Fel akarok készülni a szoptatásra. Ötletek?
Minden érdekel amit tudni kell a szoptatásról. A babám igényei szerint szeretnék szoptatni (remélem lesz tejem).
Mikortól kell inni a szoptatós teát? Homeopátiás bogyók jók valamire? Bimbóvédőre, mellszívóra szükség van? Ha igen/nem miért?
Előre is köszönöm a válaszaitokat :)
29 hkm
Sorban válaszolok:
- homeós cuccokban és a teában nem hiszek. Ami fontos: főleg az első heteben, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, pihenés.
- bimbóvédőre, mellszívóra alap esetben nincs szükség, de ha indokolt akkor hasznos lehet. Bimbóvédő: ha nagyon fáj a szoptatás és nem megy máshogy. Mellszívó: a baba a legjobb "mellszívó",viszont, ha gyakori mellre tétel ellenére sincs elég tejed, akkor szaporításhoz jó a mellszívó. Vagy pont az ellenkező esetben, ha van több is és tejleadó vagy, vagy el akarsz rakni tejet, akkor a felesleget lefejheted. (Alap esetben egyébként beáll a kereslet-kínálat, tehát pont annyi van amennyi kell, de vannak kivételek)
Én azt javaslom, hogy ha olyan helyen laksz ahol ezek viszonylag könnyen beszerezhetők, akkor hagyd későbbre a dolgot, hogy menet közben el tudd dönteni, hogy kell-e neked. Vagy még alternatíva lehet a mellszívó bérlés is, mert lehet, hogy az első pár hétben használnád, aztán mikor már kialakult a szoptatási ritmus, akkor nem fogod.
Úgy azért tud készülni, hogy alapvető hibákat ne kövessen el, ha úgy sem sikerül, az egy más dolog, de ne azon múljon, hogy rossz tanácsok szerint csinálta.
Megnyugtatlak, a szoptatásnál kevés szabály van, de ha azokat betartod, akkor ha amúgy minden rendben van, menni fog a dolog: - úgy szaporodik a tej, ha a baba minél többet szopizik. -ha úgy sem elég a tej, akkor lehet fejni. fejni akkor is érdemes, ha fizikailag nem jön a tej, mert így az inger meg van, a tejtermelést segíti. Röviden összefoglalva: ha sok tejet szeretnél akkor szoptatni,szoptatni, szoptatni! Ezért nem szerencsés az elején a 3 óránkénti etetés, de akinek jók az adottságai, annak működhet, de nem mindenkinél működik, hiszen mások vagyunk, más a babák igénye is.
Szerintem mindenki más,és mindenkinek más "jön be" szoptatás alatt.
Nekem pl mindkét fiamnál kellett fejnem rendszeresen az első pár hónapban, hogy legyen elég tejem.
Fontos,hogy pozitívan állj hozzá,és ne izgulj a tej miatt,be fog az indulni.Amúgy ezt nagyon nehéz megvalósítani,mármint a nem izgulást,de jó ha az eszedben van:)
Ja és ne lepődj meg,ha baromira fog fájni az elején...nem törvényszerű,de nekem első fiamnál véres volt mindkét bimbóm hetekig és kb sírtam,ha jött a szoptatás...
Jó ha figyelsz az étkezésre,nem csak arra,hogy mit kerülj,hanem hogy egyél minden nap fehérjét,ez segít,hogy legyen tejed.
Ja és nem a szoptatós teán van a lényeg,hanem a folyadékon,hogy igyál rendesen!
Köszönöm nektek :)
És a lefejt tejet cumisüvegből odalehet adni a babának? Nem fogja "összezavarni"? Mert a mell meg a cumisüveg mégsem ugyanaz :)
Nekem volt szerencsém egy anyukával együtt feküdni szülés előtt, akinek a szülésznője tagja a La Leche Ligának,és tök jó dolgokat mondott, bíztatott, aminek köszönhetően egyből tudtam szoptatni.A szülés után senki nem jött oda ,megmutatni, hogyan kell helyesen szoptatni, és volt szobatársam, aki a harmadik napon jött oda hozzám, hogy hogyan csinálom, pedig neki nagy, tejjel teli mellei voltak, de a baba valamiért nem tudott szopizni.
Nekem ezeket a fő dolgokat mondták: a baba pocakja a te pocakodhoz érjen, tehát feléd fordulva rakd mellre, ne pedig az oldala érje a pocakodat, mert úgy a nyelés is nehéz neki, próbáld ki milyen lenyelned egy korty vizet, úgy hogy közben a tested előre néz, a fejed viszont oldalra van fordítva...Aztán a baba felső ajkát érintsd a bimbódhoz és úgy szépen be tudja kapni a cicit és jó kis vákumot tud csinálni.A nők 95%-a tud szoptatni,ha akar és odafigyel. A többi nem akar, vagy betegség miatt nem tud(AIDS...),vagy nem jól kezdte és a babája már hozzászokott a tápszerhez, a cumisüveghez. Fontos, hogy igyál, egyél rendesen, és ne görcsölj rá, csak döntsd el, hogy te akarsz és fogsz szoptatni.Nekem a kórházban 3 nap alatt nem igazán volt tejem, 10 ml-t tudtam csak szoptatni evésenként, fel is írták a tápszert, hogy ha itthon sem tudok 30 ml-t adni a köv. 1-2 napon ,akkor pótoljam a hiányzót 30ml-ig. De mindig mellre raktam és a 4. napon már 30 ml- szoptattam mindig és aztán egyre többet igény szerint.Amikor úgy éreztem kevesebb a tejem ,akkor ittam Laktoherb teát, napi 1-2 bögrével, és segített, de ez csak akkor segít ,ha van tejed, mert a nincsből nem fog tejet fakasztani.Én bimbóvédőt nem használtam, de volt, hogy kisebesedett a bimbóm ,ez az első két hétben volt, utána soha többet, mert hozzászokik a szoptatáshoz. Krémmel kezeltem. Használtam kézi fejőt is, és fagyasztottam le tejcsit. Hozzá kell tennem, hogy azért féltem én a szoptatástól, mert ki mellű vagyok és terhesség alatt sem nőtt meg, izgultam,hogy biztos nem lesz tejem, aztán ez a hölgy mondta azt is ,hogy ne féljek, mert a mell nem raktározza, hanem termeli folyamatosan és tényleg én is tudtam 150ml-t szoptatni egy evésre, a 75/B-s mellemmel.Sok sikert, ne izgulj.
Köszönöm neked is :)
Mindenféleképpen adok időt magunknak, nem fogom feladni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!