Nem akarom abbahagyni a szoptatás, mit tegyek?
Miből gondolod, hogy nem elég a tejed? Milyen "tüneteid" vannak?
Álatlánosságban: az, hogy elkezded a hozzátáplálást, főleg ha eddig csak anyatejet kapott igény szerint, nem jelenti azt, hogy hipp- hopp csak enni fog és nem kér akár ugyanannyi szopit mint eddig:). Mi ugyan későn kezdtük a hozzátáplálást de a kislányom hónapokig változatlan mennyiséget és gyakorisággal szopott, mostanában kezdette el érdemi mennyiséget szilárdat enni(másfél éves).
A tejmennyiséget fenntartani, fokozni pedig a gyakori mellretétellel tudod, mert minél többet szopik a babád, annál több fog termelődni. Esetleg fejj, az is sokat tud segíteni.
Egyrészt szerintem ne kezdd el még a hozzátáplálást, mert az valószínűleg nem segítené a dolgot. (Nem biztos, hogy a másik oldalon el is vágná rögtön, ahogy előttem írták; de segíteni akkor sem fogja, ez tuti.)
Másrészt pedig olvass utána pl. a neten, hogyan is kell célszerűen csinálni a hozzátáplálást. Vagyis szoptatás után adva, nagyon fokozatosan, kis adagokkal kezdve, valóban a szoptatás kiegészítéseként, nem kiváltásaként, stb. Ezzel tudsz a legtöbbet tenni.
A táplálkozás annyiban számít, hogy abból élünk, amit megeszünk. ;) De ha úgy értetted, gondolom, hogy ettől lesz-e több tejed, akkor nem igazán. Persze lehetnek olyan ételek, italok, amik serkentőleg hatnak, de ezeknek legtöbbször inkább pszichés (placebo) hatása van, semmint tényleges biológiai. Egyéni, kinek mi válik be; ha gondolod, nyugodtan próbálj ki ilyesmiket. De a megfelelő szoptatási gyakorlat a legfontosabb, enélkül a szaporítószerek se sokat érnek.
Csak a saját példámat tudom leírni. Mi 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást pont ugyanilyen ok miatt. (bár ő éjszakára kapott tápszert is 2 hónapos kora óta). 10 hónapig szoptattam, szerintem az utolsó 3-4 hónapban már nem is volt tejem csak 1-2 korty, de a kislányomat ez egyáltalán nem zavarta. Így megmaradt a szoptatás élménye, de lehullt rólam az a teher, hogy mindenképp tejet kell "gyártanom".
A másik kérdésedre tapasztalatom szerint semmit sem számít. Én mindent ettem a káposztától a babig, a babának semmitől nem volt baja, illetve mindent megpróbáltam ezen a télren is hogy több legyen a tej (alkoholmentes sör, szopi tea stb) nem vettem észre semmi változást.
Pont így voltam, mint Te.
A lányom 3 hós korátol nagyon keveset (havi 2-300 gramm) hízott. 4 hónaposan javasolta a dokinénik, hogy estére adjak neki sinlacot. 5 hónapos koráig nem adtam neki, de egyre gyakrabban szopizott, nappal és éjjel is. A szopik után sírt is, mert nem lakott jól. Éjjel annyira lassú volt a tejleadó reflexem, hogy vagy 3szor fakadt sírva, mire megindult a tej.
Végül 5 hónaposan elkezdtem estére sinlacot adni; majd kevertem bele banánt, répát, almát, sütőtököt. Innantől helyreállt, hogy nappal és éjjel is kb 3 órnként evett, majd hamarosan az éjjeleket is végig aludta. Nappal rendesen volt tejem. Minden újra idilli lett.
És a fotókat visszanézve, 5 hósan nagyon sovány volt, utána újra kikerekedett :)
Most 10 hónapos. Reggel, délután és este szopizik, illetve tízórai, ebéd, uzsi és vacsora emellett már szilárd.
Szerintem az én tejtermelésemnek jó tett, hogy éjjelente nem kell 2 óránkét szoptatni. Kipihenten van tejem, és gyors a tejleadó reflexem is.
Gondolj arra, hogy FOGOD szoptatni. Csak akarni kell. Aggódni nem szabad, illetve a stressz amúgy sem tesz jót.
Illetve igyál elegendő folyadékot. Ha elfelejtek inni (sajnos gyakran előfordul, van egy 2 évesem is, nem unatkozom), akkor jóval kevesebb a tejem.
utolsó vagyok.
nekem a sör nagyon jól bevált, minden este fél litert megiszom (lett is sörhasam :()
Kedves Kérdező:)!
Első vagyok, ha válaszolnál a kérdésekre, lehet, hogy könnyebben tudnánk segíteni:).
A kommented alapján csak annyit tudok mondani, hogy nem az evéstől(persze az egészséges táplálkozás azért nem elhanyagolható de gondolj arra, hogy a legszegényebb országokban, az alultáplált édesanyák is szoptatják a gyerekeiket), hanem a gyakori és időben/ számban nem korlátozott szoptatástól lesz az anyatej. A mellbimbót érő inger ugyanis a prolaktin nevű, tejtermelésért felelős hormont termeli, amitől lesz a tej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!