Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mennyi idő alatt sikerült...

Mennyi idő alatt sikerült cicifüggő babádat elválasztani?

Figyelt kérdés

Kislányom lassan 9 hónapos és szeretném 11-12 hónapos korára elválasztani (megvan rá az okom miért, úgyhogy légyszi ne írjátok azt, hogy szoptassam amíg ő akar). Elvileg alváshoz igényli inkább a cicit, reggel és este szopizik rendesen, a többi alkalom csak amolyan nyugtató, altató szopi. Próbáltam már cici nélkül altatni, van amikor sikerül, van amikor nem. Eléggé cicifüggő és anyás. Szeretném kíméletesen elválasztani és időben elkezdni, hogy ne legyen neki sem és nekem sem nagyon rossz.

Ti hogy csináltátok?

2011. okt. 31. 17:11
1 2
 11/14 xStefix ***** válasza:

Én mindenképp a fokozatosat javasolnám előszöri próbálkozásnak és csak utána a hirtelent, ha nem jött össze. Általánosságban, a lassabb kevésbé viseli meg a gyerekeket, mint a gyors váltás. Persze vannak kivételek, de szerintem ha végiggondolod, te is belátod, hogy mi felnőttek is könnyebben szokunk hozzá az újhoz, ha azt fokozatosan adagolják, mint ha hirtelent. Ez a kicsiknél is így van legtöbbször.

Az elválasztásnál fontos, hogy figyeld a babád szopási szokásait és mindig az legyen a következő kiváltandó szopi, amelyiket a legkevésbé igényli. Ha mellen alszik még el, akkor ez legyen az utolsó a sorban, mert ehhez szoktak a leginkább ragaszkodni. Ha még éjjel is szopik, amit nem írtál, akkor ezt is figyeld meg: ha még rendesen szopizik, akkor erre is szükség lehet még egy ideig; vagy helyette akkor tápszert kell kapnia. De ha csak amolyan megnyugtató szopi, akkor ezzel is lehet kísérletezni.

Arra mindenképp készülj fel, hogy esetleg megviseli majd a babádat a váltás, ezért fontos, hogy sokat legyen veled, testközelben (de talán inkább ne a szopizásra emlékeztető pózokban). Szeretgesd, játssz vele sokat, hogy a melled, mint " a világ közepe" elhagyása könnyebben átvészelhető legyen neki. Azt nem mondom, hogy aludj vele együtt, ha eddig nem tetted, mert lehet, hogy erről a szopi jutna eszébe...

De bárhogy is csinálod, az a fontos, hogy az ő jelzései, igényei szerint haladj, ha sikerül. Figyeld őt, gondolkozz, hogyan lehetne, tegyél próbát, aztán majd meglátod. Ha valami nem jön be, próbáld meg másképpen; bármi jó lehet azokból, amiket leírtunk neked. És végső soron, ha kis lépésekkel nem megy, maradhat még a drasztikus módszer is, de ezt is körültekintően, sok szeretettel övezve alkalmazd.

2011. nov. 2. 15:41
 12/14 anonim ***** válasza:
én is megpróbáltam egyszer 14 hónapos kislányomtól elvenni csak az esti szopit, úgy gondoltam elég fáradt ahhoz hogy ne kelljen, kicsit sir majd belealszik, de rosszul gondoltam, 20 percnél tovább nem birtam őt hallgatni és visszaadtam, megsajnáltam, persze én csak kényelmi szempontból vettem volna el tőle, igy rábizom mert semmi okom nincs elválasztani. szóval nekem nem sikerült semennyi idő alatt.
2011. nov. 4. 10:38
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszi Mindenkinek a választ!

Most alaposabban megfigyeltem a szopizási szokásainkat és én úgy vettem észre, hogy az alvási rituáléhoz van neki rá szüksége inkább. Mert pl. ha reggel felkel és nem teszem mellre, semmi baja, nem kéri, vidám és nyugodtan kivárja míg elkészítem a reggelijét. De ha alvásról van szó akkor viszont kell neki, bár mondom néha (pl. ma ebéd után is) sikerült cici nélkül elaltatni. Éjszaka pedig sokszor bejött az, hogy a vállamra hajtotta a fejét és úgy visszaaludt, a cicit nem is kérte (persze ha mellre raktam volna elfogadja, de próbáltam kitartani).

De ez is változó, van amikor ő is tombol és sír és olyankor nem kínozom tovább és odaadom neki a cicit.

Együtt aludtam vele az első 4 hónapban, aztán külön szobába került, át is aludta az éjszakákat de most kb 2 hónapja újra sokszor ébred és nagyon visszaszokott a szopira is pedig már szinte mindent eszik, mindent elfogad és nagyon jó az étvágya is.

Tápszert viszont semmilyet nem fogad el...

2011. nov. 4. 12:52
 14/14 xStefix ***** válasza:

Hát, Kérdező, ezért is jó az anyatej... ;)

Szerintem jól csinálod. Ha neki is megfelel így és neked is, akkor jó irányba haladtok.

2011. nov. 6. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!