Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért nem lett tejem?

Miért nem lett tejem?

Figyelt kérdés
6 hónapja szültem, ne kövezetek meg, de az az igazság h nem is akartam nagyon szoptatni. Amikor megszültem persze a kórházban rá tették a mellemre, tehát szopott pár napig, de nem volt egy csepp tejem sem. Később annyira bevarasodott ahogy szívta(pedig használtam bimbó védőt is) h már nem bírtam rá rakni annyira fájt. Hideg vizes borogatást használtam. 3hónap kellett mire helyre jött a mellem.
2013. márc. 7. 12:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
67%
talan mert nem akartál szoptatni.
2013. márc. 7. 12:45
 2/15 anonim ***** válasza:
Nekem se nagyon volt tejem(az elején nem nagyon szokott még lenni) és ugyan ìgy kisebesedet de nem hagytam abba(bimbóvédöt nem használtam,bár van, de a picinek nem tetszett.)Aztán szépen meggyógyult:)Amúgy melegvizes borogatás jobb lett volna szerintem,nekem legalábbis a kórházban ezt ajánlották és szerintem jó is volt.Azóta nekem rengeteg tejem van.:)
2013. márc. 7. 13:00
 3/15 A kérdező kommentje:
nekem nem lett egy csepp sem.
2013. márc. 7. 13:08
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert nem szoptattál és borogattad. A hideg vizes borogatás elapasztja a tejet. Nekem is sebesre szívta mindkét mellbimbómat a fiam, de muszáj volt szoptatni, mert tudtam, hogy csak akkor fog elindulni a tejem. Az elején mindenkinek minimális van, én sem láttam, hogy lenne, nem úgy, mint most, hogy folyik. Az elején minden etetés előtt stresszben voltam, annyira fájt, de tudtam, hogy csak ezt a pár napot kell túlélnem, és megéri.
2013. márc. 7. 13:19
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Mert fejben eldöntötted hogy nem szeretnéd és a tested alkalmazkodott a döntésedhez.
2013. márc. 7. 13:26
 6/15 xStefix ***** válasza:
53%

Már ebből a pár sorból is úgy tűnik, hogy több problémád is volt a szoptatás körül, amik rendesen felerősítették egymás negatív hatását:

Én is azt gyanítom, hogy a hozzáállásod is belejátszhatott a történésekbe, mert ha valóban nem akartál szoptatni, akkor nagy valószínűséggel nem is próbálkoztál vele elég kitartóan. Márpedig a kitartás nagyon lényeges, főleg az első időkben, amikor egyáltalán hozzá kell edződni a szoptatáshoz.

A bimbóvédő nagyon necces dolog... Én ennyiből úgy gondolom, hogy feleslegesen illetve helytelenül használtad. Annak ellenére, hogy sokan a fájó, sebes bimbó miatt veszik elő, jó lenne tisztában lenni vele, hogy sokkal több problémát okozhat, mint amennyi a haszna. Bár a fájdalmat csökkentheti, viszont elodázza a gyógyulást is, mert befülledhet alá a bőr, így lassabban gyógyul. Ez magyarázhatja részben, hogy nagyon varas lett a sebed. Ezen túl, az üveghez és a cumihoz hasonlóan, rossz szopási technikát eredményezhetett, mert a babád nem a melled tanulta meg először szopizni, hanem a védőt; ez pedig könnyen cumizavarhoz vezethet. (Bár nálad ez szerintem nem állt fenn, hiszen pár napot szoptattál csak.) És végül még egy, ami viszont valós lehetett, az, hogy a védő miatt kevesebb inger érte a melled, ezért késett a tejbelövellés, illetve nem indult meg rendesen a tejed.

A hideg vizes borogatás nem apasztotta el a tejed, egyrészt, mert szerintem be se indult, másrészt, mert a hideg víz nem apaszt(!).

Arról mondjuk nem írtál, hogy konkrétan hogyan szoptattál, de az előzőeket végignézve elképzelhető, hogy sem te, sem a környezeted nem tudta, hogyan is lenne célszerű szoptatni. Nem tudom, készültél-e a szoptatásra, tudtad-e, hogyan kell mellre tenni a babádat, milyen gyakran érdemes szoptatni, mit kéne kerülni (pl. a védőt) stb. Ha ezekre előzőleg felkészültél volna legalább elméletben, vagy legkésőbb akkor ott valaki segített volna neked, valószínűleg lehetett volna javítani a helyzeten. - De az a tény, hogy nem is igazán akartál szoptatni, lehet, hogy már alapjaiban lehetetlenné tette az egészet...

Mindezt nem bántásból írom, remélem, elhiszed; de szakmailag első nekifutásra ezek derülnek ki a soraidból.

2013. márc. 7. 15:30
 7/15 frászkarikaborsó ***** válasza:
Nekem az első három napon egy fél csepp tejem sem volt, tápszert kapott a pici a kórházban. de nem adtam fel, bár nagyon fájt és nekem is kisebesedett, rendszeresen mellre tettem. Aztán vittem méretni, eredmény 0 gramm. A harmadik nap este mértek 5 grammot, madarat lehetett volna velem fogatni. Másnap meg már 40-eket evett és azóta is rendesen van tejem, itthon már semennyi tápszert nem kapott. Szerintem amiatt nem volt tejed hogy hamar feladtad.
2013. márc. 7. 16:33
 8/15 anonim ***** válasza:

Az én kislányom 4 hónapos. Születésekor nagyon jó előtejem volt, viszont az anyatej nehezen indult be. Ittam a tejserkentő teát, attól beindult. :) A mellem többször kisebesedett, egyszer szét is nyílt, be is gyulladt már úgy, hogy lázas is voltam miatta... Bimbóvédővel pedig nem cicilt a kislányom! Voltam közben beteg is, egy szuper garat-és gégegyulladással, aminek következtében majdnem elment a tejem... Volt, hogy fejtem volna le a tejet, de egy csepp sem jött ki pedig érezhetően volt benne... Volt, hogy a párom nyomkodta ki a mellemből a tejet, ami borzasztóan fájt, de muszáj volt! Sokszor sírtam, de nem adtam fel, harcoltam! És még mindig szoptatok! Bár mostmár csak reggel és este tudok, és rá kell pótolnunk tápszerrel is! Igaz, most már a kislányommal harcolok, ugyanis néha nem akar este cicilni... :(((

Hideg vízzel borogatni pedig valóban tilos!!! A kérdésedre a válasz: nem akartál szoptatni, ezt érezte a tested és a babád is! Minden nőnek kisebesedik, fáj, éget... ettől még nem kellett volna abbahagyni! A babádért tűrni kell a fájdalmat, hogy megadd neki azt, amire szüksége van!

Biztos, hogy volt tejed, csak te nem érezted! Egy újszülött babának nagyon pici gyomra van, nagyon pici mennyiség is elég, hogy jóllakjon.

A kérdés kiírásával egyébként nem tudom, mi volt a célod...

2013. márc. 7. 16:35
 9/15 anonim ***** válasza:
0%
Na, hát, ha valaki nem tudja, milyen is az, amikor úgy fáj a szoptatáskor a melled, mintha borotvapengékkel harapdálnák, utána pedig ott mindent érzel, az szépen maradjon csendben, és elalvás előtt adjon hálát azért, amiért tud szoptatni, és ne írogasson olyanokat, hogy viselje el, tűrje a fájdalmat, mert az nem tudja milyen, amikor tényleg fáj.
2013. márc. 7. 23:13
 10/15 anonim ***** válasza:
utolsó, hidd el, tudjuk. Csak nem adtuk fel és jobb lett. És én azért adok hálát h nem adtam fel.
2013. márc. 8. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!