1 hónapos babámat igyekszem anyatejjel táplálni, de sajnos nincs elég, így tápszeres kiegészítésre szorulunk. Fejéssel hogyan tudnám a legjobban serkenteni a tejtermelődést?
Először is fontos lenne tudni miért gondolod hogy nem elég a tej? Ha szoptatsz és utána tápszerrel pótolsz a következő akadályokkal kell szembenézned:
1- a tápszer nehezebben emészthető, jobban eltelíti a babát nem kér gyakrabban szopni így nem éri elegendő inger a melleket a többlettejtermelésre
2- a babák nagyon gyorsan megszokják hogy az üvegből folyamatosan jön a tej, így nem erőlködnek a szopival, amivel ugyanaz lesz a helyzet azaz kevés inger éri a melleket
Ha egyátalán nem adnál tápszert a babádnak és csak szoptatnál, akkor a babád hamarabb éhes lenne mert az anyatej gyorsan könnyen emészthető és akkor gyakran kerülne cicre is. Igen-igen akár óránként is. Minél többet szoptatsz annál inkább több tej termelődik.
Néhány nap alatt alkalmazkodik az anyamell a többlettermeléshez. Hagyhatod a babát a kiürült cicin is cumizni, ha legalább 15 percet cuncog az üres cicin akkor ezzel jelzi a mellnek hogy több tej kell. Hidd el a baba a legjobb tejserkentő és a legjobb inger a melleidnek. Nyugodtan szoptathatsz két mellből is. Ilyenkor a következő szopit mindig azzal a melleddel kezd amelyikkel abbahagytad. Mérni meg elég a babát heti 2x pucéran azonos napszakban, figyelni a pelust, hogy pisiljen eleget és szoptatni mindig amikor a baba kéri.
A fejés akkor hatékony, ha sikerül kiváltani a tejleadó reflexet, és miután kiürült azaz csak cseppenként ürül a tej, még fejjél 15 percet. De vigyázz nem szabad agyon nyomkodni a melleidet mert elzáródhatnak a tejcsatornák. Nagyon jó a meleg borogatás szopi és fejés előtt is.
Aztán ott vannak a teák, a homeos bogyók ( Urtica Urens 5 CH, Ricinus Communis 5 CH, Alfa alfa D6 melyet jól lehet kombinálni Avena Sativa D3 vagy D6-al ).
És nem utolsósorban megemlíteném az igazi tejserkentő kapszulát mely nálam is sokat segített indulásnak a More Milk plusz. Azon kívül kreáltam egy teakeveréket ami szintén nagyon hatásos, azt magam készítem el magokból, meg füvekből amit a drogériában szerzek be. ( Lepkeszegmag, Ánizsmag, Édesköménymag, Citromfű, Kecskerutafű, 1 csapott evőkanál mindegyikből 1 liter vízbe. Magokat kávédarálón porrá őrölöm, beleteszem a forrásban lévő vízbe 3 perc után rádobom a füveket kavarok rajta egyet és elzárom alatta a tüzet, lefedve 10-15 percig áll, leszűröm és egész nap elkortyolom )
Remélem tudtam valamit segíteni.
Köszi a választ!
Eleinte csak szopizott a babó, én azt hittem, minden oké, gyakran tettem mellre, szépen szopizott is, aztán elaludt, kis kiegyensúlyozottnak tűnt. Aztán megjött a mérleg és kiderült, hogy 3180 születési súlyról lefogyott 2700-ra, így sajnos muszály volt elkezdeni tápszert, akkor hízott, picit próbáltam visszavenni tápot, erre megint megállt hízása,úgyh nálam nem akar ez a kereslet-kínálat dolog bejönni.
More Milken már túl vagyok, nekem nem jött be. Teákat iszom, homeos dolgokat még nem próbáltam, de akkor az jön.
Szia!
Az első válaszoló vagyok.
Juj de sajnálom hogy nem jött be a More Milk. Hát a születés utáni fogyás nálunk úgy nézett ki hogy 3750 gr-al született a kisebbik fiam és 3400 gr-al hoztam haza, szintén azzal a megkötéssel hogy tápszeres kiegészítés kell, csak én ne adtam tápszert hanem megállás nélkül szoptatattam. Az első hetekben óránként, éjjel is. Minden rezdülésre mellre tettem a fiam, szó szerint egész napom a szopival telt és mindig két mellből. Úgy a 6-dik hét tájékán kezdett elég lenni az 1 cici. Mondjuk nálunk nagyon megindult a gyarapodás, de a szopikat nem mértem sose, az úgyse mérvadó, mert ehet egy baba egyszerre sokat, meg sokszor keveset is. Ami teát magam keverem össze, azért sokkal jobb mert a magokat közvetlen főzés előtt őrölöm meg és így mid a benne lévő hatóanyag, mind az összes illóolaj, aroma azonnal a teába kerül. A lepkeszegmag nem más mint a görögszéna ami nagyon tejserkentő, és igazán a köménytermés még a nagy durranás.
Nagyon javaslom hogyha a homeos bogyókkal kezdesz, az Urticát, meg a Ricinust kezd el 3x5 golyócskát az 5 CH-s hígításból, aztán ha megindítja jól a tejedet, akkor lehet 2x5 golyóval folytatni, majd abba is hagyhatod, vagy felválthatod az Alfa alfával és az Avena sativával, szintén 3x5 golyóval indítani. Ha Pesten laksz a gazdagréti patikában beszerezheted mindegyiket és van webpatikájuk is, vidékre meg kiküldik postán is. És ezeket váltásokban lehet szedni, szüneteket is tarthatsz, ha úgy érzed fogy a tej újra elkezdheted. Kell egy pár nap amíg megjön a hatása, de ehhez az is kell hogy sokat szoptass, kell a sok inger a cicinek. Az sem baj ha már a jólakott baba cumizik rajta. Aztán ha úgy látod hogy evés után megnyugszik a babád akkor várj a tápszerrel, ha egy óra múlva enni kér akkor újra tedd mellre.A puha mellekben gyorsabb a tejtermelés!! Nem azt jelenti hogy a mell üres. És bátran válts mellet szopi közben, lehet többször is, ha a babád kitartó és ügyes sikerülni fog. Ha viszont odajutsz hogy nagyon éhes a kicsi és nem nagyon akar több tej jönni akkor pótold ki, de utána új lendülettel kezdj neki megint csak szoptatni.
A nagyobbik fiamat 20 napig tudtam szoptatni, utána tápszert kapott. Aztán mikor a kistesó megszületett szoptatási tanácsadóhoz fordultam segítségért. A kicsi most négy és fél hónapos kizárólag szopik pedig a kórházból tápszeres receptel jöttünk haza, de nem adtam fel. Ajánlom a Nők lapja café oldalán Schneiderné Diószegi Esztert én neki köszönhetem a sikert. Egyél jókat, igyál sokat gyümülcsleveket ásványvizet, pihenjél és bízz önmagadban sikerülni fog.
Nagyon szurkolok neked!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!