Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ti nem érzitek siettetettnek...

Ti nem érzitek siettetettnek a szülést?

Figyelt kérdés

Először is, még nem szültem, szóval nem személyes tapasztalat. Szoktam neten szüléstörténeteket olvasni így terhesen és kicsit elborzasztanak azok a sztorik, ahol semmi baj nincs, csak a szülész orvos kicsit lassúnak találja vagy még az sem, csak rátukmálják a kínlódó anyára az oxitocint, burkot repesztenek, könyökölnek a hasra stb. Szerintem ez nem teljesen normális.

Minden kötekedés nélkül, nektek mi a véleményetek? És tudom, hogy esetlegesen ez egy megosztó téma, azért ne veszekedjünk. Senkit se pontozok le.

2019. okt. 21. 16:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Én azt vettem észre, hogy többnyire 2 dologból kifolyólag szokott ilyen lenni egy szülés:

A.) ha a szülő nőnek nincsen választott orvosa és az orvos aki éppen ellátja az türelmetlen vagy csak alapból az a szülesztő fajta és / vagy nem megfelelő az intézmény mivel ugye mindegyiknek vannak protokolljai amikhez az orvosnak tartania kell magát. A választott orvosnál tényleg nem az számít sokszor, hogy fizettünk neki mert ő valószínűleg ugyanolyan kedves azokkal is akiket ügyeletben lát el de bunkók sajnos mindenhol dolgoznak. Ahol én szültem pl van egy akkora tahó szülésznő, hogy csak azért fogadtam fel egy másikat, hogy még véletlenül se azzal a nővel kelljen szülnöm, mit ad Isten, ki volt ügyeletben amikor szültem? Alig vártam, hogy beérjen a szülésznőm és az orvosom mert 2 mondatot szólt hozzám de abban sem volt köszönet.

B.) A szülő nő türelmetlen, már 10 perces fájásokkal a szülőszobán toporog teljes extázisban és követeli az ellátást pedig aki már szült az tudja, hogy 10 perceseknél még akár egy nap is hátra lehet... Nekem a szülésznőm nyomatékosan elmondta, hogy 5 percesekkel jöjjek be, előtte otthon üljek be a kádba, próbáljak pihenni de ne rohanjak be azonnal mert felesleges. Miután a vajúdás legelején járó kismama megjelenik majd nyilván órák hosszat “nem történik semmi” az orvos kénytelen tenni valamit mert a nő már a férjét is ráküldte, hogy uccu neki az a gyerek jöjjön már kifele ilyenkor persze jönnek az eszközök amik az orvos kezében vannak mint az oxy, a burokrepesztés stb.

Ezek alapján én azt gondolom, hogy vagy fogadjunk fel egy orvost akinek a szemlélete megegyezik a miénkkel vagy keressünk egy olyan intézményt aminek a protokollja kedvünkre való (vajúdó nőt nem utasítanak el egyetlen kórházból sem). Illetve ne induljunk el otthonról 10-15 perces fájásokkal hanem húzzuk ki itthon ameddig 5 percesre nem sűrűsödik.

2019. okt. 21. 19:37
 12/18 anonim ***** válasza:
81%
Utolsó: Én meg pont azt látom, hohgy ügyeletben kevésbé siettetik a dolgot. A fogadott orvos menne haza a családjához, nyilván olyan időpontra akarja igazítani a szülést, mikor amúgy is dolgozik, hogy ne kelljen pluszban bemenni. Kimutatott dolog, hogy fogadott orvossal magasabb az indítások és a császármetszések aránya, mint ügyeletben. Viszont EDA-t könnyebben kapsz:D
2019. okt. 21. 19:44
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Én első gyerekes kismamaként nagyon igazat adok a válaszoló eü dolgozónak. Azzal a kiegészítéssel hogy én lennék a para kismama aki követelne hogy szedjek ki de azonnal a babát!

Nem azért mert nem szeretnek szép szülést. Hanem, mert 3! Család van az ismertségi körömben akiknek elhúzódó szülés közbeni agyvérzés miatt született beteg gyerekük. Különböző súlyosságú a (bocsanat) szobanövénytől a diplomásig, de nem tudom eldönteni melyiküknek is a legrosszabb

Aki nem is tud magarol vagy akinek ezzel a tudattal kell élnie. Plusz öcsémnek 2x volt a nyakán a köldökzsinór, uh ő is járhatott volna hasonlóan.

Szóval ha nekem beindul én megyek a kórházba és szúrjanak amit akarnak, könyököljenek ahova akarnak, vágjanak fel vagy én nem bánom de egészséges gyerekkel szeretnek távozni és nem várom otthon hogy na vajon akkor most mehetek e már vagy nem. Mert ahogy valaki írta, bizony a bizonytalanság szörnyű ilyenkor. Hisz meg nem szültem. Nem tudom mi vagy mekkora fájdalom abnormális stb.

2019. okt. 21. 20:34
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Szeretnek konkrét sztorit is megosztani. Barátnőm túllépte a 40 hetet 2 nappal, később mondták neki hogy akkor holnap befekvés. Amugy pont megindult a szülés éjjel fél egykor. 8 órakor megvolt a baba.

Ő kapott oxit de csak reggel 6 órakor. Én ezt nem érzem extra siettetésnek pl. Ráadásul ő cukros kismama is volt szóval őket meg hamarabb szoktak indítani általában.

Szóval biztos a szituáció adja.

Másik barátnőmet császározták mert nst fájásokat mutatott ő meg nem érzett semmit. Majd leesett a szívhang.

Másik barátnőmet azért császározták mert a baba túl nagy volt. Nem sikerült megszülni.

Családban császáros kismama magas vérnyomás miatt volt, de ők majdnem mind a ketten a meghaltak.

Igazából én nem is a siettetésen gondolkodtam hanem hogy konkrétan az ismerőseim kb 90%-át csaszaroztak. Kolléganőim közül is egyet nem. 5-öt igen. És egyik sem program császár volt. Illetve bocsánat az ikres az igen. Konkrétan olyanok akik az elmúlt 10 évben szültek 2 ismerős az aki természetes úton szült.

Lehet csak az én mintám ennyire torz. De azért megdöbbentő.

2019. okt. 21. 20:46
 15/18 A kérdező kommentje:

Megdöbbentő sztorik, köszi a véleménymegosztásokat. Van amúgy erre szabály, hogy hány óra után kell beindítani a szülést "mesterségesen"?

Vannak amúgy olyan édes orvosok, mikor 16 éves voltam anya bevitt lánykarendelésre, és egy számomra idegen nagypapa kinézetű orvos üdvözölt. Kiderült, hogy ő volt anyukám szülésze és még emlékezett rám, el se hittem. Persze közre játszik, hogy anyukám kórházi dolgozó, bár abszolúte nem azon a részlegen, de olyan aranyos volt.

Visszatérve a válaszokhoz. Szerintem amíg nincs baja a babának és az anyának, és rendes ütemben zajlik a szülés, nem jó ha az anya is kint akarja tudni a gyereket. Szerintem az egy trauma mind a két félnek. minden féle eszközzel lehet mérni, hogy jól van-e a baba, szerintem nem kell kierőszakolni a gyereket. Ez egy természetes folyamat, amíg nincs senki veszélyben, haladjon normális mederben én azt mondom.

2019. okt. 21. 23:10
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Azért ezt a csak 5 percesekkel menjen be dolgot is nehéz belőni. Nekem pl fogadott orvos miatt több mint egy óra autóútra volt a kórház, na ott számold ki mikor indulj el hogy a beérkezéskor 5 percesek legyenek. Mondjuk ezzel a végén nem kellett bajlódni, mert sürgősségi császár lett a történet vége. Mondjuk az is érdekes volt, mert az ügyeletes orvos még lazán hazaküldött volna vizsgálat nélkül, csak mielőtt bementem beszéltem telefonon a dokimmal hogy mik a tüneteim, így ő telefonált be kollégájára hogy ugyan legyen már kedves előkészíteni a műtétre mire beér. Na az ekkor megcsináltatott laborból derült ki hogy toxémia, csak még az elején elkapva....
2019. okt. 22. 10:23
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: egy először szülő nem nagyon fog egy órával az 5 percesek után megszülni. Nyilván vannak extrém esetek, de azért az elég ritka. Szóval hiaba van egy óra autóútra, bőven elég elindulni az 5 perces fájásoknál.

A leírás alapján meg én azért elgondolkodtam rajta, hogy mennyire is volt indokolt a császárok, ugyanis egy kezdődő toxaemia speciel nem indikáció. Tizesével obszervalunk toxaemia terheseket a kórhazban... Ha esetleg HELLP sy.-ra gondolsz, az más tészta.

2019. okt. 22. 11:27
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy elfolyt a magzat íz, kB 1óra múlva a kórházban voltam. Akkor már 3-4 perces fájásokkal. Ezután még 8 órát vajúdtam. KB 7 óra után kaptam oxitocint.

Könyökölt a szülésznő. Nyilván nem volt kellemes, de az volt a legkevesebb. Ezt azért alkalmazták végül, mert nem tudták ellenőrizni a szívhangot(nem kapcsolt be a készülék), viszont már látszott a feje. Így biztos ami biztos rásegítettek.

Nem érzem úgy, hogy sietettek volna, semmi negatív érzés nem maradt bennem. A kezembe kaptam egy egészséges babát, és csak ez számított.

A kustesóval is ugyan oda tervezek visszamenni szülni.

2019. okt. 22. 11:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!