Hosszan tartó szoptatáshoz ötletek, tapasztalatok?
Gyakorlati tanácsokat várok, nem véleményezést :)
8 hónaposom már kóstolgat, szivesen eszik, egy kajálást sem váltottunk ki még. Ha anyósom vigyáz rá, akkor szépen eszik, iszik, de ha pl én etetem, akkor csak 5-6 dkg-ot eszik, inkabb szopizik.
Tejem van rendesen, szívesen is szoptatom.
Jól fejlődik, vidám, aktív baba.
Ősztől vissza kell mennem dolgozni, bölcsis lesz. Úgy gondolom, hogy megvan az esélye, hogy tudjam sokáig szoptatni, de a bölcsitől kicsit tartok... Az, hogy napközben nem fog szopizni, mennyire fogja befolyásolni a többit?
26 hós, minden étkezést kiegészít szopival, ősztől lesz bölcsis.
Ne aggódj, ha keveset eszik, ő tudja, mi jó neki. A bölcsiben minden más lesz, lehet majd éjjel fog többet szopizni, ilyet már hallottam.
Szerintem akkor egyfajta "feles" elválasztást lenne érdemes megcéloznod ilyen esetben: a bölcsis étkezéseket bevezetni, esetleg kiváltani, viszont a többi (igény szerinti) szopit megtartani. Valami ilyesmire gondolok:
A napközbeni étkezéseket (= ahány alkalommal majd a bölcsiben szilárdat eszik) érdemes lehet szép lassan bevezetni a bölcsiig, hogy ő is megszokja és hogy a te tejed is alkalmazkodni tudjon az új helyzethez. Ha most még egy ideig nem eszik egész/nagyobb mennyiségeket, az nem baj, de az étkezések számát megpróbálhatod növelni; vagyis kínáld őt fokozatosan egyre többször egy nap. Ha úgy jobban beválik, kínálhatod őt szopi előtt is, de az igény szerintiség, a cici "korlátlan" elérhetősége azért maradjon meg továbbra is. :)
Ha a próbálkozásod ellenére úgy látod, hogy ő még továbbra is lassabban haladna az evéssel, akkor se ijedj meg. :) Ilyen esetben mindenképp kérdezz rá szerintem a böliben, hogy lenne-e lehetőséged bevinni a lefejt tejet, hogy azt (is) adjanak neki, amikor arra van szükség. Ha így áll a helyzet, akkor a bölcsi előtt mondjuk 1 hónappal érdemes lehet elkezdened fejni és tárolni némi tejet, hogy legyen, ha kellene.
Ez a kajcsi-része.
A másik, a szopi lelki vonala viszont ettől függetlenül is megmaradhat; a legfontosabb, hogy ezután is igény szerint menjen, hogy a babád ne szokjon le róla(d). Amikor majd különváltok, megeshet, hogy az együtt töltött időben (délután, este, éjjel) sokszor akar majd szopizni, hogy ezzel is csökkentse a hiányérzetét. Ez teljesen természetes reakció, érdemes hagyni. :) Ha éjszakára csúszna át a szopidömping, és nem lesz ellenedre, kipróbálhatod majd az együttalvást is, hogy ezzel is tehermentesítsd magad és jobban tudj pihenni. (És nem mellesleg a babád fokozott anyaigényét is ki tudod így elégíteni.) Jól jöhet még esetleg a hordozás és a sok közös program, anya-baba idő, amikor csak egymásra figyeltek és töltődtök egymásból.
Remélem, tudtam segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!