Cicin bealvó babát, hogy "aktivizáljátok"? nagyon idegesítő, amikor 7 perc után bekómál!
Attól függ, hogy élettani vagy nem élettani aluszékonyságról van-e szó. Az előbbinél kevésbé kell/szükséges/érdemes keltegetni, az utóbbinál viszont mindenképp.
1) Ha nem volt semmilyen egészségügyi probléma, gond a szülés körül-után (pl. oxigénhiány, sárgaság), akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy jól működik a babád. :) Tudd, hogy a szoptatás önmagában is nagyon álmosító folyamat: az anyához való testközelség, melegség, maga a szopómozgás, az anyatejben lévő nyugtató anyagok és a szopizás, mint fárasztó munka mind arrafelé mutat, hogy a legtöbb baba könnyen bealszik a mellen. Vagyis, ha te és a babád ebbe a csoportba tartoztok, akkor az az első lépés, hogy ne kezeld ezt a dolgot abnormálisnak, hanem vedd természetesnek! Normális, sőt, előnyös egy pici számára, ha elalszik a mellen, mert megnyugszik, ellazul és így biztonságban érzi magát.
De, ez persze nem azt jelenti, hogy időnként ne lenne mégis szükség arra, hogy azért noszogasd egy kicsit, ha pl. látványosan keveset szopizott vagy épp menned kell valahova és "muszáj" lenne előtte ennie. Ilyenkor lehetőleg kíméletesen keltegesd: alulról végig simíthatod az állkapcsát, finoman birizgálhatod a fültövét (ezek újra mozgásba hozzák a kis száját), macerálhatod a talpát, esetleg a tarkóját. Ennél durvább dolgot (pajeszhúzás, fejdörzsölés, orrbefogás.. ójaj) semmiképp nem ajánlok! Illetve, ha van rá időd, vetkőztesd őt pelusra és úgy szoptasd meg; a hűvösebbtől és a csupasz testkontaktustól is beindul a szopó-reflex. (Persze ne fázzon, de ne legyen jó melegben sem, amíg fel nem eszmél.) Ezen túl pedig a mellváltás vagy a szopipóz váltása is segíthet, ha épp. (Bealvós babánál a fekve szopi talán kevésbé szerencsés, kivéve, ha éppen nem gond, hogy bekómál közben.:)
De ha otthon vagytok és nincs különösebb okod ébren tartani, akkor pár próbálkozás után hagyhatod is őt tovább aludni. Ekkor viszont jól jöhet a fekve szopi, hogy ne kelljen őt mozgatnod (és így ne ébredjen meg), ahogy fent írtam.
2) Ha viszont komoly okod van keltegetni, mert pl. nagyon besárgult, akkor ugyanezekkel a módszerekkel, de rendszeresen szükség lehet az ébresztésre, amíg a bilirubin teljesen ki nem ürül. Amint normalizálódik a helyzet, utána már ebben az esetben sem kell.
Egyetértek azzal, hogy túl drasztikusan nem szép dolog ébresztgetni senkit. Az én babám is sárga volt, a kórházban fejjel lefelé akarták lógatni meg rázni a nővérek :(
NEkem az jött be, hogyha a tenyerét nyalogattam :D meg a meztelen lábszárát csiklandoztam. Szeritnem minden babának van vmi olyan pontja, amit nem szereti, ha piszkálnak (finoman...), azt kell megatlálni, a lányom a mai napig nem hagyja, hogy a lábszárát simogassam, annyira csikis neki.,.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!