Ti hogyan alakítjátok ki a szopiztatási napi rendet?

Szia!
6 hetes a kislányom.
Én 2-3 óránként etetem, de van olyan, hogy akkor amikor ő igényli, szóval... :) igény szerint is meg nem is.
Egyébként jónak tartom az időbeosztást, mert így tudok tervezni... ma is megjártam vele a tescot és piacot, végig aludt, 12:00-ra értünk haza és már nyitotta a szemét és dugta az öklét a szájába :)
Általában a délutánunk felborul egy kicsit, mert jön nagyi meg jön haza apu és akkor már tovább van ébren, és amint nyűgösködik, hopp a cici elő és már szopizik is :)
Amúgy olyan mint egy kis óramű, mert pontban 2,5 óra alvás után ébred, tisztába teszem és már eszik is, éjszaka nem kel fel, soha nem kelt fel enni, most a héten viszont már kétszer evett hajnal 3-kor aminek örülök :) mert magától kelt fel.
A fürdés est 20:30 és 20:45-kor van, utána szopi.
A kisbabónknak az ágya itt van a mi hálónkban, később tesszük külön, mert a két szoba messze van egymástól és olyan távolinak érzem őt :) (családi ház).
Ja és azt hittem hogy nagyon határozottan ki tudok állni az elvem mellett, hogy szülői ágyba nem való a baba, de sajnos velünk alszik minden este :) napközbe a kiságyba éjjel pedig velünk... tegnap megpróbáltam nélküle aludni, de éjfélkor magunk mellé tettük... nagyon hiányzott.
Neked mennyi idős a babád?

Hát nem tudom, hol olvastad ezt, de ez egy nagyon régi, elavult módszer. Már a 80-as években kiadott Anyák könyve is az igény szerinti szoptatást hirdeti.
Én nem alakítottam ki szoptatási napirendet egyikkel sem. A kisfiammal az első fél évben úgy alakult a nap, ahogy alakult, később lett napirend, a kislányomnak már bele kellett simulnia a 2 éves bátyja napirendjébe, tehát a séta és a fürdés ideje nagyjából kötött, de enni ő is akkor kap, amikor kér. Néha 3 óránként, néha gyakrabban.
A kisfiam az elejétől külön szobában aludt, ez elég fárasztó volt, a kislányom ezért velünk alszik. Az éjszaka felét a saját ágyában, miután felébred, átveszem magunk közé, ott szoptatom meg, és ott is marad. Így a legpihentetőbb mindenkinek.

Ha 3 óránként adnék csak neki cicit, akkor asszem ordítana rendesen. Én babám 2.5 óránként eszik kb, de igény szerint szoptatom. Felkel, tisztába teszem, és eszik is. Ha lassan pelenkázza apja, már sír is :)
A fürdetést próbálom fixre beállítani én is, de még nem sikerült teljesen :S
És vagy előtte , vagy utána, vagy mindkettőkor van szopi.
2 hetes a csecsemőm :)
És totál rutinmentes vagyok :)

Dobd el azt a könyvet! ;)
Az embergyerek is, mint minden a Természetben, ciklusokban működik. Vagyis anélkül is képes a saját kis rendszerét kialakítani, hogy ebbe kívülről belenyúlnánk. Csak egy dolgunk van: ezt a ritmust megfigyelni, megtanulni és "fixálni". (Amíg tart legalábbis...)
Az újszülött számtalan okból kifolyólag nem képes még 3 órát kibírni két szoptatás között. Illetve képes, de nagyon nem éri meg őt erre kényszeríteni. (Mert ez kényszerítés, nem szoktatás. Annál sokkal rosszabb.) Hasznosabb, ha olyan gyakran szoptatod meg, ahányszor csak ő ezt jelzi neked.
Az éjszaka végigalvása megint olyan képesség, ami a baba belső állapotaItól függ, nem attól, hogy mennyi idős vagy te hogyan szoktatod.. És igen, többes számban: több mindennek is meg kell lennie ahhoz, hogy ő átaludja majd az éjjelt.
Nálunk: igény szerint szoptatom az 1 hónapost, ami a mostani melegekben akár óránkénti vagy még gyakoribb szoptatást is jelent. Emiatt (még) nincs fix rendszer, de néhány dolgot azért már próbálok tartani. Fürdés előtt és után is van szopi és velünk, vagyis jelenleg csak velem alszik éjjel.
A nagyot is így szoptattam, ő is velünk aludt jó sokáig és kötődően neveljük.
Tipp: [link]

xStefix-szel teljesen egyetértek! Az én legkisebbem 3 hetes, igény szerint szopizik, ami nála egy éjjeli ébredést jelet - a tesói nem így csinálták anno. Én mindent ugyanúgy csináltam/csinálok minden gyerekemmel, mégis totál különbözően alakulnak a dolgaik.
A nagylányom non-stop cicizett éjjel is, hároméves elmúlt, mire sikerült álaludnia az éjszakát. A fiam - ugyanúgy igény szerinti szopi mellett - éjjelente 2-3 ébredést produkált másfél éves koráig, amikor egyik napról a másikra elhagyta a cicit is és az éjjeli ébredéseket is. Azóta is gyakorlatilag moccanás nélkül alussza át az éjszakát. A pici lányom születése óta egyszer ébred éjjel és kész. A nappali szopijaik is különbözőképpen alakulnak, pedig szomjoltásra is cicit kaptak/kapnak csak és mind nyári, nagy melegben született gyerekek.
Azt akarom mindezzel mondani, hogy egy baba mindent akkor fog csinálni, amikor érett lesz rá, addig kínozhatod őt is és magadat is, tökmindegy, nem ér semmit, viszont árt.
Légy laza, bízd a babádra, ő mindennél és mindenkinél pontosabban tudja, mire van szüksége, csak kövesd a jelzéseid, az mindkettőtöknek jó lesz.
Ja és a babakönyvek 90%-át a polcon se szabad tárolni, nehogy kísértésbe essünk és elolvassuk.... :-( Nagyon kevés a valóban hasznos szakirodalom!! Ráadásul a babák még azokat sem olvasták, viszont hipphipphurrá, de azt pontosan tudják, mire van szükségük. Így aki anyai ösztönből és gyereke szükségleteit, jelzéseit figyelembe véve nevel, nagyot nem tévedhet. Jó babázást neked!

Én is 3 óránkénti szopizással nőttem fel, és a babámnál is ezt használtam. Első otthon töltött naptól kezdve , éjjel egyszer keltünk, majd 2 hónapos korától egész éjszakát átalussza. Szóval nekem bevált.
Soha nem tenném be a mi ágyikónkba. van külön szobácskája, ha vmiért nyűgös tudja, hogy ott vagyunk és nem hagyjuk magára. Hihetetlenül kiegyensúlyozott baba.

Én azért 2 könyvet ajánlanék:
Guóth-Gumberger - Hormann: Szoptatás
Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás
Ezeket el szabad olvasni, sőőt! :) A második részletes ír arról, hogyan is működnek a babák és miért is érdemes inkább rájuk hallgatni, mint a különböző külső rendhez szoktatós módszerekre. Ezek alapján már nyilvánvaló lesz, hogy mi a "helyes".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!