Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek beszélhetünk...

Szerintetek beszélhetünk erről az orvossal, s benne lesz?

Figyelt kérdés

5,5 hónapos a babám, 1,5 hete kezdtük el a hozzátáplálását, mert nem hízott. Az orvos rögtön úgy kezdte, hogy tápszert már nem ír fel, mert ilyenkor már felesleges, s kezdjük az almával a hozzátáplálását. Vártunk egy hetet, s ezt követően kezdtük el a hozzátáplálást, de ez a védőnővel meg volt beszélve, hogy megvárjuk a következő hetet. Mivel következő alkalommal 65 grammot fogyott, így mondta, kezdhetjük a főzeléket. júli 8.-án kapott almalevet 4 napig, majd almapép, s mivel orvoshoz kellett mennünk, a kórházban kapott ismét almalevet (boltit, hippest), majd 2 napig almapép, s most kezdtük a barackot (tegnaptól kap azt).

Amikor mondta a doki a főzeléket, akkor még másodjára kapott almapépet.

Nem szeretnénk megterhelni a pocakját, s gondolkoztunk a párommal, mivel esténként gyakran felkel enni, s kevés a pisis pelus. Szólunk a dokinak, hogy még nem kezdtük el a főzeléket, s szeretnénk estére tápszert felíratni, mert szerintünk szüksége lenne rá.

Túl gyorsnak találom ezt a hozzátáplálást, hogy még az almát is alig szokta meg, s már kapnia kellett volna főzeléket ebédre. Vagyis egyszerre két étkezést kellene kiváltanunk.

Ti mit gondoltok erről, s orvos nem lesz kiakadva, hogy nem kezdtük el a főzeléket, rögtön az alma után?

Esetleg járt így valaki?

Beszélgettem pár napja chaten, az egyik volt szobatársammal, aki védőnő, s ő annyit mondott rá, hogy tápszert kellett volna kapnia, s nem lehetne siettetni így a hozzátáplálást, mert nagyon meg lesz terhelve a gyomra a babámnak.

Én úgy gondolom, elsőnek adnék tápszert, s tízóraira gyümiket, s ha a tízórai ki lett váltva, kezdeném bevezetni a főzeléket.

2011. júl. 17. 15:44
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem is értem...nem lehet, hogy csak felírni nem tudott a doki (csak 6 hónapos korág írnak fel)..mert hát akkor miért lennének 2-es, 3-as tápszerek is. Szerintem ebből a szempontból is az anyai ösztön jól működik, az orvosok sem istenek..persze alapból kell rájuk hallgatni, de ha te úgy érzed, hogy a gyerekednek, arra van szüksége, hogy kapjon tápszert is, akkor adj neki. Amúgy az én fiam is anyatejes, de este 1x tápszert kap, mert estére mindig kevés lett a tejem és szegénykém egyszer csak nem hízott tovább. Most 8 hónapos, kap anyatejet, gyümit, rizspépet, zöldséget, és este tápot. Gyönyörű, egészséges 9,4 kiló! és nagyon vidám fiúcska.

2011. júl. 18. 13:03
 12/21 anonim ***** válasza:

Egy ismerősömnél is kb ez volt és ők a főzelékkel kezdték a hozzátáplálást, hogy hízzon a baba, mert hát az almától nem fog hízni. Szóval ha répa-krumplit adsz gyümölcs helyett akkor sem lesz semmi baj. Persze egyszerre a kettő azért ne menjen.

5,5 hónaposan nyugodtan el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Ha a szilárd étel mellett elég az anyatej, akkor a tápszer is felesleges.

2011. júl. 18. 13:52
 13/21 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem is nyugodtan adjatok tápszert a kicsinek, neki még az a jobb, ha nem szopik eleget. Amúgy, ha a dokival nem akartok konfrontálódni, illetve nem hajlandó felírni a tápszert, nyugodtan vegyetek neki 2-eset, amit már vény nélkül lehet kapni. Fél éves kortól adható és 5.5 hónaposan már semmi baja nem lesz tőle.
2011. júl. 19. 16:47
 14/21 TKI Ibolya ***** válasza:
71%

Én nem adnék tápszert és nem is adtam a fiamnak.Nekem a tápszer mesterséges mű dolog és ha nem muszáj akkor nem adom a gyereknek.A fiamnak 5 hónaposan kezdtük meg a hozzátáplálást.Őszibarack lével kezdtem pár napig majd a húsával folytattam és szép lassan a főzelékig is eljutottunk.Soha nem kapott tápszert.Persze ezek mellett még naponta igény szerint szopizott.

3 gyerekes anyuka

2011. júl. 19. 16:54
 15/21 anonim ***** válasza:
Hogy vagytok?
2011. júl. 22. 09:27
 16/21 A kérdező kommentje:

Aki azt írta, hogy főzelékkel kezdtek, ott rögtön az ebédet váltották ki, s tízóraira nem kapott a baba gyümölcsöt?

S nekik a védőnő/orvos ajánlotta vagy annak ellenére, hogy a tízórait, s gyümit mondták, főzit adott?

Mi már benne vagyunk a gyümölcs kostóltatásban, már variálni nem fogok, szerintem az a kicsinek se jó, ha most kapott gyümiket, s váltunk ebédre, s a kettőt egyszerre sokkalom.

De azért érdekelne, hogy a fenti kérdésemre kapjak választ, mert idővel szeretnénk kis tesót, s okosabb szeretnék lenni :)

Aki ellenzi a tápszert,m utolsó előtti, azt is megértem, én is így voltam vele. De elkezdett fogyni a kisfiam, s esetnként nyűgös volt nagyon, s nehezen aludt el, 2 óránként kelt. Igaz fáradt vagyok, nehezen bírom, de mindig, ahányszor felkel, akármennyire is nem bírom, adok neki anyatejet. Azóta is ugyan úgy felkel, de már napközben is nem 1,5-2 óra elteltével kér enni, hanem 3 óránként, mint az elején. S esték is kezdenek vissza állni a 3 óránkénti, s néha az esti 1-2 alkalmi szoptatásokra. Nem állandóan adok neki tápszert, hanem este lefekvéskor, s egy nap kapott tízórai után is.

Béreltünk ki mérleget, ahol a tápszert vettük, így nyugodtabb vagyok egy hónapig.

Ja, az orvos szabadságon volt, s a helyettes egyből felírta, mondtuk, hogy anyatejes, s szerintünk estére kevés a tápszer. S egyből felírta. Nem mondta a főzeléket. Mondtuk neki azt is, hogy kevés a pisis pelus, s mondta, hogy a kánikula okozza, s a vizeletkristályt is. De van benne valami, mert mikor rossz idő van, sok a pisis pelus, de máskor is így van, s jó időben kevés vagy kevesebb.

A védőnővel is beszéltünk, mert ő belénk beszélte, ha nincs pisis pelus, kevés az anyatej, főleg hogy fogyott, meg is ijedtünk. S mikor mondtuk neki, hogy a doki főzeléket javasolta, ő is helyeselte, mert szerinte nem terheljük meg a gyomrát, s mellé adjuk a tápszert. De, nekünk ez így sok, s mondtam neki, én márpedig szeretnék várni a főzelékkel, s annyit mondott, ha így látjuk nyugodtan, de beszéljünk erről az orvossal is, neki is mondjuk el, mit szeretnénk.

nem tudom egyszerre mennyit kell ennie a fiamnak. Azt tudom testsúlykilóként 150 ml, azaz 6 kiló most, akkor 900 ml egy napra. Annyi igaz nincs meg, úgy se ha este kap tápit, de mikor 500 ml kellett ennie, akkor is 3-400-at evett, s mégis szépen fejlődött.

Amúgy kis örökmozgó, állandóan jár keze-lába :)

Sosincs meg egy helyben.

Amúgy hajnalban 110 ml szokott ennireggel 75-110 között, mikor mennyit.

Gyümölcs után szoptatom, akkor 50-70 között a gyümi előtt, s szoptatás után mérem le. Egyszer olyan fáradt voltam, hogy nem hallottam szólt a párom szoptatás alatt, hogy hány óra, én szemüveg nélkül meg nem látom, így a tízórait majdnem délben kapta meg, s akkor a reggeli második étkezés90 ml volt, s délben akkor kapott először banánt 3 kanállal, s az akkori étkezés banánnal együtt 125 ml volt. Este fürdés utáni utolsó étkezéskor 70-90 ml között eszik meg. Egyszer csúszott be 30, s egyszer 50 ml.

Szóval amit legkevesebbszer megeszik a gyümivel együtt történő szoptatáskor van.

2011. júl. 23. 14:24
 17/21 anonim ***** válasza:

Én írtam, hogy a főzelékkel kezdték a hozzátáplálást. Dél körüli szoptatás helyett ment a főzelék, majd utána szopi. Rá pár hétre a gyümi tízóraira, majd később uzsonna.

De most jutott eszembe, hogy a lányom foltosodott az almától, így a gyümölcsöt felfüggesztettük és a főzeléket adtunk. A szoptatás meg még viszonylag sokáig megmaradt a szilárd ételek mellett.

2011. júl. 23. 15:46
 18/21 anonim ***** válasza:
5.5 hónapos babának még nyugodtan adhatsz tápszert,persze a gyümölcsöt és főzeléket azért add neki.A tápszert meg nem kell felíratni rosszmannban,dm-ben is lehet kapni.Az orvosnak meg nem kell szólni,kicsit fura hogy nem írja fel nekünk ennyi idősen még szó nélkül felírta.De nyugodtan vegyél neki ha nem elég az anya tej.
2011. júl. 23. 16:17
 19/21 anonim ***** válasza:
77%

Hát én se kezdenék tápszerezni egy ekkora babát.

Ha gyümölcsöt kóstoltatsz, az nem fogja megdobni, mert sok tápértéke nincs, viszont vehetsz hozzá azt hiszem tönköly illetve zabpelyhet, 4 hónapos kortól ajánlják és az úgy dúsítva már egy komplett étkezés. Glutént úgyis 4 hónapos kortól ajánlott bevezetni, ez sem lehet akadály.

És akkor majd ha gondolod jöhet a főzelék.

Egyébként logikusan 2 étkezést váltasz ki, mert a gyümölcs tízórai és ebéd-főzelék- teljesen jó.

Ettől még szoptathatsz. Sőt ha elmúlik a stressz, lehet beindul a tejed, én is így kezdtem a hozzátáplálást és annyira nem evett a fiam, hogy egy üveg főzeléket evett 3 napig (pont ezért nem főztem neki külön)1 éves koráig-ergo az anyatej maradt a fő tápláléka, de jól fejlődőtt.

2011. júl. 23. 16:18
 20/21 anonim ***** válasza:
57%

Én pont a tápszert nem adtam volna nekik semmi esetre sem.

Szerintem az csak életmentésre való, ha végképp nincs mit ennie egy babának.

2011. júl. 23. 18:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!