Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mikor termelődik a tej?

Mikor termelődik a tej?

Figyelt kérdés
Szoptatások közt vagy a szopi alatt? Ha miközben szopizik a baba, akkor miért van, hogy 'elfogy' a tej, nagyon nehezen jön és a baba csak tépi a cicit és utána sír, hogy éhes? Illetve így miért mondják, hogy annyi termelődik következő szoptatásra, mint amennyi legutóbb elfogyott. Most akkor melyik?
2010. jún. 26. 18:26
 1/4 anonim ***** válasza:
2 szopi között is termelödik és szopi alatt is. Persze,ha nagy étvágyú a baba és elfogy szopi közben,akkor ha van türelme kivárni egy pár percet,akkor ismét termelödik. Legalábbis nálam igy van.
2010. jún. 26. 18:34
 2/4 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom/tapasztalom, ahogy az első válaszoló leírta. Szopi közben és utána is termelődik. Ha az egyik melled már kiszívta és úgy érzed még éhes, tedd át a másik mellre. Ha azt is kiszívta teljesen, visszarakhatod az elsőre, mert abban közben termelődött megint egy kevés.
2010. jún. 26. 19:26
 3/4 anonim ***** válasza:

Hát azért nem biztos, hogy a következő szoptatásra termelődik annyival több tej, mint amennyivel egy növekedési ugrásban lévő baba többet szeretne szopni. A mellnek is kellhet pár nap, amíg követi a baba igényeit.

De ahogy előttem is írták, nyugodtan többször, akár 6-7x is lehet mellett váltani egy szoptatás alatt (ha a baba is szeretné)így több inger éri a mellett, és mindig talál benne valamennyi tejet. A következő nap pedig már biztos, hogy több tejed termelődik.

[link]

2010. jún. 27. 06:50
 4/4 xStefix ***** válasza:
100%

Szoptatások KÖZÖTT termelődik az "adag" kisebb része, ami elraktározódik a tejöblökben. (Azt, hogy mennyi ez az adag, az határozza meg, hogy a babád alkalmanként mennyit szopik. Ez az ún. kereslet-kínálat egyensúlya. Amennyit ő szopik, a mell annyit fog termelni. Ez így gazdaságos.) Ez a tartalék- vagy rezerv-tej azt a célt szolgálja, hogy ha a babád pl. két evős-szopi között megszomjazik, akkor is mellre tudd tenni és oltani tudja vele a szomját. A mell tehát sosem üres teljesen.

Szoptatás KÖZBEN termelődik meg aztán az "adag" másik, legnagyobb része, ami a fenti kisebbel együtt a szoptatás alkalmával kiürül.

Szoptatáskor, miután a baba rövid ideig cumizik a mellen, a stimuláció hatására az agyalapi mirigyben oxitocin hormon termelődik, ami kiváltja az ún. tejleadó-reflexet. Ilyenkor megnyílnak a tejcsatornák és egyszerre több kis sugárban is spriccelni kezd az (első)tej a bimbóból. Sok anyuka ilyenkor jellegzetes bizsergést is érez a mellében, ill. a baba is elkezd szépen ritmikusan nyelni. A szopik közben illetve alatt megtermelődött tejmennyiségnek a zöme ilyenkor, a reflex alatt távozik. Pár perc után elkezd lassulni a folyás (ekkor ürül a hátsótej), míg végül már csak csöpörög.

Ha a baba továbbra is éhes és folytatja a cumizást, egy bizonyos idő után újra bekövetkezhet egy tejleadás. (Nálam ez kb. 10-15 perccel később történt és én így ürültem ki teljesen.) Ha viszont éhes, de már türelmetlen, nyugodtan átteheted a másik mellre, ott is ugyanez fog lejátszódni.

Ez a tejtermelés mechanizmusa, ezért mondják, hogy a mell nem teli kancsó-üres kancsó elven működik.

A babád azért sír, miután "kifogy" a tej a melledből, mert az az adag, amit aktuálisan megtermelsz neki, még nem elég. Ilyenkor nem kell mást tenned, mint gyakrabban szoptatni (vagy két mellből, ha eddig egyszerre csak egyből szoptattál), így a szervezeted jelzést kap, hogy egyszerre többet termeljen meg, nőjön az egyszeri adag.

Az egyik szopásról a másikra termelődő mennyiséget nem nagyon értem, de a fentiek alapján láthatod, hogy a dolog nem is így működik. Ha gyakrabban kezdesz szoptatni, a melled kb. 2-3 nap után "észleli" a változást, ennyi idő alatt fog érezhetően többet termelni (tehát nem egyik szopiról a másikra).

Remélem, segítettem. :)

2010. jún. 27. 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!