Anyatejtárolás?

Figyelt kérdés

Zöldfülű vagyok, 2 hetes a kisfiam.

Van plussz tejem és szeretném lefagyasztani.Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

1.Avent-es poharakba szeretném elrakni, de egy fejésből nem lesz tele. A következő fejésig elég ha beteszem a kishűtőbe és mikor tele lesz utána átrakom a fagyasztóba?

2.A mellszívót minden használat előtt ki kell főzni vagy elég egy nap egyszer?

3.Miben lehet még fagyasztani Aventes poháron kívül?

4.Azt olvastam, hogy nem lehet kombi hűtőbe, más élelmiszerekkel együtt tárolni. Ez igaz?

Köszönöm a válaszokat előre is.

2012. jún. 2. 10:23
 1/8 anonim ***** válasza:

A lefejt anyatej tárolása

A lefejt anyatejet előzőleg fertőtlenített és lehűtött üvegedénybe vagy műanyag edénybe tegyük, egészséges újszülöttnél az anyatejfagyasztó zacskó is használható. A lefejt anyatejet rögtön tegyük hűtőszekrénybe. Plusz 4o Celsius hőmérsékleten 3 napig tárolható. A lefejt és lehűtött anyatejet - ha nem használjuk fel rögtön- helyezzük mínusz 18 fokos mélyhűtőbe, ahol koraszülött részére 3 hónapig, nem koraszülött részére 6 hónapig tárolható. A mélyhűtött anyatejet hűtőszekrényben lassan engedjük fel és vízfürdőben megmelegítve adjuk oda a kisbabának. Mikrohullámú sütőt a tej melegítéséhez ne használjunk. Az Anyatejgyűjtőből származó anyatej teljesen megbízható, a tejadó anyák sokféle szűrővizsgálaton esnek át. Ezután az összegyűjtött anyatejet pasztörizálják, melynek során minden esetleges kórokozó elpusztul, de az anyatej immunanyagainak kb. 1/3 része hatékony marad.

A szoptatásért.hu- ról másoltam

Szerintem picurka babánál érdemesebb inkább sima, előzőleg fertőtlenített kicsi műanyag kávéspohárban fagyasztani, ha hozzá kell nyúlni, akkor ne kelljen egy egész nagy avent pohárnyit felengedni.

2012. jún. 2. 13:57
 2/8 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, ezt pedig az anyatejmisszió oldalán találtam:

[link]

Mellszívó- fertőtlenítésben nem tudok segíteni, én kézzel fejtem.

2012. jún. 2. 13:59
 3/8 Babi0906 ***** válasza:

Szia!

nekem ma 3 hetes a fiam.Szoptatom,de mellette fejek is és én is lefagyasztom.

Baba boltba vettem anyatej gyűjtő zacskót.

Én a lefejt tejet 1 napig (24 óráig) tárolom a sima hűtőben (ahol minden mást is),majd amikor összegyűlt akkor lefagyasztom.Azt mondta a védőnő,hogy a hűtőben 24-48 órát lehet a fagyóban meg 6 hónapot,de érdemesebb előbb felhasználni mert a tej összetétele is változik.

A mellszívót én nem főzöm ki minden alkalommal.

2012. jún. 3. 08:24
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2012. jún. 3. 12:19
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Az elején nekem is nagyon sok tejem volt és sokat fejtem. Mostanra állt be a kereslet-kínálat, annyi termelődik, amennyi kell. A babám most 2,5 hós, de eddig több szatyorni tejet fagyasztottam le. Ha Avent-es tárolókba teszem, akkor ez nekem több tízezer forint lett volna. Nagy bevásárlóközpont konyhai részlegén vettem fagyasztóba való dobozokat (kicsiket) több méret is van. 4-5 db volt kb 320 forint. Ezeket kifőztem és ebbe raktam el. Sokkal gazadaságosabb, mint az Avent és a funkciót ugyanúgy ellátja. Mellszívóval vacakolt a franc. Minden fejás után meleg vízzel elmostam. Időnként kifőztem. Anyatejet én a hűtőben 24 óráig tároltam. Nekem sem volt egy fejésből annyi, hogy tele legyen egy pohár. Én gyűjtöttem 24 óráig és kb 150-170 milinként fagyasztottam le. Javaslom, hogy dátumozd be a dobozokat.

2012. jún. 4. 09:23
 6/8 anonim ***** válasza:

Én sima 0,5dl műanyag pohárba fagyasztottam. tetejére alufólia gumi és ráírtam mikori.

Mind a két gyermekemnél így csináltam.

2012. jún. 11. 22:31
 7/8 anonim ***** válasza:

Én sima jegkocka zacskóba raktam. Ráírtam a mennyiséget és a datumot. Nagyon praktikus volt így, mert ha csak kevesebb kellett, levágtam annyi kockát, pl. a főzelékekbe.

Sima hűtőben csak 24 órát lehet tárolni a lefejt anyatejet, de addig nyugodtan gyűjtögetheted.

2012. jún. 11. 23:08
 8/8 anonim ***** válasza:
Én is féldecis kávés poharakba tettem, rá folpackal. De vettem 3 nagyobb teszkós mikróba-fagyasztóba való négyszögletes műanyag edényt, ezeket kifőztem és ebbe állítottam bele a pohárkákat, így nem volt gond, hogy sok más étel is van a fagyasztóban, nem vette át a szagukat, nem borultak fel, stb. Én nem javaslom, hogy nagyobb adagokban fagyassz, semmi értelme sincs, ha előveszed, úgyse kell annyi.
2012. jún. 12. 14:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!