Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért akar rábeszélni, hogy...

Miért akar rábeszélni, hogy kezdjem el a hozzátáplálást, ha bőven van tejem?

Figyelt kérdés
A kislányom 5 hónapos és a védőnőnk a havi méretésnél már 2 hónapja előhozza, hogy kezdjem el a hozzátáplálást. A lányom rendesen fejlődik, a súlya is tökéletesen gyarapszik, ezért nem értem, hogy miért kellene elkezdenem a hozzátáplálást. A védőnő kérdésemre annyit mondott, hogy mert majd a bébi kajától jobban fejlődik és mindenképpen kezdjek neki. De tényleg nem fejlődik rosszul (7400 g), tehát nem értem, hogy miért kellene ezt erőltetni. Mit tegyek? Semmiféleképpen nem akarom elkezdeni a hozzátáplálást még, van is bőven tejem. Mit mondjak neki? Azt hittem, hogy az a jó, hogy minél tovább anyatejes legyen. Soha semmi gondunk nem volt, nem gondolja, hogy érezném, ha már kaja kellene neki? Úgy gondolom, hogy én vagyok az anyja és ezt meg tudom ítélni. Rosszul gondolom, hogy ebben az esetben felülbírálhatom?
2009. ápr. 11. 22:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Igazad van, ha van tejed, akkor 6 hónapos kora előtt nincs szükség a hozzátáplálásra. Mondd meg neki őszintén, hogy Te így látod jónak. Olvastad interneten, könyvben, kismama újságban....stb. Ő csak tanácsot adhat, nem kötelezhet semmire.

Az én védőnőm is azt mondta, h 5 hónaposan majd adhatok neki almalevet (most 4 hós a babám). Kedvesen mosolyogtam, közben megjegyeztem, hogy ha lesz tejem, nem fogok neki mást adni 6 hós koráig. Nem kötözködött. (azzal érvelt, hogy hamarabb ismertessem meg a kanállal, de sztem ez hülyeség)

Szóval ahogy érzed és ahogy a babád kívánja!

2009. ápr. 11. 23:00
 2/9 A kérdező kommentje:
Én mondtam neki, de erősködött, hogy mindenképpen, mindenképpen...nem fogja fel meg azt kifejezetten utálja, ha mondom neki, hogy ezt hallottam vagy olvastam. Arra mindig van válasza, hogy az nem úgy van... Lehet, hogy ez szemétség, de ha rákérdez, arra gondoltam, hogy azt fogom mondani, hogy elkezdtem már. Így talán békén fog hagyni.
2009. ápr. 11. 23:02
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom havonta találkoztok. Hallgasd meg, bólogass. Úgyis azt eszi, amit te adsz neki otthon, és nem amit a védőnő ad(na). Ha a kanál a problémája, esetleg kóstoltathatsz vele 1-1 kanál gyümölcsöt két szopi között, attól baja nem lesz, és nem kell szopit se kiváltanod. És még el is mondhatod neki, hogy már hozzátáplálsz. :)
2009. ápr. 11. 23:18
 4/9 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Hát ha így akadékoskodik, mondd neki, hogy elkezdted, de a babádnak nem kell. Ebbe igazán nem köthet bele, elvégre nem nyomhatod le a torkán a gyümit!

Nem értem, minek erőltetik, nemhogy a szoptatásban támogatna!

2009. ápr. 11. 23:28
 5/9 A kérdező kommentje:
Egyébként 1-2 alkalommal már adtam neki kaját, amikor úgy találtam, hogy a tej nem elégítette ki az igényét. A kanazással semmi gond sincs, ezt mondtam a védőnőnek is. Amúgy igazatok van. Ő havonta 1-szer látja, nem kellene megmondania, hogy mit adjak neki...ami nem fér a fejembe az az, hogy miért akar ilyen tanácsot adni, mikor tudja, hogy van tejem.
2009. ápr. 11. 23:39
 6/9 anonim ***** válasza:
Szia! Hagyd rá a védőnőre, mondjon amit akar! Úgyis te vagy otthon a babával, te fogod eldönteni, mit és mikor adsz neki. Ha vab elég tejed, szoptasd 6 hónapig, nem kell előtte semmit adnod a picinek. Sajnos még nagyon sok ilyen védőnő van, aki nem tud szabadulni a régi, megszokott szövegtől, hogy "minél korábban el kell kezdeni a hozzátáplálást, mert blablabla".. Szerintem a legtisztább, ha közlöd vele, hogy te még korainak tartod, hogy bármit is adj a babának az anyatejen kívül, ha esetleg nem akarja elfogadni az érveidet, akkor sincs gond, gondolom úgyse fogja tudni ellenőrizni, mit eszik a babád..szoptasd tovább, csináld úgy, ahogy Te jónak látod. A következő méréskor meg nyugodtan mondd meg, hogy igen, csak anyatejet kapott és kész..utólag nem tud úgysem semmit se tenni, esetleg majd nem fog annyira vigyorogni, de leszúrni úgysem fog. A védőnő feladata a tanácsadás és az ő szava sem szentírás, nyugodtan eldöntheted Te, hogy a tanácsai közül mit tartasz be és mit nem.. Én is mindig meghallgatom, hogy mit mond, aztán eldöntöm, hogy tényleg érdemes-e úgy csinálni, ahogy ő mondja, vagy én inkább másképp csinálnám. 4 gyerekes anyuka
2009. ápr. 12. 07:28
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha van elég tejed eszedbe se jusson bébikajával telíteni a kicsi pocakját.

A védőnő meg menjen el továbbképzésre!!!! Az anyatej a legideálisabb összetételű táplálék, a kalóriatartalma messze felülmúlja bármelyik bébiételét, az emészthetősége a legtökéletesebb, a baba emésztőrendszerének a legideálisabb, magas a vitamin és az ásványianyagtartalma, nem beszélve az immunanyagokról melyet csak az anyatej tartalmaz. A kicsi ha szépen fejlődik és gyarapodik, a világon semmi baj nincs.

Eljön még az ideje a hozzátáplálásnak is.

Ha a védőnő makacskodik be lehet panaszolni a tisztiorvosi szolgálatnál!

Kétgyermekes, szoptató anyuka

2009. ápr. 12. 10:28
 8/9 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem azt mondta az orvos, amikor a kisfiam 4 es fel honapos volt, hogy kezdjek el almalevet kostoltatni vele, aztan repalevet, de a leveket mindegyiket legalabb 1 hetig, es 5 es fel honapos kora elott, ha addig is ilyen szepen gyarapszik a sulya, akor ne adjak neki mast enni. De a kostolgattatas arra jo, hogy a gyerek szokja meg, hogy az anyatejen kivul mas iz is van. Az en fiam nagyon valogatos, most 7 honapos de alig eszik valamit anyatejen kivul. Szoval kicsit banom, hogy nem akartam hallgatni az orvosra.
2009. ápr. 12. 13:19
 9/9 anonim ***** válasza:
Szia! Ez érdekes kérdés mert nekem meg pont az ellenkezője van. A gyerekorvos és a védőnő is azt mondja hogy ha van elég tej ne adjak neki semmit 6 hós kora előtt. Én mondjuk szeretném vele legalább kóstoltatni az ízeket de még nem mertem mert mindig benne van a fejemben az orvos és a védőnő tanácsa. 4 hónapos baba anyukája
2009. ápr. 12. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!