Hogyan tudnám lerövidíteni a szoptatás idejét?
Kedves utolsó. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a hozzászólást nekem címezted, mert sehol nem írtam, hogy mindenkinek fasza (ezt a szót le sem írtam).
Olvasd el ismét, talán nem láttál rendesen a dühtől:
"Másnak miért megy minden egyszerre?"
Nézd, mást egyikünk se fog tudni javasolni neked... Vagy próbálkozol még a szoptatással vagy tápszert adsz neki, ez a kettő van. De az elsőhöz muszáj, hogy nyugodtabb legyél, mert ezzel önkéntelenül is magad ellen dolgozol! Tudom, hogy nehéz, én is megjártam ezt, hidd el.
Én nagyon szopista vagyok, úgyhogy erre bíztatnálak, de nem mondom, hogy egyáltalán ne adj tápszert, ha tényleg(!) kell. Hogy egy kicsit segítsek a döntésben:
Bármikor, ha pótolsz, akkor azt nagyon körültekintően tedd! Első körben lehetőleg lefejt tejjel és csakis ennek hiányában tápszerrel. 1: csakis akkor adj a babádnak, ha sehogyse tudod szoptatni és máshogyan se tudod őt megnyugtatni (tehát tényleg vészhelyzet van). 2: csakis annyit adj neki, amennyitől éppen megnyugszik, de ne tömd meg a pocakját, mert azzal csak ritkulni fog a szoptatás. 3: lehetőleg ne üvegből pótolj, mert ha érzékeny rá, akkor cumizavaros lehet, ami most nagyon nem hiányozna nektek. Más szopibarát megoldást keress, pl. kanál vagy kispohár vagy csőrös. (Az elején macerás lesz, de ebbe is bele lehet jönni.). 4: ha mégis üveget adsz neki, akkor viszont nagyon figyeld, hogyan szopik mellette, mert ha bármikor is azt érzed, már nem olyan ügyes/kitartó/türelmes, az vészjelzés a cumizavarra. Ilyenkor azonnal el kell tenni az üveget vagy nagyobb baj lesz. 5: bármikor is adj pótlást, este lehetőleg ne lakasd be a babát, mert akkor sokat fog aludni - viszont az éjjeli szoptatás különösen jó tejserkentő! Tehát este csak kevés táp és éjjel egyáltalán ne, hanem szoptatás ezerrel. 6: ha pedig rendszeresen kell pótlást adnod, de tovább próbálnád a tejnövelést is, akkor figyeld a pótolt mennyiségeket és próbáld minden nap mondjuk 10 milivel csökkenteni az adagot. Ezzel párhuzamosan pedig többször szoptatni, ha sikerül. Így idővel javulhat az anyatej-tápszer arány. (De talán már sejted, hogy pl. ezt a részét tudja nagyon megnehezíteni az üvegezés...)
Mindezeket azért írtam le, hogy lásd, szabad tápszerrel is pótolni, DE nagyon óvatosan kell csinálni, mert ha indokolatlanul vagy "rossz" módszerrel teszed, azzal megyorsíthatod a tejapadást vagy a leszokást. (És általában ezért is óvunk tőle mindenkit, mert sok anyuka nem tudja ezeket vagy nem figyel oda eléggé - és esetleg csak akkor kap észbe, amikor már nagyobb baj van...)
Ezen kívül viszont van még egy módszer, amit kipróbálhatsz, pótlás nélkül. Ez a szopitúrázás, amikor néhány napra szószerint összefekszel a babáddal és egész nap csak szoptatod. Nem tudom, ez mennyivel lenne több, mint amit most csinálsz, de ez is működhet, ha elég kitartó vagy. És szintén: HA képes vagy megnyugodni! Ez alapfeltétel a sikeres szopihoz, enélkül sehogyse sikerülhet! És hát igen, ördögi a kör, mert ha nem jól megy a szopi, akkor aggódni fogsz, de akkor még több baj lehet.. ezt kellene valahogy megtörni és erőt venni. Elhinni, hogy te is meg tudod csinálni.
Nekem csak 40 percet töltött evéssel az első babám, de később ez is lerövidült nem 2 hanem több hós korára pár percre.
Szerintem a mell lesz "ügyesebb". Ezt abból gondolom, hogy a 2. babám aki ugyanolyan ügyes szopizóként kezdett mint az első, 5-8 perc alatt végzett már az elején, gyakorlatilag egy lejleadással. Nagy meglepi volt hogy most is a 40 percekre számítottam.
Nálad úgy látszik így működik a szoptatás, de szerintem nálad is fog javulni a helyzet. Kitartás:)
Mennyivel született és mennyiket hízott, ahogy időnként mérted?
Kapott mást is az anyatejen kívül vagy csak szopizott eddig?
Ha mostanában is így hízik, az még egyáltalán nem mondható kevésnek!
Tápot nem 3 vagy 6 hét körül kapott többet? Mert akkor van egy-egy növekedési ugrás, amikor hirtelen megnő az igényük. Lehet, hogy ezt érezted meg te is, ezért adtál neki pótlást?
Egyébként ha a csak anyatejtől is gyarapszik, illetve van elég pisis-kakis pelus, az mindenképp azt jelzi, hogy van tejed. Namost az előfordulhat, hogy valamennyivel kevesebb tejmirigyed van, vagy valamilyen oknál fogva egyszerre csak kevesebbet tud belőled kiszívni (nem mindenki dőzsöl a tejben). Ez néha megesik, de ettől még simán tudhatod őt kizárólag szoptatni - de ilyenkor gyakori az, hogy esetleg végig, amíg nem kap mást is (mondjuk 6 hónap), addig gyakrabban kell őt szoptatnod, hogy megkapja, amire szüksége van. Olvastam már nem egy olyan anyukáról, akik egészen fél évig 2 óránként szoptattak, mert úgy termelődött csak elegendő tejük. Szóval ez is kivitelezhető és nem is abnormális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!