Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért van az, hogy itt minden...

Miért van az, hogy itt minden szoptatást pártoló választ csúnyán lepontoznak?

Figyelt kérdés
Én soha senkit nem pontoztam le azért, mert tápszerezi a gyerekét, annak ellenére hogy nem azt tartom természetesnek.
2010. jún. 25. 09:56
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
89%
szerintem azért pontozzák le, mert itt mindenki látatlanban ítélkezik a másik felett. Szerintem senkinek semmi köze hozzá, hogy ki miért tápszerezi a gyermekét. Az én babám tápszeres, 5 hónapos, egy hónapja hozzátáplált. Mégis minden kérdésnél, amit hozzátáplálással kapcsolatban kiírok, meg kell jegyeznem, hogy tápszeres és azért táplálok hozzá, különben 6 válaszból 4 azt firtatja, hogy miért nem adok neki inkább anyatejet. A kórházban sem volt már elég tejem, mégis mindenki a szoptatást erőltette. Ha fejre álltam sem volt több tejem, pedig elhihetitek, mindent kipróbáltam. Mégsem akarták tápszerezni, le is esett a vércukorszintje, majdnem kómába esett a „hülye” szoptatás erőltetése miatt. Én ezért vagyok kiakadva a szoptatást pártolókra. Egyébként senki válaszát sem szoktam lepontozni, nem érdekel a pontozás, és mások véleménye sem. Csak az idegesít, hogy itt az oldalon is mindíg magyarázkodnom kell. Miért nem lehet megérteni, hogy az egyik anytuka így etet, a másik pedig úgy?
2010. jún. 25. 12:56
 22/24 anonim ***** válasza:
Kérdező, belinkelnél egy ilyen kérdést?
2010. jún. 25. 16:46
 23/24 xStefix ***** válasza:
54%

12:56-osnak: látod, ez megint egy tévhit, ugyanis a tápszeres babákat sem ajánlott fél éves koruk előtt hozzátáplálni, ezért: [link]

Szóval igen, sokan vagyunk és sokfélék. Van, aki inkább az idősebb generációnak hisz, van, aki a maga feje után megy és megint mások (én is) szeretnek alaposabban utánajárni, hogy a valódi szakértők mit mondanak. Amíg világ a világ, úgy lesz, hogy mindenki kicsit mást gondol, mint a többiek, nem? ;)

Ez egy nyílt fórum, bárki hozzászólhat és elmondhatja a privát véleményét, a többség pedig pontozhat is, ha kedve tartja (ha már van egy ilyen lehetőség). Más kérdés, hogy pontot sok mindenért lehet adni: egyetértek-e / a kérdésre válaszolt-e / tetszik-e a stílusa / valós információt írt-e stb. De csak a pontszámból se a pontozott, se a többi olvasó nem tudhatja sajnos, hogy aki adta, az a fentiek közül mire. (Emiatt mondjuk sokkal jobb lenne, ha differenciáltan adhatnánk a pontokat!) Ezért én is jogosnak érzem a Kérdező azon aggodalmát, hogy a lefelé kúszó pontszám tényleg ronthatja az ember hitelességét, eredeti szándéktól függetlenül is. :(

Ha szigoróan nézzük, a szoptatásról nyilván a szoptatási szakemberek tudják a legtöbbet, tehát az ő álláspontjukat "hirdetőknek" kellene valahol a 100% körül lenniük. De nem ott vannak... Mert persze minden anyuka esete egyedi és egyikünk sem szakember, hogy tudná a pontos megoldást. (Sőt, ők se mindig tudják, nem istenek.) És ezért mindig lesznek itt olyanok, akik egy objektíve tökéletes választ lepontoznak vagy egy teljesen helytelent (mondjuk egy közszájon forgó tévhitet, mint az első bekezdésemben írtat) meg fel.

Szerintem a pontozgatás ellen (jelen formájában legalábbis) nem lehet mit tenni, de nem is érdemes. Végső soron úgyis mindenki maga dönti el, hogy melyik tanácsot fogadja el és melyiket nem. Sajnos vagy nem sajnos. (Én ettől továbbra is abban hiszek, amiben és ezt is fogom terjeszteni.)

2010. jún. 25. 19:41
 24/24 A kérdező kommentje:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak_..

Én kaptam 77 %-ot. Gőzöm nincs, miért, emiatt mentem 89 %-ra. Ez olyan vízválasztó. :o) Pedig semmi bántót nem írtam.

Most ennek a kérdésnek kapcsán írtam ki a kérdésem, de nagyon sok ilyen volt már, akkoriban is bosszankodtam. Pl. sokszor volt olyan, hogy pusztán azért pontoztak le engem (és senki mást annál a kérdésnél), mert belinkeltem a La Leche Liga oldalát. És nem csak saját magamnál találkoztam ezzel, hanem más (gondolom hozzám hasonlóan gondolkodó) válaszolónál.

Egyébként azóta is hosszasan gondolkodom azon, hogy mi is itt a probléma. Valaki itt is írta, hogy azon húzza fel magát, hogy a tápszerezés "nem természetes".

Egy hasonlat jutott eszembe:

Valaki daueroltatja a haját. Lehet az szép, jó, praktikus, vagy könnyen kezelhető, akár a megtévesztésig hasonlíthat egy igazi göndörre, mégsem mondhatjuk azt, hogy az természetes, és ha visszamegyünk az ősökig, ott senki nem csinálta ezt.

Valahogy így van ez a tápszerrel is szerintem.

Mellesleg sok babás ismerősöm/barátom van, és tudom, hogy sok oka van/lehet annak, hogy valaki tápszerezi a babáját, és soha nem mondanám senkire hogy "rosszabb anya" emiatt, pedig ezzel is gyakorta "megvádolnak", sőt tovább megyek, a magam részéről nem szoktam az anyukákat egyáltalán kategorizálgatni e téren, sokkal inkább magamat szoktam vizsgálni, hogy mi az, amit jól csinálok, és miben kell változnom.

Inkább csak azt sajnálom, hogy ebből egy fajta "verseny" van, és hogy kevés az információ a szoptatással kapcsolatban. És azt is tudom, hogy erről sokszor éppen nem az anyukák tehetnek, hanem a védőnők és orvosok, akik még mindig nem segítik eléggé a kismamákat abban, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy szoptatni tudják gyermekeiket, és egy ilyen fórumon, ahol lehetőség van az anyukák közti információcserére és segítségnyújtásra, ezek miatt a lepontozások miatt az anyukák elnyomják a megérzésüket, és mennek arra, amerre az ár viszi őket, a tápszer felé, sokszor indokolatlanul...

Hát lehet, hogy kusza voltam, akkor inkább kérdezzetek... :o)

2010. jún. 26. 16:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!