Szerintetek beszélhetünk erről az orvossal, s benne lesz?
5,5 hónapos a babám, 1,5 hete kezdtük el a hozzátáplálását, mert nem hízott. Az orvos rögtön úgy kezdte, hogy tápszert már nem ír fel, mert ilyenkor már felesleges, s kezdjük az almával a hozzátáplálását. Vártunk egy hetet, s ezt követően kezdtük el a hozzátáplálást, de ez a védőnővel meg volt beszélve, hogy megvárjuk a következő hetet. Mivel következő alkalommal 65 grammot fogyott, így mondta, kezdhetjük a főzeléket. júli 8.-án kapott almalevet 4 napig, majd almapép, s mivel orvoshoz kellett mennünk, a kórházban kapott ismét almalevet (boltit, hippest), majd 2 napig almapép, s most kezdtük a barackot (tegnaptól kap azt).
Amikor mondta a doki a főzeléket, akkor még másodjára kapott almapépet.
Nem szeretnénk megterhelni a pocakját, s gondolkoztunk a párommal, mivel esténként gyakran felkel enni, s kevés a pisis pelus. Szólunk a dokinak, hogy még nem kezdtük el a főzeléket, s szeretnénk estére tápszert felíratni, mert szerintünk szüksége lenne rá.
Túl gyorsnak találom ezt a hozzátáplálást, hogy még az almát is alig szokta meg, s már kapnia kellett volna főzeléket ebédre. Vagyis egyszerre két étkezést kellene kiváltanunk.
Ti mit gondoltok erről, s orvos nem lesz kiakadva, hogy nem kezdtük el a főzeléket, rögtön az alma után?
Esetleg járt így valaki?
Beszélgettem pár napja chaten, az egyik volt szobatársammal, aki védőnő, s ő annyit mondott rá, hogy tápszert kellett volna kapnia, s nem lehetne siettetni így a hozzátáplálást, mert nagyon meg lesz terhelve a gyomra a babámnak.
Én úgy gondolom, elsőnek adnék tápszert, s tízóraira gyümiket, s ha a tízórai ki lett váltva, kezdeném bevezetni a főzeléket.
Szia!
Nem is értem...nem lehet, hogy csak felírni nem tudott a doki (csak 6 hónapos korág írnak fel)..mert hát akkor miért lennének 2-es, 3-as tápszerek is. Szerintem ebből a szempontból is az anyai ösztön jól működik, az orvosok sem istenek..persze alapból kell rájuk hallgatni, de ha te úgy érzed, hogy a gyerekednek, arra van szüksége, hogy kapjon tápszert is, akkor adj neki. Amúgy az én fiam is anyatejes, de este 1x tápszert kap, mert estére mindig kevés lett a tejem és szegénykém egyszer csak nem hízott tovább. Most 8 hónapos, kap anyatejet, gyümit, rizspépet, zöldséget, és este tápot. Gyönyörű, egészséges 9,4 kiló! és nagyon vidám fiúcska.
Egy ismerősömnél is kb ez volt és ők a főzelékkel kezdték a hozzátáplálást, hogy hízzon a baba, mert hát az almától nem fog hízni. Szóval ha répa-krumplit adsz gyümölcs helyett akkor sem lesz semmi baj. Persze egyszerre a kettő azért ne menjen.
5,5 hónaposan nyugodtan el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Ha a szilárd étel mellett elég az anyatej, akkor a tápszer is felesleges.
Én nem adnék tápszert és nem is adtam a fiamnak.Nekem a tápszer mesterséges mű dolog és ha nem muszáj akkor nem adom a gyereknek.A fiamnak 5 hónaposan kezdtük meg a hozzátáplálást.Őszibarack lével kezdtem pár napig majd a húsával folytattam és szép lassan a főzelékig is eljutottunk.Soha nem kapott tápszert.Persze ezek mellett még naponta igény szerint szopizott.
3 gyerekes anyuka
Aki azt írta, hogy főzelékkel kezdtek, ott rögtön az ebédet váltották ki, s tízóraira nem kapott a baba gyümölcsöt?
S nekik a védőnő/orvos ajánlotta vagy annak ellenére, hogy a tízórait, s gyümit mondták, főzit adott?
Mi már benne vagyunk a gyümölcs kostóltatásban, már variálni nem fogok, szerintem az a kicsinek se jó, ha most kapott gyümiket, s váltunk ebédre, s a kettőt egyszerre sokkalom.
De azért érdekelne, hogy a fenti kérdésemre kapjak választ, mert idővel szeretnénk kis tesót, s okosabb szeretnék lenni :)
Aki ellenzi a tápszert,m utolsó előtti, azt is megértem, én is így voltam vele. De elkezdett fogyni a kisfiam, s esetnként nyűgös volt nagyon, s nehezen aludt el, 2 óránként kelt. Igaz fáradt vagyok, nehezen bírom, de mindig, ahányszor felkel, akármennyire is nem bírom, adok neki anyatejet. Azóta is ugyan úgy felkel, de már napközben is nem 1,5-2 óra elteltével kér enni, hanem 3 óránként, mint az elején. S esték is kezdenek vissza állni a 3 óránkénti, s néha az esti 1-2 alkalmi szoptatásokra. Nem állandóan adok neki tápszert, hanem este lefekvéskor, s egy nap kapott tízórai után is.
Béreltünk ki mérleget, ahol a tápszert vettük, így nyugodtabb vagyok egy hónapig.
Ja, az orvos szabadságon volt, s a helyettes egyből felírta, mondtuk, hogy anyatejes, s szerintünk estére kevés a tápszer. S egyből felírta. Nem mondta a főzeléket. Mondtuk neki azt is, hogy kevés a pisis pelus, s mondta, hogy a kánikula okozza, s a vizeletkristályt is. De van benne valami, mert mikor rossz idő van, sok a pisis pelus, de máskor is így van, s jó időben kevés vagy kevesebb.
A védőnővel is beszéltünk, mert ő belénk beszélte, ha nincs pisis pelus, kevés az anyatej, főleg hogy fogyott, meg is ijedtünk. S mikor mondtuk neki, hogy a doki főzeléket javasolta, ő is helyeselte, mert szerinte nem terheljük meg a gyomrát, s mellé adjuk a tápszert. De, nekünk ez így sok, s mondtam neki, én márpedig szeretnék várni a főzelékkel, s annyit mondott, ha így látjuk nyugodtan, de beszéljünk erről az orvossal is, neki is mondjuk el, mit szeretnénk.
nem tudom egyszerre mennyit kell ennie a fiamnak. Azt tudom testsúlykilóként 150 ml, azaz 6 kiló most, akkor 900 ml egy napra. Annyi igaz nincs meg, úgy se ha este kap tápit, de mikor 500 ml kellett ennie, akkor is 3-400-at evett, s mégis szépen fejlődött.
Amúgy kis örökmozgó, állandóan jár keze-lába :)
Sosincs meg egy helyben.
Amúgy hajnalban 110 ml szokott ennireggel 75-110 között, mikor mennyit.
Gyümölcs után szoptatom, akkor 50-70 között a gyümi előtt, s szoptatás után mérem le. Egyszer olyan fáradt voltam, hogy nem hallottam szólt a párom szoptatás alatt, hogy hány óra, én szemüveg nélkül meg nem látom, így a tízórait majdnem délben kapta meg, s akkor a reggeli második étkezés90 ml volt, s délben akkor kapott először banánt 3 kanállal, s az akkori étkezés banánnal együtt 125 ml volt. Este fürdés utáni utolsó étkezéskor 70-90 ml között eszik meg. Egyszer csúszott be 30, s egyszer 50 ml.
Szóval amit legkevesebbszer megeszik a gyümivel együtt történő szoptatáskor van.
Én írtam, hogy a főzelékkel kezdték a hozzátáplálást. Dél körüli szoptatás helyett ment a főzelék, majd utána szopi. Rá pár hétre a gyümi tízóraira, majd később uzsonna.
De most jutott eszembe, hogy a lányom foltosodott az almától, így a gyümölcsöt felfüggesztettük és a főzeléket adtunk. A szoptatás meg még viszonylag sokáig megmaradt a szilárd ételek mellett.
Hát én se kezdenék tápszerezni egy ekkora babát.
Ha gyümölcsöt kóstoltatsz, az nem fogja megdobni, mert sok tápértéke nincs, viszont vehetsz hozzá azt hiszem tönköly illetve zabpelyhet, 4 hónapos kortól ajánlják és az úgy dúsítva már egy komplett étkezés. Glutént úgyis 4 hónapos kortól ajánlott bevezetni, ez sem lehet akadály.
És akkor majd ha gondolod jöhet a főzelék.
Egyébként logikusan 2 étkezést váltasz ki, mert a gyümölcs tízórai és ebéd-főzelék- teljesen jó.
Ettől még szoptathatsz. Sőt ha elmúlik a stressz, lehet beindul a tejed, én is így kezdtem a hozzátáplálást és annyira nem evett a fiam, hogy egy üveg főzeléket evett 3 napig (pont ezért nem főztem neki külön)1 éves koráig-ergo az anyatej maradt a fő tápláléka, de jól fejlődőtt.
Én pont a tápszert nem adtam volna nekik semmi esetre sem.
Szerintem az csak életmentésre való, ha végképp nincs mit ennie egy babának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!