Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Most komolyan?!?! Szégyellenem...

Most komolyan?!?! Szégyellenem kellene, hogy nincs annyi tejem, hogy ne kelljen tápszerhez nyúlnom?

Figyelt kérdés

Egyszerűen nincs elegendő tejem! Akármit is csinálok, ennyit tudok kipréselni. Iszom a Laktoherb, a Hipp Natal Biostill teákat, szedem a drága More Milk Plus kapszulát, fejek agyba-főbe, a mellemre teszem a kicsit többször...

Egy-egy evésnél 20-50 ml-t tud ciciből enni(szegénykém amúgy is gyengén szívja), és fejek napi max. 70ml-t. Amúgy eszik 80-100 ml/evés összesen. Tehát tulajdonképpen felesben táplálom. Fele ciciből, fele üvegből. A pótlás legtöbbször tápszer. Ennyi...

1 hónapos a babám és a gyerekorvos elégedett volt a súlygyarapodással.

És csak jönnek és jönnek a bugyuta kérdések a boltban, az utcán meg itt-ott, hogy "Szopik? Szopik rendesen? Tudod szoptatni? UGYE csak szopik és nem kap mást? stb"

Én meg csak sunyin hallgatok, terelem a témát vagy épp füllentek valamit, hogy hagyjanak már végre.

Kell(ene) törődni a lesújtó, lenéző pillantásokkal és véleményekkel amiatt, mert a babámat kénytelen vagyok tápszerrel IS etetni?

2009. máj. 29. 14:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Én egyáltalán nem tudtam szoptatni. Nem szívta, így tej sem termelődött elég, ha leszívtam akkor sem jött össze még 10ml sem. Lehet, hogy azért mert nagyon étvágytalan voltam szülés után, nem tudom. 1-2 hónapig volt tej, de mondom, napi 10 ml talán. Tápszeres az elejétől fogva, mégsem beteges és nagyon eleven (már 8 éves)
2009. máj. 29. 15:31
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon ismerős a helyzeted... Első babámnál a poklok poklát jártam meg lelkileg, mert nem tudtam szoptatni, sajnos önbizalomhiányom is volt, a kórházban stresszeltem, magamat okoltam, rossz anyának gondoltam magam... Mindig tápszert kapott, de elalváshoz mindig cicizett... Sosem tudom meg, hogy akkor valójában evett is-e, vagy csak komfortszopizott, mert nem volt mérlegem. Ez így ment egész 7 hónapos koráig!!! Kérte a cicit.

De azt is hozzá kell tennem, hogy egész eddig (most 3 éves) talán 4-szer volt torokgyulladása és 1-szer volt felfázva. Egykorú szomszédkisfiú, aki anyatejet kapott 1 éves koráig, már vagy 15-ször volt beteg és komolyabban bele is keveredtek...

A második babámat, aki most 2 hónapos tudom szoptatni... Miért van ez? És most is lelkifurdalásom van, hogy az első mégis kimaradt valamiből...

A legfontosabb szerintem a nyugalom és az önbizalom!

2009. máj. 29. 15:54
 13/18 A kérdező kommentje:

Mindannyiótoknak köszönöm szépen!

15:04-kor válaszoló Édesanyának külön is köszönöm! Nagyon elgondolkodtató volt a válaszod és megtisztelő, hogy ilyen részletesen elmesélted a te történetedet! Tanultam belőle, köszönöm!

2009. máj. 29. 16:10
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Egy percig ne érezd magad kellemetlenül:D Bár csak minden anyuka töredéke ennyi mindent tenne meg a kisgyerekéért:D Természetesen tisztelet a kivételeknek..de tudjátok a kivétel meg erősíti a szabályt:D

További boldog babázást:D (és sok sok tejleadóreflexet):D

2009. máj. 29. 16:40
 15/18 anonim ***** válasza:
76%
Az a baj, hogy a szoptató anyák nagy része büszke magára, hogy szoptat. Az én babám ugyan anyatejes, viszont én egyáltalán nem kampányolok, és nem hiszem azt, hogy én vagyok a világ közepe. Nekem annyira természetes volt az egész, soha semmi bajom a szoptatással, nem fejek, nem szenvedek. Most komolyan, én ítéljelek el téged azért, mert nincs egy adottságod? Lehet, hogy a türelmed viszont sokkal több, mint nekem, az ugyanannyit ér, meg még ezer példát tudnék sorolni. Én is a falnak megyek az "és szopik?!" kérdéstől, hiába őszinte igen a válasz. Valakinek ez megy, mint a karikacsapás, valakinek meg nem. Ebből nem kell szerintem túl nagy ügyet csinálni. Nekem első 4 nap nem volt tejem, megrántottam a vállam, hogy na akkor tápszeres lesz a gyerek, nem érdekelt, az is élelem, erre másnap reggelre megindult. De ha tápszert kellene neki adnom, akkor sem érezném magam egy fokkal sem jobb sem rosszabb anyának. Hülyeség ezen rágódni. Aki meg folyamatosan a fejéhez vágja, hogy ő milyen ügyes, merthogy szoptat, mondd meg neki, hogy rohadt nagy tudomány valamihez úgy érteni, hogy semmit nem tett érte. Nem akarom ragozni a szót, a lényeg, hogy ne foglalkozz semmivel, csak hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyetek.
2009. máj. 29. 17:25
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer már volt egy hasonló kérdés. Ott is megállapítottuk, mint hozzászólók, hogy ezért az a túlzásba vitt szoptatási kampány a felelős, ami mostanában van. Olyan primitív szemléltető eszközöket használnak pl. a szoptatási tanácsadók, mint a WC tartály elve. Tehát a mell olyan, mint a WC tartály, ha kiürül, ugyanannyi vissza is töltődik bele. Csakhogy a női szervezet, nem egy mechanikai rendszer, hanem bonyolult hormonális és élettani folyamatok által irányított élő rendszer. A mindenki tud szoptatni, ha akar, kb. olyan, mintha azt mondanánk: mindenki teherbe tud esni, ha akar, akinek van méhe és petfészke!! Mert a szoptatási fanatikusok ezt mondják: mindenki tud szoptatni, akinek van tejmirigye. Kivétel: 1-2%. 1-2% az is, aki spontán teherbe tud esni? És akkor még a kihordásról, koraszülésről nem is beszéltünk..... Ezt is csak akarni kell és akkor nem lesz pl. koraszülés? Ki akar idő előtt szülni? Mégis előfordul, nem 1-2 %-ban!

Tőlem is kérdezik, méghozzá rendszeresen: na és szopik még? Egyébként lefejt anyatejet kap, mert így sikerült megoldani. A tápszerekkel kapcsolatban meg nagyon jónak tartanék egy korrekt felvilágosítást, mert a mostani tápszereket azonosítják az 50 évvel ezelőttiekkel, amelyek tényleg puffasztottak. Ha nem lett volna igény a tápszerre, nem találták volna ki. Mi volt régen? Állati tej, esetleg szoptatós dajka, ha egyik sem a baba éhen halt. Ez akkor egyáltalán nem volt olyan ritkaság, mint a mai társadalomban, amikor 10 babából 11-et akarnak megmenteni, felnevelni, bármi áron. Így lett a tápszer az oltások, gyógyszerek is és így csökkent a csecsemőhalandóság is.

Olvastam én már olyat is pl. a Babaneten, hogy a tápszert "tápszarnak" minősítették a szopis topikban!

De ezekkel még vitatkozni sem lehet kultúráltan, mert végtelenül elvakultak.

5 hónapos kisfiú anyukája

2009. máj. 30. 14:23
 17/18 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

2 hónapos a kisbabám, tápszeres, ugyanis szintén kevés tejjel rendelkezem, és azt leszámítva, hogy most volt egy kis megfázás a forróság és a szél miatt, semmi gondunk nem volt. Tökéletesen fejlődik, és éjszaka már 9 órát alszik. Az, hogy beteges-e nem azon múlik, hogy tápszert, vagy anyatejet kap-e, hanem azon, hogy milyen géneket örökölhet a felmenőitől. Manapság már nem olyan tápokat készítenek, mint annak idején, amikor ez a rémhír terjengett.

Hallottam egy sztorit egy olyan kismamáról, akinek 5 hónapos korában indult meg a szülés, és óriási küzdések árán de túl élték mind a ketten. Mivel az anyatej nem indult meg egyáltalán, azzal táplálni nem lehetett, a tápszert elutasította, így kénytelenek voltak rendes főtt étellel etetni a kezdetektől. A szervezete befogadta a különböző főzelékeket, és a fejletlen gyomra tökéletesen elbírta a töltöttkáposztát is.

Csak okulásként!!!

2009. júl. 12. 18:35
 18/18 anonim ***** válasza:
Ez a WC tartályos sztori komoly? Nagyon megdöbbentő, hogy a világ legtermészetesebb dolgát, a szoptatást, ilyenhez hasonlítják. Aki nem tud szoptatni, nem tehet róla, semmivel sem kevesebb. Nem tudom, hogy miért kell zavarba hozni. Az az igazság, hogy sok ember szereti a másikat úgymond beégeti csak azért, hogy a saját igazát bizonyítsa vagy magát fényezze. Ne figyelj oda erre kérdező. Az ilyen emberek nagyon elvakultak. Bár én tudok szoptatni, sosem szoktam promotálni, hogy ki szoptasson, mikor és meddig. Van, aki egyszerűen nem tud, nem kell rossz érzést okozni az ilyen anyukákban. Amúgy észrevettem ismerőseim között, hogy olyan is volt, hogy tudta valaki, hogy a másik nem tud szoptatni, mégis rákérdezett csak azért is. Vannak bunkó emberek, igazából ez a kismamáknál nagyon kijön, "nincs olyan, mint az én babám", "az enyém már áll, a tiéd még mászni sem mászik"...mindenből versenyt csinálnak, a szoptatásból is.
2009. júl. 13. 00:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!