Meddig normális hagyni vajúdni valakit?
12 órát vajúdtam, azt tudom, hogy valaki ennél is többet, viszont meglepve olvasom meg hallom, hogy valakit már pár óra nem tágulás után megcsászároztak.
Ez orvos függő lenne?
WHO ajánlás 72 óra
Magyarországon harmada sem. 😏
Olyat is hallottam, vagyis innen ebből a kórházból, hogy akinél lehetőség van a sima szülésre (nincs semmi komolyabb komplikáció), azt mindenképp megszülesztik normál úton, mivel annyi a fizetett császár még mindig, hogy így javítják a statisztikát.
Pl az egyik szobatársam is fizetett az orvosnak.
Csak azért elég álszent volt a szülésznőtől, mikor óriási kínok közepette könyörögtem fájdalomcsillapítóért (nem kaptam), illetve császárért, hogyan azt mondta, ha nincs indok, akkor senkit nem császároznak meg csak úgy. Holott az osztályon kb 80 % csm volt az arány. Ennyi komplikáció meg kizárt, hogy volt.
Főleg, hogy valaki fel is vállalta, hogy félt a hüvelyi szüléstől, ezért intézte el.
Amivel nincs gond, csak mikor már a vegkimerülés határán van az ember, attól meg megtagadják.
Azért ez elég sok mindentől függ. Tankönyv szerint első szülésnek 12 óra teljesen normális, és a könyv a rendszeres, 5 perces kontrakcióktól veszi, nem az óránként 3 fájástól.
Nyilván nem mindegy, hogy halad-e a szülés vagy sem. Ha mondjuk 5 óráig semmi változás nincs kielégítő fájástevékenység ellenére, akkor felesleges 12 órát várni felesleges, de ha halad, akkor simán lehet várni, ha a magzati állapot engedi.
AZ is elég tág fogalom, ki mikortól számítja a vajúdást, van, aki bemegy, amikor fél óránként van egy-egy fájás, más meg 5 perces fájásokkal még gondolkodik.
Emellett, ha egyértelmü, hogy nem lesz belöle sima szülés, akkor nem várnak, ha meg jó esélye van, akkor kivárják, mert sokkal kisebb a komplikáció, mint császárnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!