Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Milyen következménye lesz, ha...

Milyen következménye lesz, ha 9,5 hós kislányomat nem tudom szoptatni tovább? Betegség, allergia stb. , ilyesmire gondolok. Köszönöm.

Figyelt kérdés
2012. dec. 7. 08:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
40 hónapig?! Úristen (most gyorsan kiszámoltam, hogy ez hány év)... Ugye nem gondolod komolyan, hogy azért nem beteges a gyereked, mert 3 éves kor felett is szoptattad?
2012. dec. 9. 19:43
 12/18 A kérdező kommentje:

Kedves Mindannyian!

Hát én egyáltalán nem akartam vitát szítani. Még véletlenül sem. Csak érdeklődtem, mik lehetnek az esetleges kockázatok. Nehogy itt miattam egymásnak essetek!!! Nyugalom, békesség. Ez egy ilyen oldal...

Kedves xStefix!

Mi az a szoptatási időszak, amikor "hátradőlhetünk" már? Vagy egyáltalán nincs ilyen? Úgy értem, szakmai szempontok szerint meddig létszükséglet a babának az anyatej? Nekem kb. napi 600 ml lehet még. Köszönöm.

2012. dec. 10. 13:20
 13/18 xStefix ***** válasza:
72%

Kérdező, nem tudok és nem is akarok neked konkrétat írni, ne várj ilyet. ;) Ezt mindenki magának kell, hogy eldöntse, egy csomó egyéb körülmény fényében.

De ha érdekel, hogy én magam miket vettem anno figyelembe, azt szívesen leírom:

- Szakmai javaslatok: 6 hónaposan kezdődjön csak a hozzátáplálás, és 1 éves korig az anyatej legyen a baba fő tápláléka, vagyis ez tegye ki az étkezési mennyiség nagyobbik részét. (Ez nem titkoltan már a hosszú távú szoptatás irányába mutat.) A WHO és egyéb nagy szervezetek hivatalos javaslata szerint pedig az az "ideális" és "optimális", ha a gyerkőcnek 2 éves koráig (vagy igény szerint azon is túl) lehetősége van szopizni. Még pontosabban, amíg a szopási igényét magától ki nem növi (ami az előzőek fényében általában többéves kort valószínűsít). Az ezt indokló magyarázatokat szerintem Te is ismered nagyjából.

Gondolom, Te is azért szoptatsz (részben), mert tudod, hogy a tej olyan elemeket tartalmaz, amik sok szempontból védik a babád egészségét. Ezért is tetted fel a kérdésed... Nos, egyesek azt vallják, hogy pl. 1 éves kor után az anyatejnek már nincs jelentősége a baba számára. Tápanyagok tekintetében ez idővel nyilván egyre inkább így van, hiszen 1 éves kor után már főleg a szilárd ételekből jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

De, az immunanyagok esetén ez egyáltalán nem igaz! Idén márciusban voltam egy szakmai továbbképzésen, ahol én is rácsodálkoztam arra az összefüggésre, hogy a többéves gyereknek termelődő anyatej immunösszetevőinek a mennyisége idővel újra megemelkedik. Nem egészen olyan lesz a megoszlásuk, mint csecsemőkorban; sőt, de, vannak olyan elemek, amikből ekkor (x éves korban) termelődik a legtöbb! Ennek pedig az az oka és egyben az értelme is, hogy az egyre nagyobb gyerek egyre több kórokozót tartalmazó környezetbe kerül: jelesül, közösségbe megy(!). Tipikus eset, hogy abban az időszakban nő meg (újra) az anyatej immunanyag-tartalma, amikor a gyerek bölcsibe, oviba kerül. De ez csak egy példa.

Szóval egyáltalán nem igaz az, hogy a kisgyereket nem védi már az anyatej. Nyilván a saját immunrendszere is egyre erősebb, egyre jobban tud arra is támaszkodni, de az anyatej továbbra is nagy segítséget jelent neki emellett. (Megjegyzés, hogy az immunrendszer kb. 5 éves korra alakul ki teljesen és éri el a maximális működési szintjét.)

- Egyéni körülmények: A lányom sajnos pár hónapos kora óta atópiás dermatitiszes, ami általános immungyengeségre utal. Akinek ilyen jellegű bőrproblémája van, oda kell figyelnie, mert ez a későbbiekre egy sor egyéb allergiás betegséget prognosztizálhat. Illetve valószínűleg már a pocakban oxigénhiányt szenvedett, ami miatt középsúlyos és általános kiterjedésű hipotóniával született. Vagyis alapból van egy nagy hendikepje az életben...

Ezek miatt (is) az első pillanattól kezdve úgy éreztem, muszáj mindent megtennem azért, hogy a lányomat védjem és erősítsem, amiben és amennyire csak lehetséges. Azaz evidens volt, hogy szoptatni akarom, és addig, ameddig csak tudom ill. ő szeretné.

Úgyhogy nálam tudatos döntés eredménye (is) volt az évekig szoptatás, ezek miatt.

Azt, hogy a Te babád és a magad számára milyen előnyei és "hátrányai" lehetnek a további szoptatásnak, neked kell végiggondolnod és mérlegelned. Én csak annyit mondhatok szakmailag érdekeltként és magánemberként is, hogy minél tovább tart, annál többet tudsz tenni a gyerkőcöd egészségéért (is).

2012. dec. 10. 14:55
 14/18 xStefix ***** válasza:
55%
És de, a lányom valószínűleg azért IS volt eddig csak párszor beteg, mert ilyen sokáig szoptattam. Nyilván nem ez az egyetlen oka, remélhetőleg jó géneket is örökölt stb. De volt szerencsém megtapasztalni, hogy az anyatej ténylegesen véd egyes betegségek ellen. (11 hónapos korában az egész családon átsöpört egy téli influenza-hullám, ő egyedül nem lett beteg. Sőt, az óvoda egész első évében mindössze 2x maradt itthon betegség miatt; ebből is az első már tavasszal volt.)
2012. dec. 10. 15:00
 15/18 anonim ***** válasza:

Na ezzel pont a korábbi állításodat cáfoltad meg, Stefix.

Egyébként mi is így jártunk nem rég, az egész családon átment egy vírusos náthás-köhögős betegség, a 10 hónapos tápszeres kisfiam mégsem kapta el. Most akkor ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a tápszer védte meg a betegség ellen, de ez hülyeség lenne :)

Tudom, hogy az anyatej a legjobb táplálék egy 6 hónap alatti babának, de az egyszerűen tévhit, hogy az anyatej megvéd a fertőzésektől. Ahogyan az is, hogy egészséges dolog egy 2 év feletti gyereket szoptatni. A WHO ajánlás elsősorban azért olyan, amilyen, mert nem csak a fejlett társadalmakat kalkulálják bele, hanem az olyanokat is, ahol a nem szoptatott 3 éves gyerekek egyszerűen éhen halnak, mert nem jutnak hozzá másféle táplálékhoz.

2012. dec. 10. 16:29
 16/18 xStefix ***** válasza:
34%
Mit cáfoltam meg mivel?
2012. dec. 10. 16:52
 17/18 A kérdező kommentje:

Kedves xStefix!

Hú, hát ez kimerítő! :) És elég meggyőző is. Köszönöm, meg persze az időt is, amit rám szántál. Biztos nem 2 perc volt.

Igyekszem még kitartani akkor. Rettentő hálás lesz a babám Neked egyszer, ha sikerül még tovább küzdeni a tejecskéért.:)))

Mindenkinek köszönöm a válaszát - legyen az a kérdésfeltevés szempontjából pro vagy kontra.

2012. dec. 10. 22:29
 18/18 xStefix ***** válasza:
39%

Már gyors vagyok a gondolatösszegzésben és a gépelésben is. :)

Szívesen, remélem, hasznos, amit írtam. Sok sikert a további szopizáshoz! :)

2012. dec. 11. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!