Miért nem lett tejem?

Nincs olyan anyuka, akinek ne fájna az elején! Én legalábbis még nem olvastam, hallottam ezt senkitől, pedig 5 éve aktívan foglalkozom a témával. És a szakik se mondtak ilyesmit...
Persze a fájdalomtűrés (testileg és lelkileg is) már mindenkinél más és más, de a legtöbben azért túljutunk ezen a szakaszon, ha kitartunk. Vagy ha mégsem, akkor a szakemberek segíthetnek a lelki támogatással és/vagy gyakorlati praktikákkal. (Egyébként azok között, akik hamar befejezik a szoptatást, a fájdalom a legfőbb indok, így tanulom.)
Én a lányomat 40 hónapig szoptattam, úgyhogy a fiamat várva úgy hittem, most már talán nem lesz olyan vészes, elvégre alaposan megeddződtem közben.. Erre szültem egy olyan babát, aki 10x erősebben szív, mint anno a nagy, és rögtön az első napon nekem is vérhólyagom lett. :) Ráadásul erős a tejleadó-reflexem is, ami miatt 1 hónaposan 2 hétig sztrájkolt. Ezen aztán sikeresen túljutottunk, de az erős folyás miatt a fiam sajnos kifejlesztett egy olyan szopási technikát, mint a túl nagy lyukú cumit szívó babák: amikor erősen folyik, rátapasztja a nyelvét a bimbó hegyére, hogy ne nyeljen félre.
A fiam ma már 9 hónapos, de a mai napig hol jobban, hol kevésbé fáj emiatt a mellem, mert amikor szopik, kissé dörzsöli a bőrömet. Ne mondom, hogy elviselhetetlen, de azért megérzem, hogy elkezdünk szopizni...
Mindezt nem azért írom, hogy hú, akkor én milyen tökéletes anya vagyok, hogy mindezt elviselem. Csak arra reagálnék, hogy nagy valószínűséggel senkinek sem leányálom a szoptatás kezdete a fájdalom miatt (sem). - Ezért írtam, hogy fontos az előzetes informálódás, a megfelelő mellrehelyezés és a gyakorlati-lelki segítségkérés, ott és akkor, amikor úgy érezzük, nem sikerül egyedül.

És még egy gondolat: "hivatalosan" a szülés után 36-96 órával szokott megtörténni a tejbelövellés. Van, akinek ennél hamarabb is megjön, de többen vannak, akiknek csak ennél később. Pl. sok császáros anyukának csak a 4-5. napon lesz teje, de nem maga a császár, hanem a szülés közben használt gyógyszerek ill. a késői első szoptatás miatt (sok helyen 24 órás megfigyelés van ilyenkor, ami alatt nem is nagyon lehet szoptatni sajnos).
Vagyis Kérdező, ha nem csak 3 napig próbálkozol, hanem még adsz magatoknak pár napot, lehet, hogy hamarosan megjött volna a te tejed is.
Ugyanakkor az is lehet, hogy mégsem. Ritkán, de előfordul, hogy anatómiai vagy hormonális okai vannak, hogy nem megy a szoptatás.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!