Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mikor szoptattatok újra?

Mikor szoptattatok újra?

Figyelt kérdés
Sajnos nagyon megfáztam, lázam is van, így most nem szopatok, hanem tápszert adok a babámnak. Iszom a Neo citránt. Amikor betegek voltatok annyira, hogy abbahagytátok arra az időre a szoptatást és gyógyszert is szedtetek, miután abbahagytátok a szedését, rá mennyi időre lehetett újra szoptatni? Mennyi idő után ürül ki ilyenkor a szervezetM
2012. szept. 25. 13:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt honnan gondoltad hogy így kell csinálni?

Minden esetre nagy butaság.

Szoptass betegen is!

Az anyatejben benne vannak a betegség elleni ellenanyagok, így a babád ha el is kapja, egyből kisebb lefolyású lesz nála.

Többször is voltam beteg (lázas), harmadik babámat szoptatom, sosem hagytam abba!

2012. szept. 25. 13:44
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Hát, remélem fejed a tejet és kiöntöd, mert ha nem, akkor nem lesz mit szopni a kicsinek...

Mondjuk szopi mellett is vannak olyan szerek, amiket használhattál volna.

Szerintem az utolsó Neocitran után 12 órával (ha közben kifejed azt a tejet) már szoptathatsz.

2012. szept. 25. 13:45
 3/5 Denisa W. ***** válasza:
100%
Pont most voltam én is beteg, de eszemben sem volt felfüggeszteni a szoptatást... Olyan szereket szedtem, amit szoptatás mellett is lehet ( Oscillococcinum, Sinupret, Calcimusc, Tantum Verde), illetve olykor egy-egy szem Panadol a lázcsillapítás miatt nem okoz gondot. Azért is kár abbahagyni a szoptatást, mert amikor neked még fel sem tűnik, hogy beteg vagy, a szervezeted már elkezd ellenanyagot termelni a kórokozó ellen, és azt az anyatejjel megkapja a babád is, aki ha meg is betegszik, gyorsan átvészeli. Nálunk is így volt, a nagyfiamnak antibiotikumot is kellett szednie, míg a lányom, aki szopik még, egyetlen napig volt csak picikét beteg.
2012. szept. 25. 14:48
 4/5 anonim ***** válasza:

Ha megbetegszel, belázasodsz a szoptatás időszaka alatt, ez önmagában nem ok arra, hogy a szoptatást abbahagyd vagy szüneteltesd. A különböző fertőző betegségek kórokozói már jóval a betegség tüneteinek jelentkezése előtt fertőzőképesek. Az anya betegsége esetén az anyatej tartalmazza a védekezéshez szükséges ellenanyagokat, így ezeket a kisbaba a legjobb forrásból kapja. A légúti vírusfertőzéseknél sem a szoptatás révén terjed a betegség, hanem cseppfertőzéssel. A tapasztalatok azt igazolják, hogy ilyen megbetegedések esetén a szoptatott csecsemők nagyobb arányban kerülik el a betegséget, mint azok, akiket mesterségesen táplálnak. Egy kanadai felmérés eredményei is azt igazolták, hogy azok a csecsemők, akiket életük első hónapjaiban szoptattak, ritkábban szenvednek gyomor-bélrendszeri betegségekben, felsőlégúti megbetegedésekben, középfülgyulladásban, mint a mesterségesen táplált csecsemők, holott az anyák körülbelül ugyanolyan arányban estek át ezeken a fertőzéseken mindkét csoportban.

Az előtejben különösen magas az ellenanyagok és enzimek koncentrációja, ezért a betegségek elleni védekezés szempontjából döntő fontosságú, hogy az újszülött még a tényleges tejbelövellés előtt rendszeresen szopjon. Az előtej éppen azért olyan sűrű, mert a pár órás, pár napos újszülött még igen keveset szopik, de az a kevés éppen a számára fontos anyagokat tartalmazza. Az Immunglobulin A elnevezésű fehérje például bevonja a pici egész emésztőrendszerének nyálkahártyáit, így a kórokozók nem fenyegetik az újszülöttet. Az IgA a kisbaba fehérvérsejtjeit is aktiválja, így lassanként kialakul saját védekezőrendszere is.

Előfordulhat, hogy betegséged miatt gyógyszert kell szedned. A gyógyszerek döntő többsége mellett folytatni lehet a szoptatást, annak ellnére, hogy a szer tájékoztatójában ennek ellenkezőjét állítják. Ha gyógyszerszedésre kényszerülsz, feltétlenül kérj tanácsot a füzetünk végén felsorolt szoptatási ambulanciák szakembereitől, mert számos gyógyszernek létezik olyan alternatívája is, amely a szoptatást nem befolyásolja.

[link]

2012. szept. 25. 14:53
 5/5 anonim ***** válasza:

Sose jutott eszembe hogy ne szoptassak betegen. Sőt! Hiszen a szervezetem termeli az immunanyagokat, amit a baba megkap az anyatejjel, így ő nem lesz beteg. Neocitran helyett mézes, citromos tea, lázra panadol, fájó torokra negro cukorka.

Jobbulást!

2012. szept. 26. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!