Akik szopi után kínálják meg a babát hozzátápláláskor, azok mennyi idő alatt váltanak ki egy étkezést?
Figyelt kérdés
Vagy ha nem váltják ki, akkor meg azt nem értem, hogy ez hogy működik, annyival több étkezése lesz a babának, ahányat épp bevezet az ember? És szopi után, mikor már jóllakott tejcsivel, elfogadja egyáltalán az új ízt, vagy a viszonylag normális (étkezésnyi) mennyiségű ételt? Persze én is szeretném minél tovább szoptatni a kicsit, amit állítólag így kell, csak nem értem az egésznek a logikáját a fentiek miatt. A másik meg, hogy szopi után közvetlenül nem tudok neki adni, mert elő kell készítenem a kajáját, ami azért idő, főleg ha frisset kap.2010. jún. 8. 14:08
1/12 anonim válasza:
Én fordítva csináltam,kóstoltatás utána cici.Elején pár kanál,amit fokozatosan növelsz és egyszercsak ki is marad majd egy cici,mert jóllakott a főzelékkel!Fordítva egyszerübb lesz :)
2/12 anonim válasza:
Én is fordítva csináltam. Az első kanállal soha nem vártam meg, hogy ordítson az éhségtől, mert akkor tuti nem evett. Mikor kb tudtam, hogy na egy fél óra múlva már jelez, akkor kapta az első kanalas falatokat, és utána jött a tej. Így nem volt nagy gond.
Ismerősöm úgy csinálta, ahogy Te is írod, előbb cici, utána kanalas. Na úgy kitágította a gyere gyomrát, hogy a most 3 éves bébi akkora adagokat eszik, mint egy felnőtt, és enyhén szólva elhízott kisgyerek! Persze ehhez egy jó evő gyere is kell, de szerintem is jobb fordítva csinálni.
3/12 anonim válasza:
Én így xcsináltam: 6 hósan egy késő délelőtti szopi után kb 20-30 perccel kezdtem kínálni a szilárd ételt, eleinte nagyon keveset evett sokáig, 8 hós korától kiszemeltem egy másik szopit, ez egy délutáni volt, megkapta a délelőtti maradékát. Még mindig csak 50-60 gramm szilárdról beszélek összesen. ) hósan jutott oda, hogy egész nap a két kajára megevett egy bébiételes üvegnyi mennyiséget (ezt nyaraláskor kapta, onnan tudom a mennyiséget, egyébként én is főzök de sosem méregetem mennyit eszik és sosem erőltettem). Olyan 11 hós múlt, mikor bevezettem a "reggelit": néhány falatka kenyér, gyümi. Közben növekedett a napközben elfogyasztott ételmennyiség szép lassan. Amíg délelőtt is aludt, az alváshoz járó cicizés volt a tízórai-féle, aztán ebéd: egyéves kora után már nem volt előtte szopi. Délutáni alváshoz megyint szopi, ez volt az uzsi. Este 6 körül vacsora. 13-14 hós korára már nem szoptattam meg a reggeli ébredés után, indul a nap nyargaltunk ki reggelizni,és mikor már nem aludt délelőtt, szépen elhagytul a tízórai szopit, helyette van néha egy kis nasi: kölesgolyó, gyümi, uborka, de nem kell sok, azt vettem észre ilyenkor nem olyan éhes, aztán 13 óra körül ebéd, délutáni alváshoz még ma is (20 hós) szopizik, de legközelebb már csak az esti altatásnál. szóval ez a rendszer kicsit esetlegesebb, ahogy nő a baba és egyre több szilárd ételt fogad el, úgy szinte magától maradnak el a szopik. El lehetne teljesen is választani, de én még kitartok. 20 hósan csak elalváshoz és éjjel szopik 1x-2x. De nem minden babánál egyfporma a dolog. Akik így szopi után etettek, általában azt mondták nekem is, hogy 1 éves kor után kezdenek nagyobb menniységeket enni, ezt én is alátámasztom. De ettől nem fogytak le, nem lett vitaminhiányuk, gyönyörűen fejlődnek.
4/12 anonim válasza:
Attól függ mit akarsz, hozzátáplálni vagy elválasztani, ha hozzátáplálni csak azért h ismerkedjen az ízekkel akkor szopi után add neki így sokáig nem fog kiváltani még szopizást, ha elválasztani akarod akkor pedig előbb kináld főzelékkel és utána szoptasd, így ha már eszik egy egész adagot akkor nem fog utána szopizni.
5/12 anonim válasza:
Első vagyok,én sem választottam el 21 hónapig szoptattam!6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást és lassú folyamat volt mire 1 cicit kiváltottunk!
6/12 A kérdező kommentje:
Köszi, épp ez az, amit nehezen fogok fel, hogy "hozzátáplálás" esetén végül akkor nem is cél, hogy leváltsuk a szopikat? De nincs szüksége ilyenkor már bizonyos vitaminokra, amik nincsenek meg az anyatejben? Pl. vas, amit a húsból kaphat meg. Én is szeretném sokáig szoptatni, de nekem valahogy természetesebb az, ha most már elkezdem szoktatni az egyéb ételekhez is, nehogy másfél évesen azon kapjam magam, hogy szopin kívül még mindig nem eszik semmit..
2010. jún. 9. 14:26
7/12 A kérdező kommentje:
Ja, és tényleg hasznos volt, amit írtatok, köszönöm.
2010. jún. 9. 14:27
8/12 anonim válasza:
15.27-es vagyok: nem arról van szó, hogy a baba nem kap mást, de csak annyit, amennyit a tej után még kíván, igényel a szervezete. Egyébént nem tudom, hallottál-e arról, hogy a WHO és a Magyar Csecsemő- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma is azt fogalmazta meg ajánlásában, hogy az a kívánatos, hogy a gyerek étrendjében 1 éves korig az anyatej domináljon, a szilárd étel pedig a gyerek igénye szerint kiegészítse azt. Ennek gyakorlati megvalósítása a szopi utáni etetés. Amint elkezd mozogni, ez egyre nagyobb mennyiség lesz. Én a szopi mellett azért is tartottam jónak ezt a rendszert, mert lehetővé teszi a gyereknek, hogy a maga ütemében szokja mag az ételeket. És mivel nem kellett aggódnom a bevitt mennyiség miatt, mert előtte már szopott is egy kiadósat, minden görcsölés és a másoknál sokszor gyakori erőltetés, játszmázás nélkül a gyerekem megszerette az evést, azóta is jó evő. Az egyes ételeket meg ugyanúgy vezettem be, mnt ahogy az elő van írva. Kapott húst, mindent. Én nem féltettem a tápanyaghiánytól, mert láthatóan remekül fejlődött minden téren a kislányom, és ez mindenkinél így van, aki így csinálta. Azt mondom ugyanakkor, ha neked ez a dolog nem szimpatiku, vagy komolyan idegenkedsz tőlé és nem tudtalak meggyőzni, inkább ne csináld, mert csak ideges leszel miatta, esetleg aggódóvá válsz és az biztos nem jó. Tedd úgy, ahogy helyesnek érzed.
9/12 A kérdező kommentje:
Szia! Igen, hallottam már a WHO ajánlásokról, csak béna vagyok, és nincs bátorságom kipróbálni, mert mindenhol azt olvasni, hogy kb. havonta kell kiváltani egy-egy szopit, ami nekünk még úgy sem működik, hogy előtte kapja a gyümit. Már egy hónapja eszegetünk, de még mindig csak kb. 20-30 miliket eszik meg. Jó, hogy ilyen részletesen írtál, segített, lehet, hogy áttérek a szopi utáni kóstoltatásra. Még egy kérdés: ezek szerint te az első hónapokban egy nap csak egyfajta ételt adtál neki, akkor is, ha már két alkalommal kínáltad meg? Mi holnap kezdenénk a húsos kajákat, amit nem tudom, hogy passzintsak az eddigi délelőtti gyümölcsökhöz. Kapjon de. továbbra is gyümit, délután főzeléket, vagy inkább naonta váltogassam ezeket? (Zöldségeket, répát, céklát, sütőtököt, krumlit egyáltalán nem fogadta el, ezért gyümizünk még mindig. Ez alapján sztem a húsból sem nagyon fog enni, mivel azt a zöldséghez keverem.)
2010. jún. 12. 23:11
10/12 anonim válasza:
Amíg olyan piciket eszik, hogy nincs olyan kis mennyiség ami elfogyna addig szerintem nem érdemes naponta kétszer a kukának kutyulni. Váltogasd, egyik nap zöldséges, másik nap gyümis kajával, aztán meglátod, mi válik be inkább. De ne csodálkozz, ha csak néhány kanállal eszik, ha az újdonságból esetleg semmit, vagy a meleg miatt megint csak szopni akar, ez mind normális. Valszeg egyéves kora körülig nem fog annyit enni, mint a szopi előtt táplált babák. Könnyű mondani, de tényleg nem kell aggódni, ha keveset eszik vagy akár semmit a baba, mert a tejed megmaradt, és biztos nem marad éhen, ha nem ízlik neki valami. A kismama.hu-n talán találsz olyan cikkeket, amelyek a hozzátáplálás ezen módjáról írnak. Egyébként az én védőnőm is azt mondta, hogy szopi előtt etessem, én ennek ellenére kitartottam ennél és nem bántam meg. Ha van még kérdésed bármikor máskor írj nyugodtan privit is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!