Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ha áttérek két mellből szoptat...

Ha áttérek két mellből szoptatásról váltott mellből-re akkor elkezd csökkenni a tejtermelés? Van valakinek hasonló tapasztalata?

Figyelt kérdés

4 hónapos a kisfiam, születése óta kétmellből szoptatom naponta 6 alkalommal, esténként tápszeres kiegészités kell, mert kevesebb a tejem. Tudom hogy az elmélet az hogy minél gyakrabban teszem mellre a babát annál több tejem lesz (szoptatási tanácsadóval beszéltem, az ő javaslatára többször mellre tettem, de sajnos nálam ez eddig nem működött, mert ha 2-óránként tettem, nem evett eleget, mindig éhes maradt). Ha azonban több idő telik el (pl 5-6 óra) akkor sokkal több összegyűlik, amivel már jóllakik (és gyakran elég neki csak az egyik mellből). Ha áttérek váltott mellből szoptatásra, akkor az adott mellnél 6 óra telik el és igy több összegyűlik. A szopizás ingere akkor is tejtermelést fokoz ha csak az egyik mellet éri, nem?

Vagy így lassan elapad a tejem mert kevesebb inger éri?

Kinek volt már tapasztalata hasonló helyzetben?

2012. nov. 13. 14:11
 1/9 anonim ***** válasza:
Nekem egy mellből is jóllakott a babám, mert kis étkű, viszont minden alkalommal le kellett fejnem a másikat is, mert különben elkezdett volna apadni, ha csak így 6 óránként ürült volna ki. Szóval sajnos igen, minél ritkábban teszed mellre annál kevesebb lesz.
2012. nov. 13. 14:28
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

A szoptatási tanácsadóval értek egyet. Minél kevesebb inger éri a mellet, annál kevesebb lesz a tej is.

Az meg nem igaz, hogy a baba egy szopáskor csak annyit ürít ki, amennyi felgyűlt a mellben két szoptatás között. A tej nagy része szopás közben termelődik. Tehát bármikor mellre teszed, mindig van neki tej.

Valószínűleg a tápszerrel ha leállnál és helyette szoptatnád, akkor még több lenne a tej.

Este mindenkinek kevesebb teje van, mert az esti tej zsírosabb.

De ezeket a dolgokat biztosan elmondta a tanácsadó is. :o)

2012. nov. 13. 14:35
 3/9 anonim ***** válasza:

Én váltott mellel szoptattam, és egy cici elég volt a lányomnak egyszerre. Közben a másikban termelődött annyi, amennyi a köv. evésre kellett. Néha muszáj voltam két mellből etetni, ha nem volt elég, de néha tápszeres pótlás is kellett.

8 hónapig szoptattam, de nem tudom, van-e összefüggés. A gyerek tulajdonképpen magát választotta el.

2012. nov. 13. 14:53
 4/9 xStefix ***** válasza:

Akárhogy is szoptatsz, a melled idővel arra áll rá, amelyiket csinálod.

Ha innentől egyszerre egy mellet adsz, akkor viszont az elején jó gyakran kell szoptatnod, hogy a tested azt tanulja meg, hogy most alkalmanként többet kell megtermelnie, mint korábban, amikor még 2 mellből adtál neki. - Elvileg ez is működhet jól, bár idővel inkább az a gyakori, hogy pont fordítva váltunk, egyről kétmellesre, mert a tárolókapacitás azért korlátozott és a baba türelme is egyre kevesebb.

Nem írtad, meddig csináltad a gyakori szoptatást; napokba szokott telni, amíg a tejmennyiség megnő, nem egyik alkalomról a másikra szaporodik így fel a tej. Ilyenkor teljesen normális, hogy a baba éhes marad egy-egy szopi után, hiszen még nem termelődik elég tej. De pont ezért kell napokig sokat szoptatni, hogy több ingert kapjon a mell és több tejet termeljen.

A mell feltelése becsapós dolog: hiába tűnik hosszabb idő után teltebbnek, ez csak a tárolt tejmennyiségre utal; az viszont csak az egyszeri adag kisebbik része! Ha gyakrabban szoptatsz, tényleg laposabbnak tűnik a mell; viszont a szoptatás közben megtermelt tej (ami a nagyobbik rész) szépen növekedni fog.

Az, hogy a melled laposabb, puhább, nem azt jelenti, hogy kevesebb benne a tej, hanem azt, hogy a tejmennyiség kezd beállni a kereslet-kínálat elve szerint. Vagyis annyi lesz, amennyi kell, de nem több (az utóbbinak a jele a kerekedő mell).

És végül, ha este gyakrabban szoptatnál, ahogyan a babád kéri, szerintem sikerülne elhagyni a tápszert is. A mell ugyanis sose üres - teljesen lapos állapotában is kb. 10-20 percenként képes egy-egy tejleadásra, amikor egy kicsit nagyobb mennyiségű tejet is ki tud szopizni a baba, nemcsak pár cseppet. Ez pedig megint plusz inger lenne, ami növelné a tejedet.

2012. nov. 13. 19:50
 5/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm segítő válaszaitokat!

Kedves xStefix külön köszönöm a részletes tájékoztatást, igen hasznos volt! A 1,5-2 óránkénti gyakoribb szoptatást kb egy hétig csináltam mikor a kicsi 3 hetes volt, de egyszeri alkalommal ( kétmellböl) 60 ml-nél nem volt több. Egy hét után kisebesedett a mellbimbóm mindkét oldalon, akkor visszaálltam a 3-4óránkéntira de nem lett több tejem mint elötte. Azt is próbáltam hogy este 1-1,5óránként szoptatram, de akkor csak 30-40 mi volt égy alkalommal.

ŰMost (kétmellböl) eddig így volt: reggel 6h: 200ml, 10h: 140ml, 14h: 100 ml, 18h: 90ml és éjjel 2h: 180ml. Tegnap óta megint 2-2,5 óránként tettem mellre, igy alakult reggeltöl: 190,100,90,70,70,50,60, 30 ml és 140 ml. Akkor most több ideig próbálom ilyen gyakran. Remélem sikerül. Vagy szerintetek már apad el? :-(

2012. nov. 14. 22:07
 6/9 xStefix ***** válasza:
100%

Kérdező, de miért méred még? Van rá valami spec. okod, vagy? Mert ennyi idősem már régesrég nem kell mérni, főleg, ha szépen fejlődik.

Szerintem egész egyszerűen félreértetted a számokat és ráparáztál a dologra. Látod, ezért szoktuk óva inteni az anyukákat, hogy méricskéljenek, mert abszolút rossz irányba viszik el az embert.

Próbáld meg, hogy nem nézed se az órát, se a mérleget, egyszerűen csak szopatsz, amikor a babád jelzi. Mindegy, milyen gyakran vagy mennyit szopik, adj neki.

Arra a két dologra figyelj, hogy a hátsótejig rendszeresen jussatok el és ne telítődjön túl egyik melled se. Ezen kívül mindegy, hány mellből szoptatsz, mikor váltasz mellet stb. Az a fő, hogy az ő jelzéseire hagyatkozz. A nyakamat teszem rá, hogy pár napon belül sokkal nyugodtabb leszel te is és ő is. ;)

2012. nov. 15. 15:11
 7/9 A kérdező kommentje:
1 hónapos koráig mértem, szépen fejlődött, most is folyamatosan hízik. De az elmúlt 2 hétben minden szopi után nyűgös volt, persze a világ dolgai lekötötték azután, de nem mosolygósan fejezte be az evést. Tudom hogy lehet növekedési ugrás, de 2 hétig? Ezért kezdtem el megint mérni. És ezért figyeltem fel arra, hogy ha rövidebb időközönként teszem mellre akkor kevesebb a tej, ha hosszabb idő telik el, akkor több, ezért tettem fel a kérdést. Igen nagyon ráparáztam mert nagyon szeretek szoptatni, anyukám a hugomat 3 évig gond nélkül szoptatta (igény szerint) és én is legalább 1 évig szeretném. Most már 2. napja 1,5-2 óránként szoptatok, tul. képp. igény szerint, merthogy ő kér enni. És persze minden evés után nyűgös, mert kevés volt... de remélem hosszútávon eredményes lesz ez a gyakoribb szoptatás, visszatér a 3-4 óránkéntira és a mellbimbóm sem sebesedik ki. Nagyon köszi a segítséget.
2012. nov. 15. 19:47
 8/9 xStefix ***** válasza:

A nyűgösség más miatt is lehet, tudod. Lehet, hogy a fogai kínozzák...

Csak így tovább, hajrá!

2012. nov. 16. 11:41
 9/9 anonim ***** válasza:
Az en babam is 3 hetig mindig nyugos volt, sirt szopi utan. Sokszor fel vagy egy ora utan megint mellre tettem, ilyenkor csak max40 ml-t szopizott. Megijedtem, tapszert adtam neki, s majd csak napok utan jottem ra, hogy azert eszik olyan keveset, mert egy-ket ora elteltevel meg nem igazan ehes, racsodalkoztam, mikor egy ilyen szopi utanfejtem es 70 ml-t egy mellbol meg siman ki tudtam fejni. A babam almos volt, nem sokat aludt napkozben mert en a nyugossegere azt hittem, hogy ehes es szerencsetlent etettem altatas helyett.
2017. ápr. 27. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!