Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan tudnék javítani a...

Hogyan tudnék javítani a tejem minőségén?

Figyelt kérdés
Már kb két hete kevesebb a tejem és tápszerrel kell pótolnom,hogy elég legyen a kisfiam kajcsija.Viszont észre vettem,hogy már nem olyan tápláló a tejem..amikor fejem,látom hogy már nem olyan ,,sűrű,, hanem vizesebb..az első 2 hónap jó volt,csak anyatejes volt,és hízott is szépen tőle..eddig hetente 15-20 dekákat hízott,most az elmúlt egy hét alatt pedig csak 7-et :( Siralmas.Mivel tudnám újra zsírosabbá tenni a tejemet?Eszek rendesen ami jól esik,egyedül csak gyümölcsöket nem merek úgy enni,mert nem tudom,hogy a fiamnál mit okozna.A banánnál vettem észre,hogy attól nem igazán tud kakilni.Nem merek kísérletezni,mert amióta tápit kap,nem igazán tud kakilni és emiatt a hasa is fáj,és nem szeretnék még rontani a helyzeten!!
2013. júl. 21. 11:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az előtej vizesebb, a hátsó zsírosabb, sűrűbb. Amikor fejsz, ezt vedd figyelembe. A "minőségén" javíthatsz terhesvitamin szedésével, de logikusan nem valószínű, hogy hirtelen rossz lenne a tejed, ha eddig jó volt és nem kezdtél diétába vagy sportba. (Off: aztán meg mérésnél sem mindegy, hogy pl. mennyit kakilt aznap.)

Bár ilyen gyarapodásos problémánk nem volt, nálunk kényszerű kórház miatt maradt ki két hét szoptatás 1 hósan és szintén szorulós volt a gyerekem a tápszertől, de 3hós korára sikerült újra csak anyatejesnek lennie. Először mindig szoptattam, gyakran, hosszan, egy alkalomra többször is váltott mellből és csak utána kapott tápszert - mondjuk ehhez az is kellett, hogy jobban is szerette a cicit, mint a cumit.

2013. júl. 21. 12:27
 2/6 anonim ***** válasza:
Szia! Érdemes lenne minőségi, természetes alapú vitaminokat, gyógynövény kivonatokat fogyasztanod.Az omega 3 pl átmegy az anyatejjel is és segíti az agysejtek kialakulását, magasabb lesz az IQ-ja a babáknak.A hasfájásban, görcsöknél is segíthetnek.
2013. júl. 21. 13:12
 3/6 A kérdező kommentje:

Nagyon jól tudom,hogy az első tej vizesebb..nem hülyeségből írtam,hogy fejésnél is látom,hogy vizesebb,mivel addig szoktam fejni amíg jön a melleimből egy csepp is,és nyílván nem csak az első tejet fejem le,hanem a hátsót is,és azon sem látok sokkal több változást!!

Azért szerintem ha kakil ha nem,akkor is kevés volt ez a 7 deka hízás!!Amíg csak anyatejes volt,addig napi 3-4 kaki is volt és úgy hízott hetente 15-20 dekát..most a tápszer miatt csak 2-3 naponta van egy max 2 kakis pelus egy nap,és ezért szerintem még többet kellett volna híznia mint eddig,mivel ráadásul a tápszer sokkal sűrűbb mint az anyatej!!

Majd megpróbálok akkor vitamint szedni,bár ha így haladunk,akkor szerintem már nem sokáig fogok tudni szoptatni. :(

2013. júl. 21. 14:52
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A pótlás ördögi kör, így el fog apadni a tejed.

MINDEN anya teje jó, nincs rossz, gyenge tej, még az alultáplált afrikai anyák is pufi kisbabákat szoptatnak! Nem számít a színe, az áttetszősége.

A 7 deka hízás havi 28 dehka, ami nem rossz!

Szerintem beszélj egy szoptatási tanácsadóval mindenképpen!

2013. júl. 23. 00:20
 5/6 xStefix ***** válasza:

Mennyi idős a babád? (Én úgy tippelem, hogy 3 hó körül lehet..)

Az értelmi és mozgásfejlődése nem indult be az elmúlt hetekben?

Nem nőtt nagyobb mértékben a hossza?

Van valami okod, ami miatt hetente méred a súlyát? Mert az első hetek elmúltával erre általában már nincs szükség; részben azért sem, hogy az ilyen felesleges aggodalmakat elkerüljük.. Sokkal célszerűbb, ha idővel már csak havonta méred, ahogy feljebb is írták, mert ekkor már nem annyira egyenletes a súlygyarapodás, mint az elején.

Próbáltál gyakrabban szoptatni, hogy növeld a tejmennyiséget? (Ha fejni is tudsz a szopi mellett, akkor elég kicsi az esélye, hogy ne lennél képes elég tejet termelni...)

Általánosságban is, milyen gyakorlat szerint szoptatsz? Időre vagy igény szerint? Csak evésre szoptatsz vagy kizárólagosan?

Milyen eszközt, kiegészítőt használsz még a szopi mellett, ha? (üveg, játszócumi, bimbóvédő, itatás, tápszeres pótlás)

Azt tudod, hogy az érett anyatej színe már fehér, és hogy idővel vizesebbnek tűnik? Ez azért van így, mert ahogy a baba nő, lassan csökken a zsírtartalom is, vagyis idővel már a hátsótej sem lesz olyan sűrű(nek tűnő), mint az első hetekben..!

A tejed minősége valószínűleg teljesen rendben van, főleg, ha neked magadnak nincsenek hiánytüneteid. (Először ugyanis a mi raktáraink szoktak kimerülni és csak utána jelentkeznek gondok a babánál.) Ha mégis aggódsz, bátran szedhetsz terhesvitamint és jobban ügyelhetsz a táplálkozásodra - de a tested ettől függetlenül már most is tudja, mit és mennyit adjon ebből oda a babádnak.

Összességében én arra tippelek, hogy vagy egy élettani megtorpanásban vagytok éppen, amikor normálisan lassul le a hízás, vagy esetleg tényleg lassabban gyarapodik a babád, de akkor ennek elsősorban szopis gyakorlati oka van/lehet, nem pedig a tejed minőségével van a gond. Ha válaszolsz a fenti kérdésekre, talán kiderülhet, hogy miről van szó.

2013. júl. 24. 13:09
 6/6 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó:

Azért méregetem még most is a babámat,mert csak így látom,hogy mennyit eszik.Tudom,mindenki a pisis pelussal jön,hogy ha van neki naponta legalább 4-5 akkor minden rendben van..de ebből még nem látom,hogy mennyit eszik.Sajnos a tejem mennyisége nagyon változó,hol több,hol kevesebb,ezért is kell! látnom,hogy mennyit evett,hogy tudjam,hogy mennyi tápszerrel kell pótolnom.A kisfiam minden evésnél megeszi már a 160-170 ml-jét,és sokszor nincs annyi tej a mellemben.Van,hogy csak 50-70 ml-t tud kiszívni a két mellemből,és még esetleg 30-40ml-t tudok utána lefejni a kettőből.Az nem elég neki,mert nem lakik jól,és cicizés után csak ordít mert éhes maradt.Na ezért méregetem még most is.

Én már rögtön szülés után elkezdtem fejni,mert fagyasztani is szerettem volna a tejemből.Aztán egy időre leálltam a fejéssel,amikor már tettem a fagyasztóba is.Akkor visszább csökkent a tejem mennyisége drasztikusan,nem termelődött annyi tejem,amennyi elég lett volna a kisfiamnak egy evésre.Egyébként igen 3 hós a fiam.

Most újra fejem a tejemet,3 óránként szopizik a kisfiam,de hiába teszem mellre,nem szívja ki rendesen,mindig utána kell fejni,hogy teljesen kiürítsem a melleimet.Bimbóvédővel szoptatok,mert annyira rossz a bimbóm nagysága,hogy nem tudja bekapni.Már a legelejétől ezzel szoptatok,szóval nem újkeletű neki ez a dolog.Mostanában azt csinálja,hogy ha rá is teszem a mellemre,elkezd kalimpálni a kezével és a lábával,és hisztizik,mintha nem kellene igazán a mellem..meg sajnos hasfájós is lett amióta tápszert is kap pótlásnak,ezért lefejem a tejem és cumisüvegből adom neki oda.Egyébként cumizik is már 1 hetes kora óta,de eddig nem jelentett problémát szopizásnál.

Nem igazán vettem rajta észre,hogy igényelne több szopit mint a 3 óránkénti evés.Úgyhogy csak akkor teszem mellre.Bár az az igazság,hogy lehet,hogy csúnyán hangzik,de kezdek belefáradni az állandó szoptatásba.Ha rajta is van nem szívja ki rendesen,ingadozó a tejem mennyisége,ha ráteszem a mellemre akkor hisztizik,éjszaka is mindig álljak készen,hogy ha felkel akkor megint rakjam mellre..az első 2 hónapban még jó volt a tejem ,,minősége,, és volt is jó mennyiségben addig meg sem fordult a fejemben,hogy nekem ez nyűg..de most,hogy már csak küszködök a szoptatással,már most az lett nekem..inkább lefejem a tejem,oda adom neki cumisüvegből(ami nekem sokkal kényelmesebb és gyorsabb is),ha kell pótolok még neki tápszerrel és kész.Lehet,hogy ez durván hangzik és rossz anya vagyok ettől,de oly mértékben fáradt vagyok,hogy már csak nyűg nekem a mellre tétel és a küszködés,hogy ne hisztizzen a melleimen.

2013. júl. 25. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!