Odaadhatom a tejemet?
Én nem adnám neki. Tudod, sose lehet tudni...
Nehogy valami baja legyen a babának tőle.
Ahhoz, hogy valaki hivatalos tejleadó legyen rengeteg vizsgálaton át kell esnie.
Hogyan lehet valaki tejadó anya?
Anyatejadásra jelentkezni a körzeti védőnő segítségével vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehet.
Telefon: 349-85-74, telefon/fax: 329-32-44, e-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu
Az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlen.
A 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet - a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról- 2. § 10 bekezdése értelmében
Az anyatejet adományozó nők térítésmentesen vehetik igénybe az anyatej adományozás feltételeként, külön jogszabályban meghatározott, járványügyi érdekből kötelezően végzendő szűrővizsgálatokat.
Ezek a következők: tüdőszűrés, HIV-, Wa-, székletvizsgálat és a bőr megtekintése. Ez így első olvasásra elég soknak tűnik, de ha a védőnője segítségét kéri, akkor:
A védőnő:
1. segít megkeresni a Wa (Wassermann vizsgálat) eredményét
- ezt a vizsgálatot a várandósság alatt általában az első vérvételkor elvégzik,
a vizsgálatot többféleképpen és jelölhetik, ezek a következők lehetnek:
WA vagy VDRL vagy LUES vagy RPR vagy TPHA vagy CARDOLIP vagy PORTNOY.
az eredménye: nem számszerű, hanem – negatív vagy pozitív
- a leletet be kell küldeni az Anyatejgyűjtő Állomásra,
- 1 éven belüli negatív eredmény fogadható el,
2. megtekint a bőrét (probléma esetén a vizsgálatot szakorvos végzi el)
- 1 hónapon belüli eredmény szükséges
Ahová Önnek kell elmennie:
1. a tüdőszűrő vizsgálatra, ha nincs 1 éven belüli negatív lelete
- ez a vizsgálat az Ön szempontjából is hasznos, hiszen általában a várandósság miatt az éppen
aktuális szűrővizsgálat elmaradt ( az anyatej termelődésére és a saját gyermekére nézve
semmilyen káros hatása nincs a vizsgálatnak)
- a vizsgálat az állandó lakhely szerinti Tüdőszűrő Állomáson végeztethető el,
- TAJ kártya és személyi igazolvány szükséges hozzá,
- a vizsgálatról leletet kell kérni,
2. a vérvizsgálatra - HIV ellenanyag szűrő vizsgálat, - ha nincs Önnek várandóság ideje alatt elvégzett negatív lelete
- a vizsgálat gyorsan lebonyolítható a Heim Pál Gyermekkórházban, ahol soron kívül leveszik a
vért, (ezt a gyors lehetőséget azonban csak azon édesanyák vehetik igénybe, akik a
budapesti Anyatejgyűjtő Állomáson adják le az anyatejet),
- cím: Budapest VIII. ker. Üllői u. 86. A. ép. fsz. Triage pult (a Nagyvárad tér felől az
első bejárattal szemben),
- vérvétel ideje: hétfőtől-csütörtökig 8-1730 között, pénteken 8-10 között, ebben az esetben a
vérvételt követő héten megkezdődhet az anyatejadás,
- vérvételkor először az A. ép. fsz-én a Triage pultnál kell jelentkezni, ahol megtörténik a
számítógépes adat felvétel,
- a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg,
- a vizsgálat előtt lehet enni és inni, a vizsgálathoz nem kell beutaló, csupán a TAJ kártya
és személyi igazolvány,
- ha nem találták meg a Wa vizsgálat eredményét, akkor a Heim Pál Kórházban levett vérből ez
a vizsgálat is elvégeztethető akár utólag is,
3. a széklet vizsgálathoz, - háziorvosától BEUTALÓT vagy vizsgálatkérő lapot és SZÉKLETTARTÁLYT kell kérnie.
- nagyon fontos, hogy a beutalón a BEKÜLDŐKÓDNAK, ORVOSI PECSÉTSZÁMNAK, és
NAPLÓSZÁMNAK szerelnie kell
- a vizsgálati anyagot az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársa a vizsgálati helyre elszállítja (ebben
az esetben a leletet az Anyatejgyűjtő Állomás kapja meg,
- 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges,
Csak érvényes, negatív leletek birtokában kezdődhet el a folyamatos anyatejadás.
Vissza a lap tetejére>>>>
--------------------------------------------------------------------------------
Egyéb feltételek:
Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki nem szed, használ, olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe. Ha az anyatejadás idején olyan gyógyszerszedése válik szükségessé, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor az anyatejadást a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni.
Anyatejet csak az-az édesanya adhat, aki káros szenvedélytől mentes, ( aki nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert).
Amúgy felelőtlenségnek tartom a mai világban.
Nekem is rengeteg tejem volt, annyi,. hogy komolyan mondom meggazdagodtam volna belőle, ha leadom, de nem tettem inkább, mert ez a rengeteg vizsgálat....
Mi a hülyeség, hogy adja oda?
Ha családtag, semmi akadálya! Mi baja lenne tőle a babának? Jézusom!!!! :))))
Én mondom, hogy Jézusom. Nem tök mindegy, hogy családtag???
Attól még egy másik gyerek...a higiéniai előírásokat akkor is be kell tartani.
Tudom, hogy csak jót akarsz, de ne adj isten ártanál valamit, akkor mi lenne?
Az a legtisztább, ha elvégezteted a vizsgálatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!