Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem szokványos szoptatásos...

Nem szokványos szoptatásos kérdés. Segítenél?

Figyelt kérdés

Babánk császárral született július végén, a tej lassan indult be, nagyon gyengén szopott, ezért végül a gépi fejés indította be a tejtermelődést az 5.-6. napon. Szopott eleinte, de a pelusok alapján kevés volt a folyadék, így jött a víz meg néha kevés tápszer kb 3 hetesen (meg irtó kánikula volt akkoriban, a pelusok meg nem voltak mindig pisisek) cumisüvegből.

Mivel a nyaka elég hipotón, a gyógytornára járunk ma is, a dévényes is rögtön kérdezte, hogy rendesen szopik-e. A helyzet az, hogy igazából nagy lelkesedéssel elkezdi majd 5-10 perc múlva kifárad, ideges, sír, nem nyugszik meg, amíg a korábban lefejt tejet meg nem kapja. (lényegében a sorrend az, hogy fejem kb2-3 óránként, ő ahogy ébredt megkapta a cicit, amikor már nagyon ideges akkor a lefejt tejet.) Így elvolt kb 1,5-2 hós koráig. 10 hetes korára ott tartunk, hogy a tejem ugyanannyi, mint kb 4 hetesen pedig mellen is van, fejek is azaz az ingert megkapja a mellem 2-3 óránként és ki is ürül, de egyszerűen kevés neki, így kb negyed részt tápszeres lett. Súlya normális, 3 kg körül született, most 4,8 kg 2,5 hósan. Nagyon kiegyensúlyozott, vidám, szinte sosem sír csak a kaja miatt, amúgy állandóan játszik, vigyorog, éjjel nagyokat alszik kb 5-6 órát, bár szerintem a tápszer miatt telítődik, mert estére szokott kelleni igazán a pótlás.

Kérdés:

Mivel a munkába sajnos muszáj visszatérnem 1,5 hónap múlva (ő kb 4 hós lesz akkor), így onnantól úgyis lefejt tejre állunk rá kivéve a napi 2-3 cicit (reggel 1 és este kb 2 fér majd bele) és tuti akkor is kelleni fog a tápszer mellé.

Kezdjek el LLL tanácsadóhoz menni mert nagyon gáz, hogy bár anyatejes nagyrészt de üvegből kapja?

Ha napi 2-3x mellre is teszem majd, úgyis a cumisüveges tejet issza végül, mert a gyenge nyaka miatt nem szív elég kitartóan és elég sokáig, így mindig a mellszívó végzi el a munka nagyobbik részét.

Mivel a munka miatt már elkezdődött a stressz is, a tejem is csökken lassan a teák, bogyók ellenére, amúgy is azt tapasztaltam, hogy nálam ezek nem használnak, csak a gyakori fejés, utófejés. (itthon most is dolgozom, de bejárnom majd csak novemberben kell heti 2-3x)

Szerintetek nagyon fos, ha fejek és üvegből kapja a tejet, ha meg kevés akkor a tápszert? Vagy hagyjam a fenébe és álljon át a tápra, mert lassan nagyobbik részt tápszeres lesz? Megzavarjam azzal, hogy most megint még jobban eröltetem a mellet majd egy hónap múlva meg bocsi itt a cumi? Teljesen álljak át a cumira, mivel a mellel most is csak szórakozik és nem sokára alig fogja látni?

Totál össze vagyok zavarodva, csak azt tudom, hogy szaranya vagyok :)

2012. okt. 4. 11:03
 1/6 anonim ***** válasza:
A helyedben reggel-este szoptatnék, nappal fejnék. Semmiképp ne állj át teljesen tápra, minden csepp anyatej jót tesz a babádnak. :)
2012. okt. 4. 11:16
 2/6 anonim ***** válasza:
zizi vagy!!!nem vagy szar anya!ahogy leírtad persze,hogy jobb neki cumisüvegből mert azért nem kell megdolgozni,csak szívja egy kicsit és már jön is,szerintem ne add fel amikor csak tudod próbáld csak szoptatni szépen,ha nem megy akkor is fejd le mert kell neki a tejcsid,én amíg tudtam addig szoptattam azután már (lenőtt a nyelve és szenvedés volt neki elég sokáig)fejtem és azt adtam neki cumisüvegből kiegészítőnek tápszer.végül teljesen tápszeres lett de ameddig tudtam mindíg adam neki a tejet.
2012. okt. 4. 11:17
 3/6 anonim ***** válasza:
Az anyatej pótohatatlan szerintem próbálj napoközben fejni és este többször szoptatni. A bogyókat ne hagyd abba idd a teákat vagy ha nehezen kivitelezhető akkor van olyan kapszula is a lactinatal ami ezt kiváltja és meló mellett kicsit egyszerűbb. Ne add fel! Tarts ki a babád érdekében!! Jó anya vagy ha nem az lennél nem aggódnál ezen ;)
2012. okt. 4. 11:44
 4/6 xStefix ***** válasza:

Az én lányom is hipoton volt, elég erősen és a nyakán, arcán is, de ez önmagában nem zárja ki a szoptatást! Nekünk mondjuk a bimbóvédő segített, de ha nektek erre nincs szükségetek, az nem baj, alapos ok nélkül nem kell kipróbálni. (Van ennek is kockázata.) Mondjuk én itthon voltam gyesen, ennyivel könnyebb volt; így 3 évig tudtam őt szoptatni. De ha jártok Dévényre ti is, nektek is sokat fog segíteni, a szopiban is, ez biztos!

Szerintem egyébként jelenleg már nemcsak az lehet a gond, hogy a babád alapból nehezen szopik - van egy sanda gyanúm, hogy a cumisüveg se tett neki túl jót. Ez ugyanis könnyen leszoktatja a babát a szopásról, mert sokkal egyszerűbb szívni; főleg, ha alapból nagy munka neki megküzdeni a tejért...

De hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak, én ezt tenném a helyedben:

- Amikor csak módom van rá, szoptatnám őt. Amíg otthon vagyok, addig akár kizárólagosan is, ha és amennyire sikerül feltornázni a tejet. Ha ez jelenleg nagyon sok időt igényelne, akkor is, mert minél többet gyakoroltok most, annál nagyobb a folytatás esélye!

A fejés sose olyan hatékony, mint a szopás, még akkor is, ha nem túl erősen szívja.

- Amikor visszamegyek dolgozni, rendszeresen fejnék, mondjuk 3 óránként, ha sikerül.

- De a munkaidőn kívül is, amikor csak lehet, szoptatnám őt. Nemcsak napi 2-3x, evés gyanánt, hanem (a fennmaradó) szopási igénye szerint. (Merthogy a szoptatás nemcsak etetés!!!) Ennyivel is több anyatejhez jutna és ennyivel kevesebb lenne a tápszer.

- És, ami a legfontosabb, amikor nem szopik, NEM ÜVEGBŐL adnám neki a tejet! Leginkább a kispohár vagy a csőrös pohár jöhet szóba, bár ha annyira hipoton, akkor esetleg másra is szükség lehet. (Ebben ennyire nem vagyok profi, de szakember tud segíteni.) - Mindez azért, ahogy feljebb írtam, hogy te magad ne zavard őt még jobban össze.

Egyébként pedig nem vagy szaranya, dehogy, mert alaposan elgondolkozol azon, mi és hogyan lenne a babádnak a legjobb! :)

2012. okt. 4. 13:07
 5/6 anonim ***** válasza:
Dehogy vagy szaranya! :) Szerintem szopiztasd, amikor lehetőség lesz, a pótláshoz pedig ajánlom a Medela Calma nevű cuccát, nekünk nagyon bevált, nem okozott cumizavart!
2012. okt. 4. 22:54
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a bátorítást, ez a szoptatás téma annyira el tud bizonytalanítani, minden másban tudom mit hogy akarok, de ebben sosem tudom mivel teszek jót vagy rosszat, így aztán nagyon a lelkemre veszem.

De aranyosak vagytok és megerősítettetek abban, hogy a munkahelyen valahogy megoldom a fejést 3 óránként a mosdóban és azt kapja csak üvegből ha hazaértem délután vagy este, a reggeli-esti tej pedig megy a ciciből, neki is jobb ha kicsit dolgozik érte, majd megszokja, hogy van amikor könnyebben jön a tej, van amikor nem. Csak nem zavarodik meg, hogy mostantól kicsit kevesebbet kap cicit, és az üvegből nem csak táp hanem anyatej is jöhet.

Meg ha a hipotóniának is jó,hogy megküzd érte, akkor meg pláne.

Köszi a tippeket, ezt fogom tenni

Mentek a kezek :)

2012. okt. 6. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!