Ez így normális? 1 hetes babám alkalmanként 80-110-et szopik és utána moccanatlanul alszik a köv evésig.
jól csinálom?
kieszi az egyik ciciből, böfizés, utána eszik vmennyit a másikból, böfizés - és ez így kb egy óra (mindig azzal a cicvel kezdem amivel előzőleg befejezte az evést).
leteszem aludni és 2-3 órát alszik, ha hagynám, tán többet is, de a védőnő szerint 3 óránként kelteni kell napközben.
de a kajálás kezdetétől vagy a végétől 3 óra?
és muszáj felkelteni, nem hagyhatom aludni míg jólesik neki?
anyukám meg azt mondja hogy csak 20-20 percet hagyjam a cicin mert túl fogom etetni - de én azt hallottam hogy tejjel nem lehet.
ja, és nem sárga, nem beteg, normál súllyal és időre született stb...
jól csinálom így a szoptatást????? segítsetek!
ja ,és első kommentes kérdezte: tényelg mérem, emrt a védőnő kérte hogy pár napig mérjem minden kajálását ,aztán átállunk a napi1, majd a heti 1 tiszta súly mérésére.
csak ő így szokta kérni az elején, mert első baba (és gondolom meg akar nyugodni hogy minden rendben lesz nálunk, mert ugye kicsit bizonytalan vagyok még sok mindenben :D
(de tényelg nem akarom állandóan méricskélni, bár eddig eléggé kiegyensúlyozottan eszik)
Az xy perces szoptatási "előírásokat" nagyobb(!) babák átlagos(!) szopási szokásai alapján határozták meg, ezt tudd!!! (Én mondjuk semmi ilyen szabállyal nem értek egyet, mert nem robotokat szültünk..) De akár egyet értesz ezekkel a "tanácsokkal", akár nem, most még semmiképp sem kell/ajánlott őket figyelembe venni, mert nem a tied-korú gyerekre vonatkoznak!
Ha 30-40 perc alatt szopizza ki, ami neki kell, az tökéletes. Hidd el, majd eljön az az idő is, amikor ennél gyorsabb lesz. Kicsit olyan ez, mintha egy bottal közlekedő bácsit akarnál rábeszélni a maratonra.. :) Mindent a maga idejében, tempójában!
És biztos, hogy lesz, aki nem ért velem egyet, de én abszolút úgy gondolom, hogy akkor sem kell egy babát levenni a mellről, ha már csak cumizik. (Ha teljesen megunja a dolgot, játszik vele, előbb-utóbb úgyis elengedi.) Nyilván vannak olyan alkalmak, amikor egyszerűen nincs mód cumizni hagyni, mert pl. menni kell valahova, ez tiszta sor. De ha ráérsz és a babád evés után láthatóan szeretne még veled lenni, akkor én mindenképp hagynám. Persze jönnek majd a példálózások, hogy az ilyen gyerek majd jól elkényeztetődik, le se lehet tenni stb., de ez nem a cumizni hagyástól függ, ó nem! (Mint minden hasonló esetben, itt is az általános nevelési elvekben, szokásokban [pl. következetesség hiánya] kell inkább keresni a hibát.) Szóval szerintem alaptalanok, de legalábbis nagyon egysíkúak az ilyen általánosítások. Viszont. A cumizás szoptatásra gyakorolt pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen: egyrészt így nagyobb esélyed van arra, hogy mindig elég tejed termelődjön (pl. növekedési ugrásnál lesz ez hasznos), másrészt könnyebben kialakul a nagyobbacska babában is a szopás iránti lelki igény, ami majd az esetleges hosszú távú szoptatás miatt lehet fontos.
Szóval szerintem érdemes egy kicsit előre is gondolkodni, amikor valami mellett döntesz - és nemcsak a saját érdekeid tekintetében!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!