Hány ml vagy l lefagyasztott tejetek van már? Mennyit érdemes elrakni?
Sokféle véleményt halottam már ezzel kapcsolatban.
1. 3 hónapig tartható el, tehát annyit amennyit ennyi idő alatt felhasználsz
2. Ua. csak fél évig
3. 3 napnál régebbit nem érdemes, mert a tej összetétele folyamatosan változik és ha később adod a babának, akkor nem azt az öszetételt kapja amire aktuálisan szüksége van.
Bárcsak tudnám, hogy melyik az igaz!
Én a 3 hónapost vettem alapul.
Szia!
Amikor már elegem lett abból, hogy akármelyik fagyasztó fiókot nyitottam ki, mindenhonnan fagyasztott tej gurult elő, akkor kb. 4 liter lehetett, kb. a gyerek 2 hónapos korában. Többet nem fagyasztottam, anyatejleadó lettem.
Három hónapos korában elkezdtem menstruálni, amikor jóval kevesebb volt a tejem, így felengedtem egyet. Majd egy másikat, majd egy harmadikat, mert egyiket sem volt gusztusom odaadni a gyerekemnek. A negyediket már megkóstolta a férjem (a gyereken kívül neki volt összehasonlítási alapja), szerinte egy kicsit furi volt az íze, de nem nagyon. A gyerek nem itta meg.
Mivel az anyatejet 3 hónapig lehet fagyasztani a főzelékes keveréshez már nem lehetett volna felhasználni, így ment minden ki a kukába.
Megjegyzem, hogy nem a tejemmel, a fejés sterilitásával volt gond, mert a Heim Pálba hónapokig adtam le a tejet és ott minden egyes adagot bevizsgálnak, mindegyik rendben volt.
A lényeg az, hogy nem érdemes túl sokat fagyasztani, mert
a) abszolút nem biztos, hogy a gyerek elfogyasztja
b) tényleg nagyon sokat módosul hónapról hónapra az összetétele
c) 3 hónap és dobhatod ki.
A 3 hónap a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomás általi adat. Érdemes itt olvasgatni:
Nekem most lesz 9 hónapos a fiam és kb 40 liter van a fagyóban, nem tettem el csak az első 4 hónapban, most is van még, de már estére veszek fel a fagyóból.
A fagyóban 6 hónapig lehet tárolni, nem 3-ig. Ez biztos!
Én 180 ml-s steril zacsikban tettem el ami kimondottan erre van. Most ennyit eszik egyszerre, így elég is neki 1 zacsi. Jó, hogy eltettem, bár drága a zacsi, de így legalább nem tudja mi az a tápszer szerencsére.
Nekünk is sok van itthon medela zacsiban meg avent pohárban kb5-6 lit.(mert az első pár hétben nem ment a szopi,ezért fejtem és úgy kapta meg üvegből.(most már ezerrel szopizik)
Mélyhűtőben 3-4hónap
Fagyasztóban (minimum-18fok)6hónap az eltarthatósága
Igaz hogy változik az összetétele de érdemes elrakni. Ki tudja mi jön közbe? Ha meg rendben megy minden akkor jó a hozzátáplálás idején főzelékbe,brokkolihoz,sárgarépához stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!