Influenza elleni oltás szoptatás alatt -a tejen keresztül védettséget kap a baba?
Átmegy az anyatejbe az ellenanyag, ha elkapja a baba, akkor vagy legyőzi, vagy enyhébb lefolyású lesz nála a betegség.
Első gyermeke szerintem mást kapott el, mint ami ellen az anyuka be lett oltva. (Nem csak egy vírus kering, sajnos)
Az oltásban nem ellenanyag van, hanem leölt vírus. Ha valaki oltat, leölt vírust kap, amire válaszként a szervezete többek között antitesteket=ellenanyagot termel védekezésül. Hogy a leölt vírus átjut-e a tejjel, pontosan nem tudom (nem hiszem), de a termelt antitestek mindenképp. Ez az immunanyag pedig sokat segíthet a babának, ha szükség lenne rá. Teljes védettséget nyilván nem adhat, de a tüneteket csökkenti, enyhíti a lefolyást.
Más kérdés, hogy az immunreakció és a "védettség" szempontjából sokkal jobb, egészségesebb, ha valaki a természetes úton kapja el a fertőzést (persze senkinek nem kívánom), nem pedig műanyag adalékokkal tarkítva.
Én nem oltatok, mert szerintem nincs értelme.
Általában semmilyen betegség esetén nem kell felfüggeszteni a szoptatást, még 38 feletti láz esetén sem. Ezt azért szokták mondani az orvosok, mert ilyenkorra esetenként nagyon legyengülhet az anyai szervezet és ha ilyenkor is szoptatunk, több időbe telhet a regenerálódás. De az ellenanyagok ilyenkor is folyamatosan átjutnak a babába, szerencsére. Persze ha olyan mellékhatás jön elő, ami már komolyan akadályoz a szoptatásban, akkor átmenetileg meg kell oldani a pótlást. (Nekem nem jut ilyen az eszembe.)
Gondolj bele: bármit eszel,iszol,cigizel,minden átmegy az anyatejen kereszutűl. Logikus,h ez is.
Én is csak a manó miatt oltattam.
Szerintem ennyit meg lehet tenni.
Legalább megteszed így ami tőled telik:)
szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!