Naggyon fáj a szoptatás, és kinlódik a babám is. Mit csináljak?
Nekem a jobb mellemnek kisebb a bimbója, az egész kicsit kisebb. Az első gyermekem nem szeretett belőle enni, mert nehezebben ment neki. Sajnos későn szereztünk mérleget, akkor rájöttem volna, hogy kevesebb is benne a tej. Kb. másfél hónapos korától csak akkor tudtam belőle szoptatni, ha nem volt túl éhes és félűlomban volt. Tulajdonképpen csak azért evett belőle, hogy ne csomósodjon be, és ne kelljen külön fejni. Egyébként csak a bal mellemből evett. A második gyereknél sokáig fejtem a mellemet, egyéb probléma miatt egy ideig nem szopizott. Így kicsit át lett dolgozva a jobb mellem is, és probléma nélkül szopizott belőle. A harmadiknál már inkább a jobb-ban volt a több. Ha van elég tejed, elég lesz neki. Rakd többször mellre, és kitartás. Nekem egy mellből is 6 hónapos koráig kizárólag szopizott, volt elég, szép nagy, jó hosszú és combban igen hurkás baba volt, átlag feletti méretekkel.
Gondold végig, hogy mitől lehet: szűk tejcsatorna - a fejés segít, átmossa. kis mellbimbó - Picit ráfejni szopi előtt, hogy kiemelkedjen, vagy van külön bimbókiemelő. Túl feszes, túlságosan tele van - átmaszírozni szopi előtt, esetleg kicsit lefejni... Szerinted mi lehet a probléma? A bimbóvédőt viszont nem javaslom.
Először is, olvasd még az lll-t, mert ott az is le van írva, hogy a tej nem két szopi között termelődik, hanem szoptatás közben. Vagyis nem releváns az a kérdés, hogy lesz-e elég tej a következő szopira. :) Nagyon jó oldal, rengeteg hasznos infóval, mindenképp használd!
Nem tudod megtippelni, vajon miért nem szereti a bal cicit? Más formájú a bimbód? Lassabban jön belőle a tej? Esetleg arra az oldalra nehezebben fordítja a fejét?
Ha a száját rendben látod, jól veszi be a melled és jól is tartod, akkor próbáld meg azt, hogy erre az oldalra is úgy helyezed, mintha a jobb melled szopizná. Vagyis a lába balra kilóg a tested mellett. Ezzel a kis csellel hátha menne.
(Ha a fejével, nyakával van esetleg gond, azon Dévény-tornával könnyen lehet segíteni.)
Ha úgy érzed, van még benne, akkor arra tedd vissza. Ha kevés lesz neki, úgyis átteszed a másikra is. A lényeg, hogy rendesen ürüljön ki a cici, mert ez jól átjárhatóvá teszi a tejcsatornákat ("olajozza" a termelést) és a babád is hozzászokik, hogy a hátsó részt is ki kell szívni (azt kicsit nehezebb). - Később mondjuk lesz majd olyan is, hogy juszt se akarja már kienni a végét, de nem baj, akkor már túl elfoglalt és türelmetlen lesz hozzá. :)
Illetve, de, "akard" őt akár másfél óránként is szoptatni; ez az igény szerinti szoptatás. Ha ő így kéri, vagy akár gyakrabban, jobban teszed, ha megfelelsz neki. Tudod, hogy a tej a kereslet-kínálat elvén működik: ha korlátozod a kínálatot, azzal egy sor problémát indíthatsz el... Nagyobb gyerkőc mellett ajánlom neked a hordozókendőt, úgy bármikor meg tudod szoptatni a kicsit.
(Az enyém esténként 15-30 percenként szopizik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!