Hogy működik a tápszerezés? 3 hetesek vagyunk, de lassan nem lesz annyi tejem h. elég legyen a babának. Már mindent megpróbáltunk. Amíg van természetesen tejet fog kapni, de kiíratom holnap a tápszert a biztonság kedvéért.
Nekem is kevés volt a tejem, és tápszerrel pótoltuk. Én a gyermekorvossal írattam fel, a védőnő pedig elmagyarázta, h mire figyeljek a készítésnél. A mi tápszerünknél (Humana Start) minden 30 ml vízhez kell adni 1 mérőkanál port, tehát olyan cumisüveg kell, ami 30-as beoszású. A tápszeres doboz hátoldalán ott van, h mennyi idős babának mennit ajánlott készíteni. Mivel mi először mindig anyatejet ettünk, ezért annyit sosem kapott a babám. Ki fogod tapasztalni, h mennyit igényel. Lesz, h kevesebbet, lesz, h többet.
Én leggyakrabban babavizet használtam a készítéshez, de volt, h csapvizet forraltam fel és hűtöttem le.
Úgy tapasztaltam, h bár azt írja az útmutató, h 70 fokra melegítsük fel a babavizet, tegyük bele a port, és hagyjuk kihűlni, elég ha kicsit lagyosítjuk a vizet, úgy is tökéletesen feloldódik a tápszer. és legalább a babának sem kell annyit várnia.
A mérőkanállal a tápszert úgy tudod pontosan kimérni, h egy kés lapjával lehúzod a felesleget.
A kész tápszert már nem szabad melegíteni és 2 órán belül fel kell használni, mert hamar megromlik. (Többször volt, h 2 és fél óra után adtam oda a babámnak, de soha nem lett tőle baja.)
Az előttem szóló majdnem mindenre válaszolt.
Hogy el lehet-e előre készíteni? Elméletileg nem. Gyakorlatilag a kórházakban és a klinikákon is egy napi adagot előre elkészítenek és a hűtőben tárolják. Mindig annyit melegítenek fel amennyire szükség van. Amikor forralt vízzel csináltam a tápit volt, hogy én is így csináltam. Nem lett tőle baja. De én baba vízzel (Szentkirályi) csinálom, így forralni sem kell és mindig frissen kapja.
Az én kislányom tápszeres volt.Az hogy mennyi kell neki azt úgyis látod rajta hogy mennyi elég neki.Ha majd csak tápszert fog kapni,pl.egy 3 hetes babának szerintem 60-90 ml elég.De ez baba függő.
Elkészítés:
A vizet fel kell forralni(én minden nap forraltam,nem az előtte napiból csináltam másnap)Általában a tápszereknél egyforma az adagolás,az én kislányom Bebát kapott.30ml vízhez 1 adagolókanál tápszer kell.Pl.60ml tápszerhez:60ml víz és 2 adagolókanál tápszer.Előre sose készítsd el neki,utána se szabad megmelegíteni.És az elkészített tápszert max 1 órán belül meg kell itatni a babával.Ha meghagyta a kislányom én mindig kiöntöttem.Szóval a vizet megmelegíted olyan melegre amit a baba megtud inni utána beleteszed a tápszert és összerázod.Én így szoktam csinálni.
Én úgy csinálom, hogy reggel forralok vizet, aztán egy bögrébe öntök belőle hűlni, a maradékot pedig, amikor már nem tűz forró, csak jó meleg, beleöntöm egy termoszba.
A cumisüveg legyen legalább 250 milliliteres, mert előbb-utóbb többet fog enni a baba.
A meleg vízből öntök az üvegbe, annyit, hogy el tudjam benne kényelmesen keverni a tápit. Mondjuk nálad olyan 2-3 kanalas kell majd, gondolom.
Aztán felöntöm hideg és meleg forralt vízzel, hogy kellemes (iható) hőmérsékletű legyen a dobozon megadott szintig.
Én sokszor inkább többet csinálok, mert ha elfogy, és újat készítek, akkor már nem fogadja el, pedig egyszerre megitta volna. Ha marad, azzal kezdem a legközelebbi étkezést, még soha semmi baja nem lett tőle, pedig a nyári 34 fokos lakásban sem tettem hűtőbe.
Ha sétálni megyünk is, mindig van nálunk egy üveg, és ha nem issza meg, itthon az lesz a következő tápi.
Tényleg nem romlik meg az én tapasztalatom szerint.
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként olyan 80-100 ml körül eszik a kicsi naponta 8-szor. Akkor tápszerből is ennyi fog kelleni?
Napról napra kevesebb a tej. Tudom mivel nem szopizik, így lefejve kapja. Már szinte egész nap fejni kell, h. meglegyen a mennyiség.
Tápszerből valószínűleg kevesebb kell majd.
Kb ugyanannyit keverj, amennyit anyatejből is meginna. Vagy összesen legyen annyi, mert gondolom szoptatni is fogsz. Ehhez viszont az a jó, ha méred a szopit, mert akkor tudod, mennyi tápi kell még pótlásnak. Egyébként rengeteg tápszer mehet a kukába, ha túl sokat csinálsz, ha meg keveset, ugrálhatsz még többet csinálni.
Szerintem nagyon jó evő babád van!!! Mi 4 hónaposan eszünk kb ennyit :-(
19:50-es tudom mikor mennyit eszik, mert lefejt tejet kap cumiból. Sajnos az első 4 napban intenzíven volt a babám egy másik kórházban, nem velem. Ott cumiból kapott tápot és utána már nem fogadta el a mellemet.
Tényleg jó étvágya van egyébként, szépen gyarapszik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!