Milyen esetekben kerül sor vágásra, és ehhez hasonló dolgokra szüléskor? Mire lehet számítani mennyire durva?
Sziasztok. Tudnátok nekem ezekről egy kicsit pontosabb leírást adni? Inkább akik már átélték. Mindamellett a szüléssel kapcsolatban is szívesen meghallgatnék személyes tapasztalatokat (mennyire volt dúrva, stb.)
Köszönöm!
Tudtommal rutinból a legtöbb helyen gyakorolják a vágást. Nagyon utána kell érdeklődj, ha végképp nem szeretnél.
Nekem megnézték mennyire rugalmas a gátam, mondták, hogy szükség lesz egy pici vágásra. Adtak előtte egy helyi érzéstelenítő szurit, pont olyan volt mint pl a vérvétel, egy pici szúrás. A vágást nem éreztem egyáltalán. Az összevarrása sem fájt, és 5 perc alatt megvolt. Még tartott az érzéstelenítő, picit kellemetlen volt ahogy meghuzigálták a szálat, hogy elég szoros legyen, de teljesen kibírható volt.
Utána egyáltalán nem fájt a gátmetszés helye, a szülés utáni harmadik napig, akkor kényelmetlen volt ülni, de egy úszógumit tettem magam alá, és ezzel meg volt oldva.
Belőle a varrat valamikor a harmadik-negyedik héten esett ki. Semmi maradandó fájdalmam/érzetem/fura dolog nincs tőle.
Ezen kívül semmi más beavatkozás nem volt nálam.
Én nem éreztem semmit, csak azt, hogy valami hideg. Akkor mondták,hogy vágtak. Nem fájt. A varrás kellemetlenebb volt.
12 óra vajúdás után már mindegy volt hidd el. Nem volt durva szülés. A vajúdás fájdalmas nagyon de valamit valamiért. 😊
A legtöbb esetben nincs szükség vágásra, de sok orvos rutinból vág, mert félnek a repedéstől. Pedig ha hagynák a kismamákat a saját tempójukban, nyugodt körülmények között vajúdni, a többség képes lenne gátvédelemmel megszülni a babáját.
A gátvédelem azt jelenti, hogy segítenek abban, hogy a szövetek maguktól táguljanak és ne szakadjanak. Meleg borogatással, olajos gátmasszázzsal stb.
Az hogy ki mennyire hajlamos repedésre teljesen alkati dolog, genetikától függ, de az a szülést kísérő személyzeten múlik, hogy mennyire támogatják ebben a kismamát, és mennyire adják meg az esélyt a beavatkozás nélküli vajúdásra és szülésre.
Van, akit 3 kilós babánál is vágni kell, van aki 4-5 kilós babát is megszül repedés nélkül.
A vajúdás sürgetése pl. oxitocinnal is lehet az egyik ok a repedésre, vágásra, mert ilyenkor kívülről van felgyorsítva a folyamat és a szöveteknek nincs elég ideje alkalmazkodni és tágulni.
Bár engem nem vágtak csak ici-picit repedtem, ezt egyáltalán nem éreztem. A varrás előtt kaptam lidokain injekciót, az csak egy pici szúrás volt. Nekem viszont utólag semmi fájdalmam nem volt, nem fájt a sebem meg semmi.
Első szülésem vákuummal zajlott. Vágás ellenére is repedtem a szélrózsa minden irányában. 1 órát stoppolt az orvos, több érzéstelenítőt is szúrt, mégse volt kellemes. Főleg a belső varrás volt szar.
A második szülés ehhez képest említésre se méltóan kevés sérüléssel járt.
Vákuum, vágtak és tovább is szakadtam. Azt nem éreztem, de a varrást sajnos igen... Utána kb három hétig fájt, a kórházban felkelni/leülni is szörnyű volt. Itthon meg sokszor úgy ültem le hogy szétnyílt a seb kicsit... ugyanúgy begyógyult kezelés nélkül, de nagyon rossz volt...
A vajúdás maradandó lelki károsodást okozott nekem.
A vágást én éreztem, de nem fájt, olyan fura érzés volt hideg és váratlan.
Varráshoz nem adtak érzéstelenítőt mert azt mondták az eda még hat (hiába mondtam, hogy az utolsó 2 órában már semmit hatott az eda vajúdáskor) így fájt is ám rendesen a varrás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!