Most komolyan?!?! Szégyellenem kellene, hogy nincs annyi tejem, hogy ne kelljen tápszerhez nyúlnom?
Egyszerűen nincs elegendő tejem! Akármit is csinálok, ennyit tudok kipréselni. Iszom a Laktoherb, a Hipp Natal Biostill teákat, szedem a drága More Milk Plus kapszulát, fejek agyba-főbe, a mellemre teszem a kicsit többször...
Egy-egy evésnél 20-50 ml-t tud ciciből enni(szegénykém amúgy is gyengén szívja), és fejek napi max. 70ml-t. Amúgy eszik 80-100 ml/evés összesen. Tehát tulajdonképpen felesben táplálom. Fele ciciből, fele üvegből. A pótlás legtöbbször tápszer. Ennyi...
1 hónapos a babám és a gyerekorvos elégedett volt a súlygyarapodással.
És csak jönnek és jönnek a bugyuta kérdések a boltban, az utcán meg itt-ott, hogy "Szopik? Szopik rendesen? Tudod szoptatni? UGYE csak szopik és nem kap mást? stb"
Én meg csak sunyin hallgatok, terelem a témát vagy épp füllentek valamit, hogy hagyjanak már végre.
Kell(ene) törődni a lesújtó, lenéző pillantásokkal és véleményekkel amiatt, mert a babámat kénytelen vagyok tápszerrel IS etetni?
Nagyon ismerős a helyzeted... Első babámnál a poklok poklát jártam meg lelkileg, mert nem tudtam szoptatni, sajnos önbizalomhiányom is volt, a kórházban stresszeltem, magamat okoltam, rossz anyának gondoltam magam... Mindig tápszert kapott, de elalváshoz mindig cicizett... Sosem tudom meg, hogy akkor valójában evett is-e, vagy csak komfortszopizott, mert nem volt mérlegem. Ez így ment egész 7 hónapos koráig!!! Kérte a cicit.
De azt is hozzá kell tennem, hogy egész eddig (most 3 éves) talán 4-szer volt torokgyulladása és 1-szer volt felfázva. Egykorú szomszédkisfiú, aki anyatejet kapott 1 éves koráig, már vagy 15-ször volt beteg és komolyabban bele is keveredtek...
A második babámat, aki most 2 hónapos tudom szoptatni... Miért van ez? És most is lelkifurdalásom van, hogy az első mégis kimaradt valamiből...
A legfontosabb szerintem a nyugalom és az önbizalom!
Mindannyiótoknak köszönöm szépen!
15:04-kor válaszoló Édesanyának külön is köszönöm! Nagyon elgondolkodtató volt a válaszod és megtisztelő, hogy ilyen részletesen elmesélted a te történetedet! Tanultam belőle, köszönöm!
Egy percig ne érezd magad kellemetlenül:D Bár csak minden anyuka töredéke ennyi mindent tenne meg a kisgyerekéért:D Természetesen tisztelet a kivételeknek..de tudjátok a kivétel meg erősíti a szabályt:D
További boldog babázást:D (és sok sok tejleadóreflexet):D
Egyszer már volt egy hasonló kérdés. Ott is megállapítottuk, mint hozzászólók, hogy ezért az a túlzásba vitt szoptatási kampány a felelős, ami mostanában van. Olyan primitív szemléltető eszközöket használnak pl. a szoptatási tanácsadók, mint a WC tartály elve. Tehát a mell olyan, mint a WC tartály, ha kiürül, ugyanannyi vissza is töltődik bele. Csakhogy a női szervezet, nem egy mechanikai rendszer, hanem bonyolult hormonális és élettani folyamatok által irányított élő rendszer. A mindenki tud szoptatni, ha akar, kb. olyan, mintha azt mondanánk: mindenki teherbe tud esni, ha akar, akinek van méhe és petfészke!! Mert a szoptatási fanatikusok ezt mondják: mindenki tud szoptatni, akinek van tejmirigye. Kivétel: 1-2%. 1-2% az is, aki spontán teherbe tud esni? És akkor még a kihordásról, koraszülésről nem is beszéltünk..... Ezt is csak akarni kell és akkor nem lesz pl. koraszülés? Ki akar idő előtt szülni? Mégis előfordul, nem 1-2 %-ban!
Tőlem is kérdezik, méghozzá rendszeresen: na és szopik még? Egyébként lefejt anyatejet kap, mert így sikerült megoldani. A tápszerekkel kapcsolatban meg nagyon jónak tartanék egy korrekt felvilágosítást, mert a mostani tápszereket azonosítják az 50 évvel ezelőttiekkel, amelyek tényleg puffasztottak. Ha nem lett volna igény a tápszerre, nem találták volna ki. Mi volt régen? Állati tej, esetleg szoptatós dajka, ha egyik sem a baba éhen halt. Ez akkor egyáltalán nem volt olyan ritkaság, mint a mai társadalomban, amikor 10 babából 11-et akarnak megmenteni, felnevelni, bármi áron. Így lett a tápszer az oltások, gyógyszerek is és így csökkent a csecsemőhalandóság is.
Olvastam én már olyat is pl. a Babaneten, hogy a tápszert "tápszarnak" minősítették a szopis topikban!
De ezekkel még vitatkozni sem lehet kultúráltan, mert végtelenül elvakultak.
5 hónapos kisfiú anyukája
Sziasztok!
2 hónapos a kisbabám, tápszeres, ugyanis szintén kevés tejjel rendelkezem, és azt leszámítva, hogy most volt egy kis megfázás a forróság és a szél miatt, semmi gondunk nem volt. Tökéletesen fejlődik, és éjszaka már 9 órát alszik. Az, hogy beteges-e nem azon múlik, hogy tápszert, vagy anyatejet kap-e, hanem azon, hogy milyen géneket örökölhet a felmenőitől. Manapság már nem olyan tápokat készítenek, mint annak idején, amikor ez a rémhír terjengett.
Hallottam egy sztorit egy olyan kismamáról, akinek 5 hónapos korában indult meg a szülés, és óriási küzdések árán de túl élték mind a ketten. Mivel az anyatej nem indult meg egyáltalán, azzal táplálni nem lehetett, a tápszert elutasította, így kénytelenek voltak rendes főtt étellel etetni a kezdetektől. A szervezete befogadta a különböző főzelékeket, és a fejletlen gyomra tökéletesen elbírta a töltöttkáposztát is.
Csak okulásként!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!