3 és fél hónapos baba, szoptatási nehézségek. Ti mit javasolnátok, mit tegyek?
Ha a baba nem ehes, akkor talan nem kellene eroltetni tapszerrel. Azt irtad, hogy 2,8 kg-val szuletett, es az elso ket honapban 80-80 dkg-ot, aztan pedig 40 dkg-ot szedett fel. Tehat most majdnem 5 kg, es 3,5 honapos. Es azt mondjak, sovanyka???
Jajjjjjjjjjjj. Gyereket nevelsz, nem disznot hizlalsz!!!
A sulya fugg attol, hogy fiu vagy kislany, hogy milyen hosszu, hogy mennyit mozog amikor ebren van, stb.
Ha a delutani kevesebb szoptatas utan nem sirdogal, hogy ehes, hanem jatszik, nezelodik, akkor eleg volt neki a tej, jollakott. A gyerekek pontosan tudjak, hogy mennyire van szukseguk, ne tomd feleslegesen... (Beloled lesz kesobb az "addig nem allsz fel amig meg nem eszed"-anyuka? :)
Ne aggodj, ne idegeskedj, mert az viszont tenyleg art a tejtermelesnek.
Nekem hasonló esetben azért volt így, mert egyszerűen reggel volt tejem bőven, délután meg alig valami, és szegénynek nagyon kellett dolgoznia, mire tudott egyáltalán enni.
Reggel szinte folyt a szájába a tejem, kevés munkával is jóllakott, délután meg hiába dolgozott az ügyön, éhes maradt. Azért is volt dühös, és feszítgette magát, mert várta, hogy majd jönni fog, de semmi.
Ezen két dolog segített, illetve három.
1. Írt fel a doki tápszert. Szépen ott állt a szerkény tetején, én megnyugodtam, hogy éhen halni már nem fog, és csupán ettől már több lett a tejem. A stressz tényleg nagyon sokat tud ártani!
2. Találtam egy remek zabos tejszaporító sütireceptet, illetve a boltban is lehet kapni készen zabos kekszeket. Márkát direkt nem írok. Amit a 8-10 ezres csodabogyók és homeós golyók, szoptatós teák, és hasonlók nem tudtak, azt nekem ez oldotta meg: érezhetően több lett tőle a tejem. Este ettem pár falat kekszet gyomor égésre, és reggelre két nagy tejcsárdával keltem. :) Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy ez milyen hatásos.
(Lehet, hogy nálad nem ez lesz a megoldás, de érdemes több dolgot is kipróbálni, nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy nálad pont valami más hozza meg a sikert.)
3, és ez a legfontosabb szerintem: reggel nekem azért volt több tejem, mert előtte tudtam aludni. Nem aludta át a pici az éjszakát, de egy-két óra nyugodt alvás is sokat jelent. Mikor bevezettem, hogy délután, mikor ő alszik, akkor nem állok neki gányolni a lakást, hanem én is alszok egy kicsit, érezhetően csökkentek a délutáni szoptatással kapcsolatos problémák. Több tejem is lett, türelmesebb is voltam, és ez a kettő a babával is csodát művelt.
14 hónapos koráig szoptattam. Nem adtuk fel. :)
Reggelre mindig több a tejed ezért lakik olyankor jól. Pár napig csináld azt hogy minden szoptatás után lefejed a melleidet úgy hogy minimum 15-15 percig fejsz akkor is ha már nem jön semmi.
A lefejt tejcsit pedig akkor vedd elő ha este úgy látod kevés neki és tápszer helyett add azt üvegből.
Még annyit hogy barátnőm elkezdte lassan elhagyni a tápszeres kiegészítést fokozatosan. Erre a következő hónapra összesen 150g-ot hízott. Ugyan is a babája hozzá szokott hogy kevesebbet tud enni és már nem ordított pedig éhes maradt.
A babádat nyugodtan kínáld meg. Ha a baba már nem éhes akkor kinyomkodja a nyelvével a cumisüveget. Olyan nincs hogy valaki ,,megtömi" a babáját. A legjobb persze az lenne ha az üvegben a tejszaporítás céljából napközben lefejt anyatej lenne...
Köszi a válaszokat, mindenkinek ment a zöld!
Sajnos nagyon változó hogyan viselkedik szoptatás közben, ezért is vagyok tanácstalan. Van amikor nézelődik közben, kettőt szív, aztán elfordul, visszafordul, "dumálni" kezd, nyüszög, van hogy sír is utána. Ilyenkor és csakis ilyenkor kap tápszert, amikor egyértelműen éhes, simán meg is eszi. Igen, valóban 5 kiló már, így nézve szerintem sem kevés, azt hogy sovány nem én mondom hanem a gyerekorvos, ő elég sok babát látott már gondolom. Amúgy szerintem is az lesz, hogy nem úgy jön neki estére ahogy szeretné, azért nyűgös. A böfiztetést csinálom többször is, meg mellet váltok közben, akkor egy-két percig jó, aztán kezdi megint. Fejni sajnos nem tudok értékelhető mennyiséget csak akkor ha nagyon tele van (reggel), de akkor eszik is rendesen. Amúgy nyugodt baba, mosolygós, jókedvű, az éjszakát simán átalussza. De tényleg köszi, minden válasz nagyon hasznos volt. :)
Reggel vizesebb a tej, több, estére zsírosabb, kevesebb. Attól még jóllakhat. Az enyém most 3 hónapos, 10-15 percet szopizik két mellből. 2 hónapos koráig egyszerre csak egyből evett, volt hogy 40 percet. Már ügyesebbek, azért tart kevesebb ideig. Érdekli mi történik körülötte, ezért a nézelődés. Az enyém amikor feszeng, feszíti magát, akkor böfiznie kell. Felejtsd el a mérleget, csak stresszel, 4-5 naponta ha ugyanakkor méred (én fürdés elôtt), pecér súlya ha gyarapszik, akkor eleget eszik.
Én első babát minden evés előtt és utàn mértem, mellé tápszert is kapott. Ma már tudom, hogy nem kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!