Ha éhes a baba elalszik?
Utolsót cáfolnám! Az én fiam evett - aludt 6 hétig, és brutál iramban gyarapodott!
Szerintem az alvó baba: az elégedett baba - legalábbis nálunk így működik.
22:28 vagyok.
Ha szépen gyarapodik, akkor ne idegeskedj! Ha nincs mérleged - vigyétek le a védőnőhöz súlymérésre! Nagykönyv szerint heti 150 - 250 gr az "elvárt" gyarapodás.
A klinikai értelmű aluszékonyság akkor szokott fennállni, ha a baba pl. nagyfokú sárgaság miatt nehezen ébreszthető. Ilyen esetben tényleg figyelni kell, hogy eleget szopjon, mert a magas bilirubin szint idővel káros lehet. Ezért javasolják, hogy a nagymértékben sárguló és főleg az emiatt sokat alvó babákat óvatosságból keltsük vagy időlegesen mesterségesen is tápláljuk. Ha a sárgaság elmúlik, az aluszékonyság is csökken és rendeződik a szopás, folyadékháztartás. - De, ennek a ténynek a megállapítása orvosi kompetencia.
Viszont önmagában az, hogy egy újszülött "sokat" alszik, nem baj, sőt, normális, hiszen kicsi és az idegrendszer éréséhez szüksége van erre. A baba bealszik ezért is - és azért is, mert pl. a szopás is nagyon kifárasztja. Amíg meg nem tanul erősen, ügyesen szívni, addig rendszeresen várható, hogy belealszik a szopiba.
Kérdező, mivel a te babád elég szépen szopik, nem hinném, hogy rosszul csinálnál bármit is. De, ha úgy látod, hogy szopni szeretne még (akár 1-2 órás szopi után is), nyugodtan megteheted, hogy újra mellre teszed. Ez előnyös is lehet egyrészt azért, mert segíthet rendesen beindítani a tejed (ha még kell), később pedig segít majd mindig szinten tartani a szükséges tejmennyiséget. (Lesznek olyan szakaszok, amikor majd látványosan többet kér enni hirtelen; ilyenkor pláne jól fognak jönni ezek a szopitúrák.) Másrészt, a kisbabáknak elég nagy a szopási igényük; és az anyamellet nemcsak evésre használhatják. Hiába szopott (evett) ő órákig, lehet, hogy nem sokkal később valamiért újra szeretne: mert szomjas, mert álmos, mert fáradt vagy fáj valamije. Amíg ilyen pici, nyugodtan szoptathatod őt ezekből az okokból kifolyólag is, hiszen a szoptatás sok mindenre megoldást ad. (Idővel majd úgyis megtanulod értelmezni a jelzéseit és szépen lassan más módokat találni a gondjai kezelésére. De csak idővel.) Harmadrészt, ha adhatok egy tanácsot, éjszaka pláne szoptasd őt, mert ez szaporítja a legjobban a tejet. Ha néha magától alszik így el éjjel, az persze nem baj, de azt javaslom, hogy ne törekedj célzottan arra, hogy éjjel mindenképp szopi nélkül aludjon el. Ez sem neki, sem a tejednek nem tesz annyira jót (legalábbis még egy ideig).
Persze ha időnként, főleg egy-egy hosszabb szoptatás után úgy döntesz, másképp nyugtatnád meg / altatnád el inkább, abban sincs semmi rossz. Nem szentírás, hogy mindig te legyél ehhez az eszköz és néha kellhet egy kis pihenő. Amit feljebb írtam, azt csupán a tendencia miatt írtam. Hosszabb távon járhatsz jobban, ha igény szerint szoptatsz, amennyire csak lehet. Éshát most még nagyok az igények. :)
A tejed pedig elég és pontosan megfelelő összetételű, mindig!
Az előző Válaszadó nagyon szépen leírta!
Amit én tapasztaltam: Éhesen nem fog egy kicsi sem órákat aludni! Az enyém max 10 percet aludt éhesen,de csak a babakocsiban ringatva.
2-3 hetesen volt mániája a most 2 hónaposomnak,hogy evett,majd ha ágyba tettem,ordítani kezdett-nem kellett büfiznie,nem fájt semmije,csak "poénból" csinálta,szeretett volna rajtam elaludni. Ilyenkor hagytam,nem vettem ki,kb 5-10 perc ordítás után úgy aludt 3-4 órát,mint a bunda!
A Te lányod egyszerűen csak a közelségedre vágyik-ez természetes!! :-)
JÓ egészséget és jó babázást!!! :-)
Üdv: 3lányos anyuka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!