Szerintetek jó dolog az igény szerinti szoptatás? Nem alakul ki a gyerekben egy csomó felesleges rossz szokás-éjjeli ébredés?
Egyáltalán nem alakul ki semmiféle rossz szokás, sőt. Nem jó a babának, ha rákényszerítik, hogy egyen, mikor esetleg nem éhes, viszont nem kap, mikor az. Elrontja azt a természetes érzést, hogy éhes vagyok, enni kell...
A lányomat igény szerint szoptatom, három és fél hónapos, és a rendszere kialakult magától, az éjszakát háromhetes kora óta átalussza. Nem zavar engem, hogy nem mindig tudom, mikor eszünk (bár most már tudom), mindenhol lehet kapni egy helyet arra a 20 percre.
én mondhatom, hogy ötvözöm a két módszert. A babám egyébként nem eszik túl sűrűn. Van hogy sokat eszik, van, hogy keveset, és gondolom attól is függ, mennyit termelek éppen. Én nem sűrűn, de igény szerint szoptatok szerintem. Amikor befejezte a hamizást, megnézem az időt, és rászámolok 3 órát, hogy majd legkésőbb akkor megkínálom, akkor nem lehet baj. Ha viszont előbb kér, nyűgösködik, megkínálom előbb, akár 1,5 óra múlva is, de ritkábban van ilyen. Van olyan is, hogy az előre meghatározott "ekkor legkésőbb" időpontban éppen alszik, vagy hiába kínálom nem kell neki, akkor várok picit, és újra megkínálom mondjuk fél óra/ 1 óra múlva.
Nálunk olyan is van, hogy a kínálás előtt nem is kér,viszont mikor megkínálom, nagyon ráharap a dologra és fal. Szóval szerintem a babáknál sok minden még titok, akárhogy is figyeljük őket. Amíg nem tudnak kommunikálni, nekünk kell próbálkozni.
Mindkét módszer beválhat, csak ne ragaszkodjunk szemellenzősen egyikhez sem. Személyes véleményem szerint, ha még nagyon kicsi a baba, pár hetes, jobban híve vagyok a sűrűbb szopinak, ha nem túl bukós a baba és jó az emésztése, de nem jó ellenkező esetben, mert akkor hagyni kell, hogy megfelelően kifejlődjön az emésztőrendszere, nem állandóan tömni, még ha akarja is. Én kivárnám ilyenkor azért a 1,5 órát. 3 órát nem lépném túl velük sem, de ha már túl van a sárgulási időn, lehet hagyni tovább is aludni. 4 óra után én azért a biztonság kedvéért felkeltettem az elején.
De mint mondtam, ez nem gongra megy azért, rugalmasan.
Az még talán okés, hogy az anyuka kényelme(?) nem fontos...
(megjegyzem, ha nem alszik, és napi 20 órát szoptat, nem hinném, hogy túl kiegyensúlyozott anyuka lenne...)
De komolyan, ahol nagyobb gyermek is van, hogy oldjátok meg, hogy ennyit van cicin?????????????? Hogy mentek játszótérre, stb?
Nekem csak egy gyerekem van, de a többgyerekeseknél úgy látom, hogy a hordozókendő nagy segítség, ha dolog van.
Ha menni kell, ebben lehet vinni magunkkal a kicsit is és ha szopizni támad kedve, észrevétlenül megoldható. Nem kell kivenni a kocsiból, külön elbújni vele, hogy senki ne lásson stb., hanem pár mozdulat és kész. Szerintem nagyon praktikus, én is beszerzek majd egyet, ha sorra kerül.
Egyébként a többedik gyerek szoptatása már nyilván nem annyira szószerint igény szerinti, mint az elsőé, hiszen egy nagyobb családban több a teendő is, nincs annyi szabadidő. Úgy értem, valószínűleg egy ilyen baba is annyiszor szopik, ahányszor kér, max. néha kívülről kell őt lekapcsolni a mellről, ha épp halaszthatatlan teendő van.
De biztosan kivitelezhető, mert nem egy nagycsaládost ismerek, akiknél működik a rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!