Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Lehetséges az újrakezdés?...

Lehetséges az újrakezdés? Nagyon el vagyok keseredve.

Figyelt kérdés

Ma 3 hetes a kislányom és gondunk van a szoptatással.Igazából én rontottam el,és nagyon haragszom magamra,furdal a lelkiismeret.Úgy kezdődött az egész,hogy még a kórházban szopizott 2-3 napig,de annyira kisebesedett a mellbimbóm,hogy inkább fejtem a tejet és cumisüvegből adtam oda.Teljesen beleivódott az agyamba,hogy a szoptatás egy rossz dolog mert fájdalmas és én inkább fejem a tejet.Persze egyre kevesebb tejem lett,így több mint egy hete már tápszert is kap.Valamennyi tejem még van,de szerintem nagyon kevés.Viszont mostmár szeretném szoptatni,ráadásul már nem is fáj,megtaláltuk a helyes technikát,viszont most meg már kevés a tejem és nem is szopik elég hatékonyan szerintem.Nem csoda a sok cumisüveg miatt :( Szóval az lenne a kérdésem,hogy vissza lehet hozni valahogy a tejemet úgy hogy elegendő mennyiség legyen?És azt hogy tudom elérni,hogy hatékonyan szopizzon?Olyan mintha lusta lenne és ha nem ömlik,akkor már csak cuppog rajta,nem szívja... :(

Jól elcsesztem,mi? :(

2009. dec. 9. 22:31
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ne ostorozd magad, a szoptatáshoz lelki nyugalom (is) kell.

Igyál sok folyadékot (cikóriából készült tejeskávét pl.), nyugodj szépen meg, és tedd mellre a babád minél sűrűbben. Az sem baj, ha nem ömlik már a tej, és csak cuppog rajta. A fizikai inger elindítja az agyban a hormontermelést, az pedig a tejtermelést. Minél többet szopik, annál több termelődik, mert a tej a szopi (azaz a mell ingerlése) során termelődik, nem két szoptatás közt.

Egyébként nehogy tévedésbe ess, ha nem kemény már a melled, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs már tejed, vagy csak nagyon kevés. Egy idő után beáll a kereslet-kínálat egyensúly, és annyi termelődik, amennyi elfogyott. Mivel tápszereztek is, így valószínűleg tényleg kevesebb, mint amennyire szükség lenne, de szoptass, szoptass, szoptass minél gyakrabban, és akkor pár nap alatt újra be fog indulni, és beáll az egyensúly!

Egy szoptatási tanácsadótól olvastam valahol, hogy még az elapadt mellet is újra lehet éleszteni, úgyhogy neked is menni fog!!! Sok sikert és kitartást hozzá!!!

2009. dec. 9. 22:51
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ja, még annyit, hogy próbáld cumisüveg helyett pohárból itatni. Hátha nem késő még, és elfelejti, hogy a cumisüvegből jobban jött, mint a ciciből. A pohárból itatott babáknál nem alakul ki ilyen probléma.
2009. dec. 9. 22:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Igen,az nagyon fontos,hogy sokszor rakd cicire,és a tápszerezés előtt is inkább a szopival kezd!Nekem 5 hónapos múlt a Babóm,csak tejet eszik,pedig nekem a kórházban egyáltalán nem..a "kedves nővérek"leintettek,ha eddig nem jött,nem is lesz..Mindent megtettem,hogy legyen..Az első hetekben szinte rajtam lógott..Nekem csak reggelre kemény a cicim,napközben egyáltalán nem,és mégis van benne elég,ami neki kell!Szóval,egyél finomakat,igyál bőven,lazult,pihenj,és visszaáll!Sok boldogságot a gyerkőchöz!
2009. dec. 9. 23:16
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem még visszatudod hozni.Sok folyadék,nyugalom,türelem.Jó,hogy igy gondolod,hogy szeretnéd szoptatni.Minden az agyban dől el.Ha akarod sikerülni fog.Sok sikert hozzá!
2009. dec. 10. 07:16
 5/7 anonim ***** válasza:
52%
www.lll.hu-n vannak szoptatási tanácsadók, de biztosan találsz a neten más telszámot is, mindenképp szakember segítségét javaslom, mi itt csak a saját tapasztalatainkat tudjuk elmondani, a szakembernek "szélesebb a látóköre".
2009. dec. 10. 07:52
 6/7 anonim ***** válasza:

Igen, simán visszaállhat a kizárólagos szopi, de ez nem egyszerű, nem lehet pár tanáccsal elintézni. Ha tudsz, menj el a babáddal egy La Leche Liga baba-mama csoportba (www.lll.hu), ott hosszabban tudnak veled foglalkozni, vagy hívj fel egy szoptatási tanácsadót.

A pótlásra a legjobb az SNS Szoptanít készülék, mert úgy a szoptatás közben tudod adni a pótlást.

2009. dec. 10. 13:38
 7/7 anonim ***** válasza:
Nyugodj meg, nem cseszted el. Még visszaszoktathatod a cicire. Sokszor tedd cicire, ha pótlás kell neki add más eszközből, szerintem a fecskendő a legegyszerűbb. Én is így jártam, kisebesedtek a cickóim és fejtem neki inkább a tejet, de én aventos cumisüveget használtam, amit olyan technikával kell szívnia mint a cicit, így nem lett belőle gond. A tejmennyiség növelésére pedig sok mindent lehet alkalmazni. A leghatékonyabb szerintem a fejés 7-7-5-5-3-3-1-1, egyik cicit hét percig, majd a másikat, aztán így tovább, akkor is kell ha nem jön belőle a tej, nekem ez vált be nagyon és ráadásul ez költséghatékony megoldás is :D
2009. dec. 14. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!