Szoptatás és menzesz? Hogy van ez?
2,5 hónapos volt a babám, amikor megjött. Nagyon megijedtem, mert van baba, aki akkor nem akar szopizni. De mivel őt nem zavarta, nem izgattam tovább magam. Kellett volna. Biztos nem mindenkinek zavar be a menzesz, de nálunk már kislányom 4 hónapos korában lelassult nagyon a hízás. Igaz, benne volt az is, hogy már nem jelezte hogy éhes, és mivel elvileg igény szerint szoptattam, valószínű nem tettem elégszer mellre, és ezért is csökkent a tejtermelésem. Észbekaptam, és próbáltam menteni a menthetőt. 11 hónapja szoptatok, 6 hónapos korig csak anyatejet kapott, de megszenvedtünk érte. Fél éve olyan a szoptatás, mint egy rémálom. A baba időnként elégedetlen, a mérések is azt mutatják, hogy hónapról hónapra kevesebb a tejem. Mindent megtettem pedig, hogy mint a nagykönyvben, 1 éves koráig megtartsam az anyatej mennyiségét és azon felül tápláljam hozzá. Sajnos úgy néz ki, hogy mostantól tápszer kell, mert nem háromszorozta meg a súlyát. Ez mondjuk elsősorban nem azért zavar, mert elő van írva, hanem mert fél éve pof...ázom, hogy baj van, de a védőnőm szerint szépen fejlődött a kicsi, igaz még 2 hónapja is olyan hurkái voltak, most meg 11 hónapos korában közli velem, hogy tyúklépésben haladunk és nem fogja megháromszorozni a súlyát. Én ezt már előző hónapban kérdeztem tőle, akkor megnyugtatott, hogy az a lényeg hogy hízik. Most meg közli, hogy baj van...Rémálom már az egész szoptatás, minden szopit mérek 5 hónapja, azelőtt a pelenkáit mértem, csak ki ne száradjon. Időnként az elégedetlen sírása, de nem mertem pótolni, nehogy amiatt teljesen elapadjak...Utólag visszanézve az elmúlt fél év mért szopijait, próbálok rájönni, mit rontottam el, és a sok lehetséges ok közül mégiscsak a menzesz kavart be nagyon, mert hónapról hónapra csökken a szopott mennyiség. Nem foghatom a hozzátáplálásra, hogy egyre többet enne mást, mert nem, kezdettől fogva az ajánlott mennyiségek felét bírom beletuszkolni, vagy még annyit sem. Nekem az első 3 hónapban ömlött a tejem. És nem az a baj, hogy már nem ömlik, mert tudom, hogy ha beáll a kereslet-kínálat, nem kell ömölnie. De az elégedetlen kisbabám már sokkal nagyobb baj. Igazából mostanában már nem is olyan elégedetlen, valószínű mert azért már mást is eszeget, de alig hízik. Ha így halad a tejapadás, még kb. 3-4 hónapig fogok tudni szoptatni, ami jól hangzik, de nem mindegy, hogy a baba napi 1 dl anyatejen él vagy 8-on. Amikor már bajt éreztem, de még szépen hízott hónapokig, akkor is max. 4,5-5 dl anyatejet ivott meg. Lehet, hogy elég zsíros volt és az nem is volt kevés, de most ott tartunk, hogy max. 3 dl van naponta, de egyre gyakrabb, hogy csak 2 dl-t tudok neki adni.
Mindenféle okra gyanakodtam, megviselte őt a fogzás is, hátha amiatt nem szív rendesen. De átnézve a méréseket és a hónapról hónapra csökkenést, mégiscsak a menzesz lehetett a baj. 7 hónapos korában még fel tudtam tornázni 5 dl-re a tejem, akkor hízott is rengeteget. Akkoriban fejtem is tejszaporítás céljából, plusz kőkeményen betartottam, hogy minimum 3 óránként szopizunk éjjel-nappal. El akartam mulasztani a menzeszem, mert tudok olyat, akinek így sikerült 18 hónapig elmulasztani. Akkor már gyanyítottam, hogy kezdek vérszegény lenni és az egyetlen megoldás a tejem megőrzésére, ha nem jön meg a szoptatás alatt. 2 hétre kitoltam így a menzesz megjöttét. Elég volt egyetlen véletlenül kimaradt szopi, mert éjjel már meg se hallottam az ébresztőt, másnap megjött. De érdekes módon akkor elmaradt a szopikrízis, a babám elégedett volt a mennyiséggel, így megint azt gondoltam, tök mindegy, megjön-e vagy sem, nem azon múlik. Pedig utólag mégiscsak azt gondolom, hogy azon múlik. Akinek rövid ideig tartó menzesze van, kevés vérveszteséggel, az nyilván nem fog elapadni közben. De én sok vért vesztek olyankor mindig és 7 napig tart. Tehát van akinek bekavar, van akinek nem, attól függ, okoz-e vérszegénységet. Hiába szedek vasat, a gyomorom miatt nem lehet eleget és amúgyis nem ér annyit, mintha nem jönne meg. Megpróbálom elmulasztani újra, hátha segít. Én 2 éves korig szerettem volna szoptatni és nem csak 1-2 dl-t adni neki, hanem lehetőleg kiváltani a tehéntejet addig. Nagyon el vagyok keseredve, mert erről szól az életem fél éve és mégsem sikerült:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!