Nem szokványos szoptatásos kérdés. Segítenél?
Babánk császárral született július végén, a tej lassan indult be, nagyon gyengén szopott, ezért végül a gépi fejés indította be a tejtermelődést az 5.-6. napon. Szopott eleinte, de a pelusok alapján kevés volt a folyadék, így jött a víz meg néha kevés tápszer kb 3 hetesen (meg irtó kánikula volt akkoriban, a pelusok meg nem voltak mindig pisisek) cumisüvegből.
Mivel a nyaka elég hipotón, a gyógytornára járunk ma is, a dévényes is rögtön kérdezte, hogy rendesen szopik-e. A helyzet az, hogy igazából nagy lelkesedéssel elkezdi majd 5-10 perc múlva kifárad, ideges, sír, nem nyugszik meg, amíg a korábban lefejt tejet meg nem kapja. (lényegében a sorrend az, hogy fejem kb2-3 óránként, ő ahogy ébredt megkapta a cicit, amikor már nagyon ideges akkor a lefejt tejet.) Így elvolt kb 1,5-2 hós koráig. 10 hetes korára ott tartunk, hogy a tejem ugyanannyi, mint kb 4 hetesen pedig mellen is van, fejek is azaz az ingert megkapja a mellem 2-3 óránként és ki is ürül, de egyszerűen kevés neki, így kb negyed részt tápszeres lett. Súlya normális, 3 kg körül született, most 4,8 kg 2,5 hósan. Nagyon kiegyensúlyozott, vidám, szinte sosem sír csak a kaja miatt, amúgy állandóan játszik, vigyorog, éjjel nagyokat alszik kb 5-6 órát, bár szerintem a tápszer miatt telítődik, mert estére szokott kelleni igazán a pótlás.
Kérdés:
Mivel a munkába sajnos muszáj visszatérnem 1,5 hónap múlva (ő kb 4 hós lesz akkor), így onnantól úgyis lefejt tejre állunk rá kivéve a napi 2-3 cicit (reggel 1 és este kb 2 fér majd bele) és tuti akkor is kelleni fog a tápszer mellé.
Kezdjek el LLL tanácsadóhoz menni mert nagyon gáz, hogy bár anyatejes nagyrészt de üvegből kapja?
Ha napi 2-3x mellre is teszem majd, úgyis a cumisüveges tejet issza végül, mert a gyenge nyaka miatt nem szív elég kitartóan és elég sokáig, így mindig a mellszívó végzi el a munka nagyobbik részét.
Mivel a munka miatt már elkezdődött a stressz is, a tejem is csökken lassan a teák, bogyók ellenére, amúgy is azt tapasztaltam, hogy nálam ezek nem használnak, csak a gyakori fejés, utófejés. (itthon most is dolgozom, de bejárnom majd csak novemberben kell heti 2-3x)
Szerintetek nagyon fos, ha fejek és üvegből kapja a tejet, ha meg kevés akkor a tápszert? Vagy hagyjam a fenébe és álljon át a tápra, mert lassan nagyobbik részt tápszeres lesz? Megzavarjam azzal, hogy most megint még jobban eröltetem a mellet majd egy hónap múlva meg bocsi itt a cumi? Teljesen álljak át a cumira, mivel a mellel most is csak szórakozik és nem sokára alig fogja látni?
Totál össze vagyok zavarodva, csak azt tudom, hogy szaranya vagyok :)

Az én lányom is hipoton volt, elég erősen és a nyakán, arcán is, de ez önmagában nem zárja ki a szoptatást! Nekünk mondjuk a bimbóvédő segített, de ha nektek erre nincs szükségetek, az nem baj, alapos ok nélkül nem kell kipróbálni. (Van ennek is kockázata.) Mondjuk én itthon voltam gyesen, ennyivel könnyebb volt; így 3 évig tudtam őt szoptatni. De ha jártok Dévényre ti is, nektek is sokat fog segíteni, a szopiban is, ez biztos!
Szerintem egyébként jelenleg már nemcsak az lehet a gond, hogy a babád alapból nehezen szopik - van egy sanda gyanúm, hogy a cumisüveg se tett neki túl jót. Ez ugyanis könnyen leszoktatja a babát a szopásról, mert sokkal egyszerűbb szívni; főleg, ha alapból nagy munka neki megküzdeni a tejért...
De hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak, én ezt tenném a helyedben:
- Amikor csak módom van rá, szoptatnám őt. Amíg otthon vagyok, addig akár kizárólagosan is, ha és amennyire sikerül feltornázni a tejet. Ha ez jelenleg nagyon sok időt igényelne, akkor is, mert minél többet gyakoroltok most, annál nagyobb a folytatás esélye!
A fejés sose olyan hatékony, mint a szopás, még akkor is, ha nem túl erősen szívja.
- Amikor visszamegyek dolgozni, rendszeresen fejnék, mondjuk 3 óránként, ha sikerül.
- De a munkaidőn kívül is, amikor csak lehet, szoptatnám őt. Nemcsak napi 2-3x, evés gyanánt, hanem (a fennmaradó) szopási igénye szerint. (Merthogy a szoptatás nemcsak etetés!!!) Ennyivel is több anyatejhez jutna és ennyivel kevesebb lenne a tápszer.
- És, ami a legfontosabb, amikor nem szopik, NEM ÜVEGBŐL adnám neki a tejet! Leginkább a kispohár vagy a csőrös pohár jöhet szóba, bár ha annyira hipoton, akkor esetleg másra is szükség lehet. (Ebben ennyire nem vagyok profi, de szakember tud segíteni.) - Mindez azért, ahogy feljebb írtam, hogy te magad ne zavard őt még jobban össze.
Egyébként pedig nem vagy szaranya, dehogy, mert alaposan elgondolkozol azon, mi és hogyan lenne a babádnak a legjobb! :)

Köszönöm a bátorítást, ez a szoptatás téma annyira el tud bizonytalanítani, minden másban tudom mit hogy akarok, de ebben sosem tudom mivel teszek jót vagy rosszat, így aztán nagyon a lelkemre veszem.
De aranyosak vagytok és megerősítettetek abban, hogy a munkahelyen valahogy megoldom a fejést 3 óránként a mosdóban és azt kapja csak üvegből ha hazaértem délután vagy este, a reggeli-esti tej pedig megy a ciciből, neki is jobb ha kicsit dolgozik érte, majd megszokja, hogy van amikor könnyebben jön a tej, van amikor nem. Csak nem zavarodik meg, hogy mostantól kicsit kevesebbet kap cicit, és az üvegből nem csak táp hanem anyatej is jöhet.
Meg ha a hipotóniának is jó,hogy megküzd érte, akkor meg pláne.
Köszi a tippeket, ezt fogom tenni
Mentek a kezek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!