Van olyan anyuka akinek a babája 10 hónaposan is csak szopizott?
Már legkésőbb 6 hónapos kortól kell a babáknak mást is enni. Azért nem akarja elfogadni a rendes ételeket, mert nem szoktattad időben hozzá. Az anyatejre már ilyenkor nincs is feltétlenül szüksége. Ha csak anyatejet kap, akkor nem fog rendesen fejlődni a gyomra, a csontozata stb.
A gyerekeim anyatejesek voltak, és 4 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást. 10 hónaposan már mindent ettek, amit a család többi tagja,nagyon kevés kivétellel.
Azért ne aggódj, majd rákap a kajára. Nekem 8 hónaposan kezdett rendesen hozzátáplálódni a gyerekem, addig szinte csak anyatej. Mindig szoptatás előtt etesd, ha valami izlik neki, akkor abból próbálj nagyobb adagot adni.
Nálunk az őszibarack, banán, sütőtök volt a kedvenc, aztán szép lassan elfogadta a tóbbi kaját is.
Semmi gond, van olyan gyerek aki később kezd el enni. Az anyatejben minden benne van amire szüksége van. Kínálgasd kitartóan, de nem erőszakosan, előbb-utóbb enni fog.
Nekem az 5-ből 1 még csak szopik (3 hós), de teljesen különböző volt a 4 nagynál, hogy mikor kezdtek enni. Az első kb akkor mint a tiéd, a második kicsit előbb, a harmadik már egész korán, 6 hónapos korától nagyon nyitott volt az új ételekre (azóta is kis haspók), a negyedik, az egyedüli lány csak egy éves korától fogadott el többet pár falatnyinál, azóta sem nagy evő.
Nálatok lehet beválna a BLV (baby led weaning) amit mi is csináltunk: a gyerek választhatja ki hogy mennyit és mit eszik, valamint pürék helyett darabosat kap. Mikor esztek az ételetekből rakj elé kis tálkában könnyen megfogható falatokat, és hagyd, hogy abból egyen.
Próbálkozhatsz almával, körtével, banánnal, levesben főtt zöldséggel, hússal, céklával, répával, krumplival, cukrozatlan kukoricapehellyel, vizes kiflivéggel (mármint tej nélkül sütött kiflivel), sütőtökkel.
Lányom 12 hónapos koráig kizárólag szopni volt hajlandó, semmi másból nem fogadott el mérhető mennyiséget. Az előző által ajánlott - egyébként jó - trükkök sem váltak be. Legelőször a vaníliás tejpépből evett valamennyit. A másik a házi sütőtök volt, amit megkóstolt.
Az volt a legnehezebb, hogy mivel csak anyatejjel nem egyszerű jóllakni, napi 8-9-10-szer evett, éjjel is vagy háromszor! Én úgy próbálkoztam, hogy házon kívül (séta közben pl.) adtam neki más kaját, akkor az ingerek miatt nem követelte a mellet és jobban elfogadta a kanalat. Érdmben azonban nem tudtam befolyásolni a maga kis menetét. Másfél éves koráig anyatej volt a fő tápláléka. Most három éves lesz, tök egészséges, szépen fejlődik, és nem finnyás egyáltalán.
A nővére teljesen "nagykönyv" szerint alakult, ő gyönyörűen főzelékezett hat hónapos korától, egy évesen már mindent evett, stb. Szóval különböznek a gyerekek - ebben is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!