Szoptatós anyukák ihatnak alkoholt?
ha mondjuk már beállt 3-4 órákra a szopizás, akkor szerintem az esti utolsó szopizás után egy kis alkohol (max 1,5 deci pezsi, sör, 1 deci bor) még nem okozhat gondot, mert amúgy átkerül az anyatejbe, de ennyitől nem lesz baja a babának, főleg, ha ugye ezen esti szopi után 3-4 órára csak pár korty ereéig ébred fel. de én azért nagyon fiatal babcinál még nem engedném ezt meg magamnak, max ha már fél éves elmúlt a kicsi.
én játszottam a gondolattal most szilveszterkor, mert jó lenne egy kis gyöngyöző, jéghideg kesernyés pezsi, de aztán elvetettem, mert én együtt is alszom a babával, és nem kockáztatok inkább (ital, gyógyszer stb. hatása alatt tilos együtt aludni a gyerekkel, ugye...)
szóval egy kis jó minőségű vörösbort ha iszol, és ugye bekerül a tejbe, attól nem lesz májbeteg a gyerek, mert van egy csomó élelmiszer, ami sokkal ártalmasabb, mégis egy szoptatós anya simán bevállalja, szóval baj nem lesz, de ha nem muszáj, valójában érdemes kihagyni.
két évnél hosszabb ideig csak nem szoptatsz, annyit ki lehet bírni ... amúgy is, már tudom, hogy túl alkeszos a kijelentés, de milyen érzés már az, ha mondjuk jól esik, és megvesznél még egy pohár pezsiért, de nem lehet? akkor inkább egy korty se... :)
szerintem ki kell bírni, lesz még lehetőség az életben :)
Azért ha azt nézzük, hogy az egész terhesség alatt (10 hónap) + a teljes szoptatás alatt (jobb esetben fél-egy év vagy akár több) nem is beszélve arról, ha jön a kistesó lassan... akkor azért elképzelhetetlen, hogy 2-2,5 év alatt egy-egy korty alkohol ne menjen le.
Én már másfél éve nem ittam semmi alkoholt, de ha alkalom van egy kevés vörösbort már megengedek magamnak (de csak max pár kortyot).
Igen, ihatnak, de nem mindegy, hogy:
- mennyi idős a baba
- milyen arányban szopik
- milyen gyakran szopik
- mit és mekkora mennyiséget iszik az anya
- milyen gyakran issza
- szoptatás előtt vagy utána mennyivel stb.
Ha "be volt állva" az anyuka egy 2 hós baba mellett, akkor jobban teszi, ha egy kis ideig nem szoptat inkább. És egyébként meg végig gondolja, hogy megéri-e neki a jövőben ennyit inni, mert ha ez gyakran ismétlődik, az már lehet, hogy nem lesz jó (neki se meg a picinek se).
Más kérdés, ki mennyitől áll be.. én mondjuk 1 pohár sörtől is. :)
Azért ahol anyuka azzal dicsekszik (ez érdem????), hogy hogy be volt állva, ott nem a szoptatás lesz a legsúlyosabb gond, jut bőven más is a szerencsétlen gyereknek, nemcsak pár korty a piából a cicin keresztül....
Azért ne mossuk már össze azt, hogy valaki leissza magát, vagy egy alkalomból mondjuk évente kétszer vagy háromszor megiszik egy kis pohár pezsgőt, vagy egy ünnepi vacsorához egy pohárka bort. Múltkor egy anyuka már az alkoholos csokin parázott itt, már az is túlzás. Persze szoptatás alatt nem kell alkoholizálni, de azért kíváncsi vagyok azokra, akik mondjuk pár korty szilveszteri pezsgő miatt is keresztre feszítenék a szoptató anyákat azok mennyire biomamik, tehát maguk sütik az adalékanyag mentes kenyeret, nem esznek párizsit, gépsonkát, üdítőket, kész/félkész kajákat, stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!