Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mit tegyek ha nem lesz még tejem?

Mit tegyek ha nem lesz még tejem?

Figyelt kérdés
28+2napos kismama vagyok.Tegnap sajnos elkezdett szivárogni a magzatvizem.Még itthon lehetek,de a dokim felkészített h akár a 30.hétre is jöhet a kicsi..eléggé aggódunk ráadásul ugye nincsen tejem sem...ilyenkor mit kell tenni??vagy kell egyáltalán??Meg ha a kórházban esetleg ha tápszert kap a baba nem fog leszokni a ciciröl??
2012. nov. 16. 20:16
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Ha megszületik a baba, lesz tejed. De szerintem ha ilyen korán születik, akkor tápot fog kapni.

Remélem minden rendben lesz veletek, majd írj.

2012. nov. 16. 20:19
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha megszülsz, lesz tejed is. Viszont nem akarlak elkeseríteni, de ha ennyire koraszülött lesz, úgyis koraszülött osztályra(pic) kerül, amíg fel nem erősödik.

Mi más okból kezdtük így, császárral. A 2. naptól kezdve fejtem géppel, 3 óránként, éjjel is és mindent lefagyasztottam, és mikor hazajöhettünk, oda is adtam. A kórházba majd be is viheted és oda fogják adni neki.

A cicizést sem fogja elfelejteni, nekünk 3 hét kórház volt, és csak mielőtt hazajöhettünk, akkor kezdhettünk szoptatni, mégis azonnal tudta, hogyan kell.

Ha mégsem, erre is meg lehet tanítani.

Fel a fejjel, szedd össze minden erőd, és ha kérdésed van, írj privit, szívesen segítek! DRukkolok!

2012. nov. 16. 20:21
 3/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!Mi is reméljük,de egyértelmüen megmondta a doki h korababa lesz csak ugye nem mind1 mikor.:Skicsit lélekben próbálunk készülni rá..de amugy bizakodik az orvos is mert amugy minden életfunkciója jónak tünik.
2012. nov. 16. 20:27
 4/8 anonim ***** válasza:

3-as vagyok. Elnézést kedves kérdező, nem ide akartam válaszolni:O)

1-es is én voltam.

2012. nov. 16. 20:32
 5/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező:)!

Megértem, hogy aggódsz, de fontos tudnod, hogy a szoptatásban semmi sem végleges, mindig van megoldás:). Linkelek pár cikket, hogy tudj "készülni":).

ELőször is, a szülés, vajúdás folyamat az elsősorban, ami a tejtermelés beindulására jelet ad, és a hamari mellre helyezés.

"A tej termeléséért a prolaktin nevű hormon, a tej leadásáért pedig az oxytocin nevű hormon a felelős. Mindkét hormon az agyalapi mirigyben termelődik és a csecsemő szopása - a mellbimbó idegvégződéseinek ingerlése - indítja el elválasztásukat.(...)"innen: [link]

MÁsodszor, az eleinte ürülő előtej, a kolosztrum a legtöbb babának elég addig, amíg be nem indul a tejtermelés, amit pedig leghatékonyabban a minél hamarabbi mellre helyezés és minél többszöri szoptatás segíti a leginkább.

"Kolosztrum - amire minden újszülöttnek szüksége van

A kolosztrum sárga színű, ún. előtej, amit az anyamell már a várandósság alatt termelni kezd. Szülés után azonnal a baba rendelkezésére áll. Koncentrált táplálék, amely oly sok ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi. A kolosztrum a baba összes tápanyagszükségletét fedezi az első napokban."innen: [link]

Harmadszor, ha a babád koraszülött lesz, ha ennek erős az esélye, akkor a fejés megtanulásával, a lelki készülődéssel sokat segíthetsz magatokon:

"(...) Egyes Anyáknak a szülést követően nagyon hamar beindul a tejelválasztásuk, annak ellenére is hogy császármetszéssel szültek illetve a baba korábban jött a vártnál. De nincs ez mindig így.

Ekkor komoly munkára, támogató környezetre van szükség a kicsi számára olyan fontos anyatej biztosításához.(...) kezdjünk a szülést követően minél hamarabb, rendszeresen fejni(...)Fontos, hogy a koraszülött babák az eleinte lefejt előtejet (kolosztrumot) megkapják, mivel ez olyan védőanyagot tartalmaz, mely véd a fertőzésekkel szemben és a fejletlen immunrendszerű koraszülöttek esetében ez kiemelt fontosságú. Mivel ez igen kis mennyiség is lehet, ezért érdemes a minimális mennyiségű (akár 1-2 ml) előtejet fejés után fecskendőbe felszívni, melyet a nővérek szívesen odaadnak a babának szondán keresztül.

(...)Akkor sem szabad elkeseredni és abbahagyni a fejést, ha eleinte semmi, vagy igen kevés mennyiség fejhető csak. A rendszeresség és kitartás a siker kulcsa.(...)"innen: [link]

"Csodálatos módon a koraszülötteket szült édesanyák tejének összetétele különbözik az időre szült anyukák tejétől, nagyobb a fehérje-, zsír-, energia- és immunanyag-tartalma, több ásványi sót és kevesebb laktózt tartalmaz. Enzim tartalma miatt könnyebben emészthető. És ami a leglényegesebb, számos olyan az idegrendszer és a retina fejlődéséhez szükséges alkotóelemet tartalmaz, amit egyetlen tápszer sem tud pótolni. Ezzel magyarázható, hogy a későbbiekben vizsgálva az anyatejjel táplált koraszülöttek az értelmi fejlődést mérő teszteken jobban teljesítenek, mint tápszerrel táplált társaik. Kevesebb fertőzésen esnek át, kisebb eséllyel alakul ki náluk a koraszülötteket fenyegető szembetegség, és átlagosan kevesebb napot is töltenek a koraszülött osztályon, mint a tápszeres babák.

Mivel a nagyon éretlen koraszülötteknél az első időszakban nem számíthatunk arra, hogy az emlő stimulálása a szoptatások révén valósuljon meg , kulcskérdés, hogy a szülést követően minél előbb ösztönözzék az anyát a rendszeres, legalább naponta 6 alkalommal történő fejésre. Az az ideális, ha az első fejés a szülést követő 6 órán belül megtörténik! Különösen jó hatása van az éjszakai fejésnek, ennek kapcsán ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedik a tejtermelődést irányító prolaktin hormonnak a szintje, mint a nappali időszakban"innen: [link]

2012. nov. 16. 23:04
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem kicsit furcsa, hogy nem fektetett be a dokid, koraszülés és szivárgó magzatvízzel....ha valahol megrepedt a burok, simán bejuthat bármilyen kórokozó. Ez felelőtlenség a részéről. Szerintem. Nekem a dokim a terhes patológia vezetője és a szülésznőm is az ottani főnővér, és oda járok nst-re, és pont akkor hoztak be mentővel egy 30 hetes kismamát: fel sem kelhet....itt vissza tudják pótolni a magzatvizet és mindent megtesznek, hogy a 36. hétig bent maradjon....
2012. nov. 17. 08:35
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a linkeket!!!

Elvileg azért nem fektetett be a doki mert mire beértünk hozzá,már nem tapasztalt szivárgást(nem szinezödött el a csík).Erre azt mondta h lehetséges h összeforr maga a burok ha csak kis repedés van rajta...este fél10kor fogadott minket és azt mondta h ha több nem szivárog el akkor inkább legyek otthon hogy nyugottabb legyek..de ennek ellenére mondta h azért készüljünk...anyum se érti igazábol(5en vagyunk tesók tehát szült egy párszor)hogy ha meg még sincsen akkor baj akkor meg minek mondja ezt a koraszülést...meg furcsa neki h betadin kúpot kaptam...mert ö azt méhszájsebnél kapott...de lehet a fertözés megelözés miatt...igazából alig mondott valamit ami pedig nem jellemzö a dokira.A férjem is megfigyelte.Egyenlöre szerencsére semmi sem lett rosszabb és nem volt szivárgás vagy görcs,de csak wcre menni kelek fel.Reméljük nincsen hatalmas baj és legalább a 36.hétig kibirja a pici.Február elsö hetére kellene jönnie...nem lenne jó egy decemberi megindulás...

2012. nov. 17. 10:51
 8/8 xStefix ***** válasza:

Kérdező, drukkolok én is!

Ha gondod lesz, bátran keress meg telefonon egy tanácsadót, ők részletesen el tudják mondani, mire figyelj korababa esetén.

www.lll.hu

2012. nov. 17. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!