Aki igény szerint szoptat hogyan kezdi a hozzátáplálást?
6 hónaposan, akkora mr kialakukt szopik ideje
a déli cicizés előt kapott gyümölcspépet, 7 hónapos koráig még a gyümölcs után is cicizett
1 évesen maradt el a délelőtti cicizés
Azt írod, nincs tízórai szopi stb. - de valamiyen körülbelüli rendszer biztosan van már, ahogyan szopizni szokott, nem?
Nu, néhány tipp, hogyan érdemes haladni:
- Először délelőtt vagy délben célszerű megkínálni a babát szilárddal, hogy ha esetleg nem bír valamit, az még nappal derüljön ki, ne éjjelre görcsöljön be a pocak.
- Ha hosszabb távon is szeretnél még szoptatni ill. elválasztódás-párti vagy, akkor szopi UTÁN érdemes kínálni az ételt, legalábbis kezdetben (amíg a baba maga nem jelzi, hogy mostmár inkább csak enni szeretne szopi helyett). Így tudod biztosítani azt, hogy minél több szopi maradjon még meg egy ideig.
- Ha viszont nem ez a célod, hanem inkább tempós elválasztást csinálnál, akkor lehet azt, amit feljebb írtak, hogy szopi ELŐTT kínálod meg őt. Ezzel a módszerrel viszonylag gyorsan ki lehet váltani a szoptatásokat, főleg, ha a babának tetsző ételt adsz neki.
- Én legeslegelőször itatást (folyadékot) szoktam javasolni, főleg, ha a baba eddig még soha nem kapott mást, csak anyatejet. Pl. őszilé vagy almalé, persze higítva és minél kevesebb műanyaggal, cukorral tarkítva.
- De ha úgy érzed, nincs erre feltétlenül szükség, kezdhetsz mindjárt pépessel, pürével is. Első alkalmakkor csak 1-2 kanálnyi ételt ajánlott adni - akkor is, ha láthatóan ízlik a babádnak és többet kérne még! Célszerű most még óvatosnak lenni, mert nem tudhatod előre, hogy - ha épp ízre tetszik neki a hami - a pocakja is bírni fogja-e vagy nem allergiás-e rá esetleg. Később, ahogy beletanulsz az etetésbe, látni fogod már, ha gyorsabban/bátrabban is csinálhatod-e. A többedik ételfélénél már nem muszáj ilyen lassan haladni, ha úgy tűnik, a babád is jól reagál rá.
- Hogy milyen sorrendben haladj az egyes ételekkel, arra többféle táblázat is létezik a neten is, keress rá és meglátod. Nem kell egyiket sem szószerint betartani, meg a fő irányvonalak egyébként is hasonlóak bennük. Csak a nagyon komoly tiltásokat ajánlott figyelni (tejtermék, méz, magok, ilyesmi), illetve akkor legyél külön is óvatos, ha a babádnak gondjai lesznek az emésztéssel, egyes ételtípusokkal vagy esetleg allergiás/gyanús.
köszönöm.
és mi a helyzet a liszttel? mert erről mindenhol mást olvasok?
A gluténra gondolsz? Igen, ez most nagy viharokat kavar...
Én is csak az egyik verziót tudom/akarom neked most felvázolni, de én szemszer ennek hiszek, mert én magam megbízhatónak tartom a Ligát és az SZME-t is. Szerintük:
- A cöliákiára veszélyeztetett(!) gyerekek esetén mindenképpen érdemes bevezetni a glutént még 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel. Kis mennyiségben és fokozatosan, ahogy a többi típust is.
És mivel nem biztos, hogy te most éppen fixre tudod, hogy a te babád melyik rizikócsoportba tartozik, talán az a legcélszerűbb, ha te is "megmutatod" a babád szervezetének a glutént még a hozzátápi elején, biztos, ami biztos. Preventív jelleggel ez szokott lenni egyébként az általános javaslat is. (Tehát veszélyeztetetteknek különösen ajánlott, de mindenki másnak sem válhat a kárára.)
- Az új eüi protokoll, miszerint háztartási keksz péppel kellene megtenni ezt az ismertetést, nagyon kiverte a biztosítékot a szopisok körében. :) Hát nemtom, aki szerint a totál mű háztartási keksz jó választás.. nem hiszem, hogy az ajánlók egyszer is elolvasták a zacskón az összetételt!
Szóval, ehelyett vélhetően sokkal jobb, ha a babád egyik-másik főzelékjét egy kis liszttel sűríted, vagy adsz neki egy kis kiflivéget rágcsálni, ha szereti (és ha a kifli sem annyira műanyag, mert mondjuk otthon sütöd a pékárut). Vagy, a saját anyatejeddel készítesz neki gabonapépet, ami így tápszermentes. (Milupa Milumil 7-gabonás; a lányom a mai napig szereti.)
- Emellett pedig úgy tűnik, hogy fontos tényező lesz/marad a szoptatás is. Az eredmények azt mutatják, hogy a még legalább 2-3 hónapig folytatódó szopizás kifejezetten jó hatással van a cöliákia kivédésére.
Ezek a legfontosabb tudnivalók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!