Mi a véleményetek a cumiról szoptatott baba esetében?
Én soha nem adtam a lányomnak, egy időben megtalálta az ujját - pont úgy voltunk, mint ti, hogy már csak a szopizás kedvéért szopna, amúgy tele a hasa - és szopi után ha letettem, úgy aludt el, hogy cumizta a hüvelykujját. Két hónap alatt magától elhagyta az ujjszopást, akkora már elég nagy volt ahhoz, hogy a szopiigényét a cicizés kielégítse.
Barátnőm a kezdetektől ad cumit a kisfiának, náluk nem okozott szopigondot a cumi.
Szerintem csak magadra hallgass, a megérzéseidre, meg a baba jelzéseire, akkor nem csinálhatod rosszul.
Mi 2 hónaposan álltunk át az igény szerinti és kizárólagos szoptatásra, így 6 hónapos korig én egyáltalán nem adtam a lányomnak cumit és utána is csak ritkán. (Igaz, hogy így egész nap résen kellett lennem, ha szopi kellett, de szerintem nagyrészt ennek is köszönhető, hogy még most, 27 hónaposan is szoptatok.)
Idővel aztán elég cumizós lett a lányom, dehát ez van. Igyekszem csak akkor odaadni neki, ha nagyon nyüszizik érte, nyűgös, álmos vagy fél.
A játszócumival azért bánj óvatosan ilyen kicsi korban, mert ez ugyan a szopitechnikát általában nem zavarja meg (ellentétben az üveg cumijával), viszont visszavetheti a tejed mennyiségét, ha a baba túl sokat kapja! Ahhoz, hogy mindig igény szerint legyen tejed, szükséges, hogy a baba elég időt töltsön a mellen, ahol nemcsak eszik, hanem KOMFORTSZOPIK is időnként. Ez a plusz idő (és mellingerlés) különösen akkor fontos, amikor növekedési ugrásnál vagytok és meg kell növelni a tejmennyiséget. Ha (ilyenkor) nem hagyod, hogy rajtad "nyammogjon", hanem evés után rögtön elveszed a mellről és sokszor adsz neki cumit, várhatóan jóval lassabban fog újra beállni a tejed! És egyébként is, a hosszabb távú szoptatás egyik fontos eleme, hogy (amennyire megoldható) a gyerkőc lehetőleg igény szerint legyen mellen. Ez nemcsak a tejmennyiség stabilizálása, hanem általában a kötődés erősítése szempontjából is fontos.
Szóval nem tilos cumit használni (látni fogod, ha gondot okoz), de csínján kell vele bánni és érdemes bizonyos alkalmakhoz kötni a használatát, pl. alváshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!