Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tegyek, hogy tudjak...

Mit tegyek, hogy tudjak szoptatni?

Figyelt kérdés

Van akinek banalis a kerdes, de nekem nem olyan egyszeru.A masodik babat varom, az elsot egyaltalan nem tudtam szoptatni, mert csaszarral szultem, keson jott meg a tejem + egeszsegi okok miatt sokaig nem tudtam szoptatni, kifejni is nehezen sikerult egy kicsit, vegul a fiamnak nem kellet a cici es szep lassan elapadt a nem tul sok tejem is.

Mit lehet tenni, hogy ezt elkeruljem. Koszi a valaszokat!

2008. júl. 16. 14:31
 1/3 anonim ***** válasza:

A közelébe se engedd a cumisüveget.Beszéld meg a csecsemősökkel,hogy inkább te adod neki a tápszert,kiskanálla,amíg nincs tejed.Így el fogja fogadni a cicit,mert nem alakul ki a cumizavar.Aztán,amennyit csak lehet hagyd,hogy nyúzza a cicidet,had küzdjön rajta,mégha nem is jön semmi.Az inger a legfontosabb.Pihenj sokat.Rengeteg folyadék.Napi 1-2 liter szopis teát is megihatsnál.Itt egy jó recept,nekem bevál:

kerti kakukkfű 50g

csalánlevél 30g

ánizstermés 50g

édesköménytermés 50g

kecskerutafű 80g

konyhakömény 40g

bazsalikom 30g

majoranna 40g

nagyjából ilyen tasakokban is kapható, van amelyikből kettő kell bele.

ez nekem kb. 1 hónapig volt elég, naponta 1-2 l-t ittam belőle, és kb. 1500 ft. és még finomabb is, mint a laktoherb. Annak nagyon ánizsos íze van...

2008. júl. 16. 14:38
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ezt kismamablogbol masoltam ki neked:

Sikeres szoptatáshoz:

Nehéz ügy, értelmesen összeszedni :)

1. Megfelelő adottságok

A nők nagy része tud szoptatni, szerencsére kevesen vannak, akik testi okok miatt nem.

2. Lelki tényezők

Önbizalom, nyugi. Az anyuka minél többet idegeskedik (akármi miatt is), annál rosszabbak az esélyei. Ne higgyünk az anyádnak sem ment, te sem fogsz tudni szoptatni jellegű kedves mondatoknak. Az én nagyanyám kedvesen megkérdezte: ilyen kicsi cicikből hogy tudsz szoptatni? :D

3. Evés-ivás: A szoptatáshoz nem árt egy kis túlsúly, szénhidráttartalmú és zsíros ételek fogyasztása. Nem most kell fogyózni, majd ráér a szoptatás után! Én napi 1 doboz csokis kekszeket nyomtam be a szoptatás kezdetén, brutál volt. 7 kg túlsúllyal jöttem haza a kórházból, kb 1.5 múlva szülés előtti súlyomnál voltam, fogyókúra nélkül, csak a nassolást kellett visszafogjam. Menni fog mindenkinek :)

Ivás. Sokat, de azért nem kell túlzásokba esni, az is árthat. Nem feltétlen kell vizet, mindenféle formában jó bevinni a folyadékot. A levesek például nagyon jók. A meleg folyadék jobb, mint a hideg. A serkentőszerekhez írom, mi az, ami kifejezetten segít.

4. Pihenés

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű tejhez. Pláne, hogy a baba az elején sokat kel, az anya keveset alszik, ragadjunk meg minden lehetőséget a pihenésre. Nem a mi feladatunk eleinte (gondolok itt különösen a gyerekágyra) a házimunka. Fogadjunk el minden segítséget, próbáljuk megszervezni, hogy más dolgozzon helyettünk :) Ha nincs segítség,akkor pedig vegyük az igényeinket takarékra. Kaját lehet rendelni, a gyerek még nem csúszik-mászik a földön, ráér ritkábban takarítani, pakolni. Heverésszünk a babával összebújva annyit, amennyit csak bírunk. Használjuk ki nyugodtan ezt az időt a saját szórakozásunkra, senki sem várhatja el, hogy naponta több órát töltsünk a kicsi bámulásával, míg szopizik (persze, akinek ez esik jól... :)) Én rengeteget tévéztem, interneteztem és olvastam, míg a gyerekek aprók voltak. Előreláthatóan 3 hónapos korától lőnek a tévének, mert a szopás helyett oda akar majd figyelni.

5. Serkentőszerek

A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy ezeket csak akkor alkalmazzuk, ha kell!!! Ha biztos, ami biztos alapon már a legelején elkezdünk pl. szopis teát inni, akkor nem lesz mihez nyúlni, amikor szükség van rá.

A szoptatós tea receptjét külön posztba írtam. EZ házi készítésű dolog, lehet pesze inni laktoherbet, csak abban sokkal kevesebb féle fű van. Az édeskömény egyes gyerekeknél hascsikarást okozhat, ha úgy érezzük, hogy gáz van ;), azt hagyjuk ki belőle - és remélem, jól emlékszem, hogy a kömény szokott gondot jelenteni, javítsatok ki, ha nem!!!

Még az indexen régen olvastam a következő receptet, és most megtaláltam a homeopátiás könyvem szoptatással foglalkozó fejezetében, ezt is külön posztba teszem. Indiai csodabogyók.

Most van valami új gyógynövényes izé, csak hallottam róla: More Milk. Hátha tud róla majd valaki infót!

Homeós bogyók: Urtica Urens Ch 5, napi 3x5 golyó, vagy 9, de akkor csak 2x.

Italok: sör, macikávé, ... most nem jut több az eszembe, majd szóltok :)

6. Ingerlés

A mell elvileg annyit termel, amennyit kell. Ez egy finoman szabályozott visszacsatolási rendszer. Ha üresjáratban megy, az azt jelenti, hogy még, ez kevés. Ha bentmarad a tej, azt jelenti, hogy ez sok. A baba a leghatékonyabb szívógép. Minél gyakrabban, és többet szopik, annál több lesz a tej. Ezért is érdemes az igény szerinti szoptatást alkalmazni, vagyis akkor, annyit és olyan gyakran, ahogy azt a gyerek igényli. Ha hirtelen megugrik az igénye, vagy valami miatt picit csökken a tej, a gyerek tovább fog szopni, gyakrabban kéri magát mellre.

A kórházakra, és egyéb vaskalapos segítőkre nagyon haragszom két dolog miatt. Azt mondják, szoptassunk egy mellből és ne hagyjuk tovább 20 percnél többet szopni (ez az idő változó, kinek mit mondanak :)) Ne hallgassunk rájuk! A baba eleinte erőtlen, el el alszik szopi közben. Kell a megfelelő mennyiségű ingerlés a mellnek (most nem beszélek természetesen extrém módon kisebesedett mellről, stb, mindig vannak kivételek!!!). Az indok a két mellből való szoptatás ellen az, hogy nem lesz legközelebbre elég tej. Ez butaság. A tej termelődik a két szoptatás között is, de a legnagyobb része szoptatás közben. Ki lehet próbálni, én volt, hogy "3 mellből" szoptattam, amikor épp kevesebb volt :) Na, oda akarok kilyukadni, hogy aki tud, az szoptasson első körben egy mellből. De. Ha a gyerek még vernyog, éhes, akkor ne pótlást adjunk neki, hanem a másik mellet... Nekem a tárolókapacitásom kicsi, soha nem tudtam egy mellből szoptatni, de simán ment kettőből.

Jó tudni, hogy vannak mennyiségi ugrások a szükségletekben. Az első 5-6 hetesen, a második 3 hós körül. Ekkor sokan megijednek, mert a baba láthatóan éhes, többet szeretne szopni. Itt lehet elrontani azzal, hogy kiegészítjük, ahelyett, hogy felturbóznánk a termelést. 1-2 napig valószínű nem fog dugig lakni a gyerek, nade éhen halni sem. Az a baj, hogy ha elkezdünk tápszert adni, azzal belekerülünk egy ördögi körbe. Amíg ugyanis a tápszert eszi a baba, addig nem szopik, vagyis nem ingerli a mellet, vagyis azt mondja, ennyi elég. Nincs miért többet termelni (nehogy nekem essetek, nyilván az más, ha nincs más megoldás, itt is átlagesetről beszélek!!!). Ha muszáj tápszert adni átmenetileg, és ezt szeretnénk a szopi javára dönteni, azt tehetjük, hogy a gyereket minél gyakrabban mellre tesszük, és még fejünk is. Van egy szoptanít nevezetű készülék is, amit a mellre helyezve szophatja ki a tápszert a gyerkőc. (huhh, asszem kezdek belebonyolódni).

Na. Fejés. Engem megnyugtatott, hogy az elején (mittomén, 2 hónapig) folyamatos túltermelést tartottam fenn, így könnyebben átvészeltük a mennyiségi ugrásokat (akkor a gyerek ette ki a fölös tejet, nem a fagyasztóba ment). Amikor épp volt rá kedvem, energiám, a szopi után az első mellet kifejtem (aki egy mellből szoptat, annak nyilván csak az "üreset" kell). Ha szaporítani is akar az ember, akkor tovább kell fejni, akkor is, amikor már nem jön semmi. Legalább 5 percig. És ha gyorsan látványos eredményt akarunk elérni, akkor jöhet a "horrorfejés" néven elhíresült technika. Ez abból áll, hogy a két mellet fejjük (szoptatás után!) felváltva 7-7-5-5-3-3 percig, független attól, hogy mi történik közben. Akár jön, akár nem. Itt megtapasztalhatjuk, hogy szoptatás, akarom mondani fejés közben is termelődik a tej :)

Jahh. Ha épp szaporítunk, mérlegeljünk, hogy megéri-e a fejés, vagy csak rosszabbat teszünk vele. Én pl. nem javaslom, hogy éjszaka valaki nekilásson a horrorfejés fél órás procedúrájának (plusz ugye a pakolászás. Az alvás többet ér. Úgyhogy csak módjával :)

Indiai csodabogyók:

Hozzávalók:

* 250 g búzaliszt

* 150g árpaliszt

* 100g zabliszt

* 1 maroknyi (8-10 db) kesudió

* 150 vaj

* 150g barna cukor (muscovado, ha tudnám, mi az :))

2008. júl. 16. 14:59
 3/3 anonim ***** válasza:
Szia! Szülés után vagy 3 napig nekem sem volt tejem! Igyáll rengeteg folyadékot , sokat kellett enni, tartsd állandóan a babót a cicin, és folyamatosan fejni kell akkor is ha nem jön belöle semmi!!! Nekem föképp a fejés inditotta be! Fél óránkét fejtem! A csecsemösök mondták hogy igy csinálljam! Nekem bevállt!
2008. júl. 17. 12:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!