Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ezt szerintetek miért csinálja...

Ezt szerintetek miért csinálja? El kéne tőle vennem a cicit?

Figyelt kérdés
4,5 hónapos babám lassan 2 hete 40-45 percen keresztül szopizik. Persze pár hetesen még ez rendben is volt, de aztán beállt 15-20 percre. És most meg van olyan is, hogy 1 órán keresztül eszik. Ha elveszem a cicit sír. Érzem, hogy pár percig néha csak cumizik, de utána megint rendesen eszik. Én ezt nem értem :( mit kellene tennem? Lassan úgy érzem mintha megint az első heteket élném újra, mást sem csinálok, csak szoptatok..

2012. aug. 19. 17:08
 1/9 anonim ***** válasza:
11%
Sajnos ez már nem evés. Ez csak játszás. Nem jó a játék cumi, de jobb volna ha rászokna. (?) Megéhezik, amíg szívja utána elvenni, mert nem is tud termelődni a mellbe tej, mire jön a következő etetés. Ez az állapot lehet lelki, vagy vashiány miatt. Leveszed a mellről egy idő után teáztassad, vagy már gyümölcslé neki. Ezt ne folytasd mert kikészülsz lelkileg, meg fizikailag is, le gyengít, és a babádnak sem teszel jót, megszokja hidd el.
2012. aug. 19. 17:36
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, akkor megpróbálom.. Meg szólok az orvosnak. A vashiánynak lenne más tünete is?
2012. aug. 19. 20:00
 3/9 anonim ***** válasza:

Én nem venném el tőle!Mert így tud hozzád a legközelebb lenni!Valószínűleg testközelségre van szüksége!

Nem mostanában kezdett el forogni??Mert haigenakkor önállóbb lett ezáltal,de ezt fel kell dolgoznia...

Semmiképp nemadnék teát meg ilyeneket!

Vagyaz újmódi szerintnem most kezdted vele a kóstoltatást??Mert arra is reagálhat így!

Mondjuk énhosszú szopipárti vagyok,énígyszeretem!

2012. aug. 19. 21:16
 4/9 anonim ***** válasza:

esetleg fogzás?

mikor látod, hogy már csak cumizik, akkor nem tudsz neki cumit adni a cicid helyett??

2012. aug. 19. 22:28
 5/9 xStefix ***** válasza:
100%

Nem ritkultak meg mostanában a szopik? Úgy értem, hosszabban szopizik, de ritkábban. ?

Egyébként teljesen rendben van, amit tapasztalsz. Nem tudom, van-e nagyobb gyerkőcöd, de ha nincs, akkor tudd, hogy az első években többször is előfordulhat "visszaesés" a viselkedésükben. Ilyesmi általában akkor történik, amikor valami jelentősebb változás áll be a fejlődésben. Ebben a korban, ahol most ti jártok, a mozgásfejlődés szokott nagyon beindulni, ill. ezzel összhangban az idegrendszer fejlődik nagyot. A baba egyre érdeklődőbb lesz, felfedez, mozog, koordinálja a látott dolgokat a saját testével stb. Mondjuk az, hogy most hirtelen hosszabban eszik, épp a fordítottja annak, ami ilyenkor tipikusabb (sokszor szopik rövidet, elforog, nézelődik), de lehet, hogy nála így zajlik a dolog. Amit feljebb írtak a közelség iránti igényről, szintén megeshet: időbe telik, amíg megszokja az új helyzetet, lereagálja a változásokat, és tényleg lehet, hogy most átmenetileg instabilabb, zaklatottabb, ezért szopizik többet. De az is lehet, hogy egyszerűen jóval több tápanyagra, energiára van most szüksége, mert megnövekedett a szükséglete (sokat mozog és kattog a kis agya). Azért szopizik többet, hogy több tejet gyártson magának.

De bárhogy is legyen, én se javaslom, hogy erőszakkal belenyúlj ebbe a folyamatba kívülről! Persze értelek, hogy furának tartod ezt a visszalépést, de ha most bármi nagyobbat változtatsz, lehet, hogy szoptatási problémát csinálsz magatoknak! Ha elválasztod, akkor vége a szopinak; ha időhöz kötöd a szopit vagy elveszed tőle, előbb-utóbb nem lesz elég tejed és őt is frusztrálod vele, ami sztrájkba fajulhat; ha cumit adsz neki, zavart kockáztatsz; ha tápszerrel pótolsz, megint zavar lehet belőle és a tejed sem lesz már elég; ha pedig hozzátáplálsz, megint csökken a tej és leterheled a még nem elég fejlett emésztőrendszerét. - És ezek csak a főbb gondok, amiket reszkírozol, ezeken kívül még sok más is lehet. Én a helyedben nem próbálkoznék...

Egyébként pedig, gyakran megesik, hogy tapasztalunk valamit, amit nem tudunk hova tenni - de mire rájönnénk, hogy mitől lehet, legtöbbször vége is van. Az első év tele van ilyen átmeneti megingásokkal, de aztán általában rendeződni szoktak a dolgok.

2012. aug. 19. 22:45
 6/9 A kérdező kommentje:

Még nem forog, a fogacskáját sem látom és még nem evett anyatejen kívül semmit.. igen, első baba :)

Köszönöm mindenkinek a választ, remélem, hogy tényleg csak átmeneti időszak.

De (csak az egyik válaszoló kérdéséből kiindulva) ha elkezdem majd félévesen a hozzátáplálást akkor is tényleg ilyenre kell számítani?

2012. aug. 19. 22:53
 7/9 A kérdező kommentje:
Nem szopizik ritkábban, napközben 3,5-4,5 óránként eszik, estefele gyakrabban de kb minden nap hatszor. Ha fárasztó nap volt vendégek, utazás stb akkor hétszer-nyolcszor.
2012. aug. 19. 22:56
 8/9 Denisa W. ***** válasza:
Szerintem teljesen normális, még így sem eszik annyiszor, mint az én lányom, én sokkal többször vonulok el vele szopira, pedig ő már majdnem 7 hónapos...:) Hagyd békén, ha ez kell neki, akkor ez kell neki, majd változik ez is. Egyébként az utolsó kérdésedre reagálva: amióta próbálkozom hozzátáplálni a lányomat, még jobban "ragaszkodik", sokkal többször kér szopit (nem szomjas), gondolom jelzi ezzel is, hogy még nem zárulhat le a szopizás (nem mintha terveztem volna az elválasztását).
2012. aug. 20. 13:52
 9/9 xStefix ***** válasza:
100%

Igen, a hozzátápi megint sok szempontból bekavarhat: van, aki egyből alig akar szopizni, más meg még hónapokig elutasítja az evést. Ha eszik, akkor is lehet, hogy újra többet szopizik mellette, egyrészt, amit Denisa írt, másrészt, mert mondjuk az anyatej segíti a szilárd étel megemésztését. Vagy pl. nyugtatja a mozgolódó, esetleg fájdogáló, megváltozott bélflórájú pocakot. Meg ugye a szilárdat tovább tart és nehezebb megemészteni, így várhatóan el fognak csúszkálni a szopik is, változhatnak a "főétkezések", bejöhetnek újabb szopizások...

Szóval sok dolgok módosulhat, de a lényeg továbbra is a rugalmasság.

2012. aug. 23. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!