Hogyan kell fejni? Evés után? Hogy kell fertőtleníteni, tárolni, hűteni?
bármikor fejhetsz.
minden infó itt van: [link] regisztráció után olvashatod. mindjárt másolok be belőle.
Szerencsére egyre szélesebb körben ismert és alkalmazott az anyatej higiénikus fejésének és tárolásának módszere: az anyatejet tiszta körülmények között, steril eszközzel vagy tiszta kézzel, kifőzött edénybe érdemes lefejni, steril tárolóban fagyasztani, ellenkező esetben nem tartható el hosszabb ideig, és nemcsak saját, de más csecsemők táplálására sem lesz alkalmas. Otthon a sterilitás a szó orvosi értelmében természetesen nem valósítható meg és nem is szükséges, mert az élet nem steril, tehát valójában fertőtlenítésről beszélünk, nem sterilitásról.
Kézzel vagy mellszívóval fejni egyaránt biztonságos, kinek mi válik be jobban, ha betartjuk a fertőtlenítési előírásokat. Mellszívóval fejni közvetlenül steril anyatejgyűjtő zacskóba vagy dobozba talán a legbiztonságosabb abból a szempontból, hogy az anyatej így zárt rendszerben marad, és a legkevesebbet érintkezik a külvilággal. Érdemes belegondolni, hogy mi tejadó anyák, mit várnánk el egy idegen nőtől, ha a másik oldalon állnánk, és nekünk kellene idegen anyák tejét adnunk a kisbabánknak.
Az Eszter-lánc Anyatejmisszió az alábbi fertőtlenítési eljárást javasolja. A fejés megkezdése ELŐTT szükséges az edények, a mellszívó, a kéz és a mell fertőtlenítése:
mell tisztító lemosása antibakteriális szappannal, émelegvízzel.
kézmosás nagyon alaposan (antibakteriális) szappannal.
Az anyatejgyűjtő központokba csak további kézfertőtlenítéssel adható le tej: kézmosás után közvetlen a már előre elkészített 2 ezrelékes Neomagnolos oldatban áztatjuk a kezünket 1 percig (2 ezrelékes Neomagnolos oldat készítése: 1liter vízben 2 tabletta Neomagnolt oldunk fel). Ez az eljárás szárítja a bőrt, ezért fejés után (semmiképpen nem előtte!) érdemes kézápoló krémet használni.
Tapasztalataink alapján nem szükséges ilyen fokú fertőtlenítés mellett fejni.
naponta egyszer fertőtlenítsük a mellszívót, az anyatejjel érintkező edényeket, tetőket. A legegyszerűbb, legolcsóbb, vegyszermentesen kivitelezhető fertőtlenítési módszer a kifőzés.
az anyatej fagyasztásához használt üvegeket, dobozokat (ha nem egyszer használatos steril anyatejgyűjtő zacskót vagy dobozt használunk) fagyasztás előtt főzzük ki és tiszta, vasalt konyharuhán/pelenkán tökéletesen szárítsuk meg, majd letakarva tároljuk addig, amíg bele nem kerül az anyatej. Törölgetni nem szabad!
az anyatejjel érintkező minden tárgyat/edényt mindig minden használat után azonnal mosószeres meleg vízben mossunk el, bő vízben öblítsünk le, majd tiszta vasalt konyharuhán/pelenkán szárítsunk. Törölgetni nem szabad!
A kifőzésre használt edényt (mély fazék) másra ne használjuk, és a fedele jól záródjon. Vízkő ellen 1 kiskanál citromsavat érdemes a vízhez hozzáadni (gyógyszertárban, nagyobb élelmiszerüzletekben kapható), vagy esetleg desztillált vizet is használhatunk. Ha így is vízkövesednek az edények vagy a mellszívó, akkor néha háztartási vízkőoldóval vízkőteleníthetünk.
A kifőzés időtartama a forrástól számított 30 perc legyen, mert ennyi idő kell feltétlenül ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok mellett a gombák és spóráik is elpusztuljanak. Nem jó megoldás, ha a kifőzés során elpárolgó vizet kifőzés közben pótoljuk, mert ekkor a víz hőmérséklete átmenetileg biztosan 100 Celsius fok alá esik, így a behatási idő nem lesz elegendő. Ezért tartsuk a fedőt a fazékon, és ne főzzünk túl nagy lángon.
Kifőzés előtt mosogatószeres meleg vízben alaposan mossunk el és öblítsünk le mindent. Olyan méretű fazekat válasszunk a kifőzéshez, amiben a víz bőven ellepi a beletett tárgyakat (mivel forrás közben feljönnek a tárgyak a víz tetejére, célszerű pelenkába kötözni mindent).
Tegyük fel melegíteni a vizet, tegyük bele az előzetesen elmosogatott kifőzendő dolgokat, de csak akkor tegyük rá a fedőt, amikor elkezdett forrni, tehát bugyog a víz, mert így a behatási idő mérése pontosan ellenőrizhető. Ha úgy forraljuk a vizet, hogy csak gyengén bugyogjon, akkor 100 Celsius fokos, de nem fog túl sok víz elpárologni belőle, nem kell pótolni közben. Nagyon fontos, hogy a kifőzés teljes időtartama alatt, 30 percig, a víz ellepje a tárgyakat, ezért tartsuk rajta a fazékon a fedőt. A víz kiöntése után rakjuk ki a tárgyakat egy vasalt tiszta pelenkára, takarjuk le pelenkával, ahol kihűlnek és megszáradnak. Törölgetni nem szabad!
Figyelem! A mosogatógép NEM HELYETTESÍTI a kifőzést! Akkor sem, ha 90 fokos programmal mosogatunk, mert nem ellenőrizhető a behatási idő!
A mellszívó olyan alkatrészeit, amiket nem lehet kifőzni 2%-os Neomagnolos oldatban lehet áztatni naponta egyszer 2 órán keresztül. Neomagnolt gyógyszertárban recept nélkül lehet kapni. A 2 százalékos Neomagnolos oldat elkészítéséhez 1 deciliter vízben 2 tabletta Neomagnolt oldunk fel. A Neomagnolos oldat hatásossága szobahőmérsékleten 8 órán belül kimerül, tehát ezután új oldatot kell készíteni, ha szükséges. Ha hűtőben tároljuk, az oldat 24 óráig hatásos marad.
Ezen kívül természetesen sokféle előre elkészített sterilizáló oldatot lehet kapni a babacikkek piacán, ezek közül bármelyik megfelelhet, azonban érdemes mérlegelni a vegyszerek használatának hátrányait: nagyon erős szaguk és ízük van, amit sokszor lehetetlen eltávolítani a kisterilizált eszközökről (mellszívó, cumik, cumisüvegek), és a babák NEM fogadják el az így felkínált táplálékot.
FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
A sterilizáló folyadékokra általában ráírják, hogy használat után nem kell lemosni tiszta vízzel a benne fertőtlenített eszközöket, így a mellszívót sem. Azonban többször tapasztalhattuk, hogy literszám kellett tejeket kiönteni azért, mert a kisbabák szaglása és íz érzékelése nagyon kifinomult, és nem eszik meg a fertőtlenítős ízű tejeket! Nem egyedi esetről van szó, tehát MINDIG NAGYON ALAPOSAN ÁZTASSUK KI TISZTA VÍZBEN a vegyszeresen fertőtlenített eszközöket! Sajnos még így sem valószínű, hogy sikerül eltávolítani a szúrós szagot.
A legbiztosabb az, ha a megnyerő reklámok ellenére sem választjuk a könnyebb utat, és maradunk a kicsit macerásabb, de teljesen mellékízmentes kifőzésnél. Ma már a legtöbb mellszívó összes alkatrésze kifőzhető, nem kell folyadékkal sterilizálni. Másik lehetőség a mikrohullámú sütőben használható vagy egyéb sterilizáló készülék, amit bababoltokban vehetünk meg.
A lefejt anyatej csak akkor tartható el hűtőben, ha tiszta körülmények között, a mell tisztító lemosása után, tiszta eszközzel/kézzel, kifőzött edénybe fejtünk. Ha nem így fejtünk, akkor se öntsük ki azonnal az anyatejet, hanem tegyük el, majd felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy jó-e még. DE a továbbiakban térjünk át a megfelelően steril fejésre és tárolásra.
LEZÁRT, kifőzött cumisüvegekben, edényekben, normál hűtőszekrényben +4-5 Celsius fokon 3-4 napig tartható el a lefejt anyatej. Az anyatejet a hűtőszekrény POLCÁN, földes árutól, tojástól, szalámi- és húsféleségektől jól elkülönítetten kell tárolni, tiszta hűtőben. Figyelem! A lefejt anyatej tárolására nem alkalmas a hűtőszekrény ajtaja, mert ott nem biztosított a folyamatos +4-5 Celsius fok, megromlik az anyatej!
Célszerű a hűtőben a hőmérsékletet ellenőrizni, mert nagyon sokszor azért romlik meg a tej, mert egyszerűen alacsonyabbra van beállítva a hőfok, hiszen egyéb ételféleségek tárolása miatt nem szoktuk ellenőrizgetni! Mind a hűtőszekrény mind pedig a fagyasztó különösen tiszta legyen, ha anyatejet tárolunk benne.
MAXIMUM 1 NAPNÁL tovább
NE tároljuk az anyatejet hűtőben, ha FAGYASZTANI fogjuk!
Minden tárolási módnak vannak előnyei és hátrányai, ezért nehéz teljesen egyöntetű választ adni arra, hogy miben és mekkora kiszerelésben a legjobb fagyasztani. Sokakat zavar, hogy a zacskók egy része biztosan kilyukad (de ettől még jó a benne lévő tej, pasztörizálás mellett), viszont ezekben nincs légrés a tej és a zacskó között, tehát nem megy bele a fagyasztó és a benne tárolt élelmiszerek szaga. A műanyag pohár nem lyukad ki, ellenben lehetetlen légmentesen lezárni, és ezért az anyatej ugyanúgy érintkezik a külvilággal, mintha lyukas lenne, és szinte biztos, hogy átveszi a fagyasztó szagát, sokszor még lerakódott jégkristályok is vannak a tej tetején a fólia alatt.
Az is befolyásolja döntésünket, hogy mennyi ideig szeretnénk tárolni fagyasztóban az anyatejet, magunknak vagy más babának gyűjtjük a tejet, mennyit fejünk összesen egy nap alatt, és mekkora adagokban szeretnénk eltenni a tejet.
Igen sokféle eltevési módot javasolnak védőnők, barátnők, ismerősök, akár egymásnak ellentmondó információkat is kaphatunk, illetve a kényszermegoldásokra is jócskán akad példa. Azért érdemes már szülés előtt beszerezni a fejésről tudnivalókat, és megvenni egy szett anyatejtároló dobozt/zacskót, mert így biztosan megfelelően tartósítjuk az anyatejet, és felhasználható marad hónapok múltán is.
Ezt az összeállítást 5 év ANYATEJ-FELHASZNÁLÓI TAPASZTALATTAL állítottuk össze, mert hamar kiderült: akinek a babája sohasem kell, hogy mások által eltett anyatejet egyen hosszú hónapokon keresztül, többnyire másképp látja ezt a kérdést. Pedig ha bármilyen más élelmiszer fagyasztásáról lenne szó, senkinek eszébe sem jutna mondjuk, rosszul záródó, kimoshatatlan műanyag edényekben, vagy kilyukadó uzsonnás zacskókban eltenni bármit is. Az anyatej is élelmiszer! Ráadásul kisbabáknak való, ezért sokkal körültekintőbben kell eljárni, mint bármi mással.
Felhasználás szempontjából alapvetően rossz módszer, pedig sokszor javasolják, ha az anyatejet a lefagyasztás után kivesszük abból, amiben volt, és áttesszük egy másik zacskóba, más tömbbé fagyott tejekkel együtt (pl. jégkocka tartóból, kis pohárkákból kivesszük és áttesszük egy nagyobb zacskóba). Miért? Mert így sokkal nagyobb az esélye a külső megfertőződésnek (szinte biztos, hogy meg kell fogni a kockatejeket, forró víz alá kell tartani a kiszedéshez, ekkor emelkedik a hőmérséklete, lehet, hogy nem jut be egyből a másik zacskóba, stb.), ami lehetséges, hogy minket nem zavar, ám ha mi kapnánk többször átcsomagolt tejeket egy idegen nőtől, nem biztos, hogy ezt gondolnánk. Másrészt a tej így nem olvasztható fel egykönnyen. Mivel a fagyott tej nem rakható bele közvetlen egy lábosba a tűzön, hanem meleg vízfürdőben a legjobb és leggyorsabb felolvasztani, előbb ismét bele kell valamilyen zacskóba rakni a felolvasztáshoz, hogy meleg vízfürdőbe tehessük, tehát felhasználás előtt ismét meg kell kézzel fogni az egyes tejkockákat. Ez nehézkes, mert mindenki más alakú tömbbé fagyaszt, valamint a sima uzsonnás zacskó nem hőálló, nem bírja a forró vizet, egyszer használatos hőálló műanyag zacskóba pedig pazarlás újra belerakni csak azért, hogy felolvasszuk.
Egy másik nagyon fontos szempont, amit csak az ismer, aki ezzel eteti minden nap 10-18 hónapon keresztül a babáját, hogy nem egy-két jégkockányi tejecskéről van szó, amivel el lehet pepecselgetni, olvasztgatni, hanem szó szerint NAGYÜZEMI anyatej felhasználás folyik, ha mások számára fejünk, vagy szóba jöhet, hogy másoknak átadjuk később az eltett anyatejet. Ezért nem érdemes jégkocka adagokban eltenni 10 liter anyatejet. Az újabban előszeretettel javasolt jégkockás megoldás annak jó, aki kizárólag saját célra tesz el néhány száz millilitert, amit később főzelékbe felhasználhat.
Ezért a legpraktikusabb és legsterilebb megoldás az, ha a tejeket úgy fagyasztjuk le, hogy
-fagyálló és egyben hőálló tárolót választunk,
-amit forró vízfürdőbe lehet tenni,
-nem lyukad ki,
-légmentesen zár,
-kifőzhető vagy steril,
nem kell belőle kivenni a már megfagyott tejeket átcsomagoláshoz.
A lefejt anyatej akkor tartható el hosszabb ideig fagyasztóban, ha tiszta körülmények között, a mell tisztító lemosása után, tiszta eszközzel/kézzel, kifőzött edénybe vagy steril zacskóba fejtünk. Ha nem így fejtünk, akkor se öntsük ki azonnal az anyatejet, hanem tegyük el, majd felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy jó-e még. DE a továbbiakban térjünk át a megfelelően steril fejésre és tárolásra.
Ha fagyasztani fogjuk a tejet, tehát nem frissen 1-2 napon belül kerül elfogyasztásra, akkor is érdemes a hűtőszekrényben előhűteni, mert egyrészt gyorsabban fagy meg, másrészt a fagyasztóban nem csapódik ki a meleg tejből a pára a fagyasztóedény tetejére/falára, ami jéggé fagy, majd tovább hízik, ha nem tökéletesen légmentesen zártuk le.
Minden megengedőbb információ ellenére a fagyasztásra szánt tejeket NE tároljuk 12-24 óránál tovább a hűtőben, mert nem fog sokáig elállni, idő előtt megromlik! Ez azt jelenti, hogy a legjobb egy-két órán belül lefagyasztani a tejeket, ha egy fejésre összejön elegendő. Ha nem, akkor napközben gyűjtjük a hűtőben, majd pedig este kiporciózzuk a fagyasztandó adagokat.
A hűtőben az anyatejből a hideg hatására az edény falára kirakódik a tejzsír, amit ha nem juttatunk a fagyasztó zacskóba/üvegbe, akkor zsírszegény, fölözött tejet adunk ki a kezeink közül, ami nem alkalmas csecsemőtáplálásra. Ezért érdemes egyből a fagyasztó zacskóban/üvegben gyűjteni a tejeket, vagy hirtelen forró vízbe állítani az edényt, minek hatására a faláról felolvad a tejzsír, és bele tudjuk juttatni a fagyasztó zacskóba/üvegbe.
Mindig ÁLLÍTVA tegyük a zacskókat a fagyasztóba, és addig tartsuk állva, amíg teljesen meg nem fagy az anyatej. A zacskók felállításához egy üres, kimosott tejfölös pohár is megteszi, vagy bármilyen más tiszta pohár/edény. Ha fagyasztás előtt már a hűtőben előhűtjük a tejet, gyorsabban megfagy.
Ha alaktalanra fagyasztunk zacskóban, az több hátránnyal is jár:
mielőtt még megfagyna a tej, kifolyhat a zacskóból,
tároláskor sokkal több helyet foglal el,
a fagyasztó nyitogatásakor és pakolásakor is már kilyukad a zacskó,
hűtőládába pakoláskor és szállítás közben még valószínűbb, hogy kilyukad,
kevésbé lehet utólag megállapítani a lefagyasztott tej mennyiségét,
nagyon nehéz felolvasztani, mert egyrészt lyukas lehet a zacskó, másrészt belefagy a tejbe, ezáltal szétszakad, és darabokban belekerül az olvadó tejbe.
Ha zacskóban fagyasztunk, miután teljesen megfagyott az anyatej, 2-4 darabonként csomagoljuk be az anyatejgyűjtő zacskókat egy vastagabb falú tiszta nylon zacskóba, és így tároljuk tovább a fagyasztóban, hogy a külső sérülésektől megóvjuk, ami a többszöri pakolás, vagy a szállítás során érhetik. Érdemes átlátszó nylonba tenni a tejeket, mert így azonnal leolvashatók az adatok minden egyes anyatejgyűjtő zacskóról. Üvegek és steril műanyag dobozok esetén is jó a dupla csomagolás, mert kevesebb szennyeződés, jég rakódik le rájuk.
A fagyasztóban MINDEN ételféleségtől, beleértve a gyárilag csomagolt mélyhűtött árukat is, elkülönítetten szabad csak a lefagyasztott anyatejet tárolni, mert erősen szennyeződhet a zacskó, rosszabb esetben a benne lévő anyatej is, és ez a felolvasztáskor belekerül az anyatejbe! Ha ez nem megoldható, akkor csomagoljuk be a zacskókat/üvegeket/dobozokat egy vagy több nylon zacskóba és ezt a tárolás során tartsuk lezárva, vagy az egyéb ételféleségeket zacskózzuk be. Ha nem akarjuk, hogy azokra az edényekre/zacskókra rárakódjon a fagyasztóból kicsapódó pára, amiben az anyatej közvetlenül benne van, mindenképpen rakjuk bele ezeket egy plusz nylon zacskóba és csak a legszükségesebb alkalmakkor nyissuk ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!