Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ilyen a "hasfájós" baba?

Ilyen a "hasfájós" baba?

Figyelt kérdés

-ha egy baba "hasfájós" milyen idős korában kezdődik? Általában mikorra múlik el?

-a hasfájás szopizás közben kezdődik vagy utána?

-az édeskömény okoz hasfájást vagy nem? Egyik helyen azt írják igen, a másikon meg azt ajánlják ellene!

Most 7 hetes a kisfiam, 1 hete kezdődött nála, hogy szopizás közben 2-3 perc elteltével, fel-fel sír csavargatja a pocakját, amely sokszor keserves sírásba torkollik. Előtte semmi gondunk nem volt, evés után büfizett, pukizott rendesen, majd elaludt, vagy nyugodtan nézelődött. Naponta 3-4X volt széklete. 1hete napközben szinte minden evésnél ezt játszuk. Az esti és a hajnalinál nincs gond. Nem tud rendesen szopizni a csikarástól, ezért 1,5 óra is eltelik egy evéssel, majd max.10-20 perc pihi után kezdődik minden újra. Nem tudom egyáltalán tud-e rendes mennyiséget szívni ilyen hascsikarás mellett. 2-3 szívás után 3-4 perc szünet.Büfi,puki alig van, széklet is csak 1-2X az is híg (előtte is az volt). Kialakulhat ez a hasfájás 7 hetesen is? Ez az evést befolyásolhatja? Espumisant adok neki, de nem tudom mennyit ér...Laktoherbet kezdettől fogva iszok, étkezési szokásaimon nem változtattam. Sajnos a befeszítette hasú síró babánál nem ttudom megállapítani, hogy kemény-e a pocija. Ezt hívják hasfájásnak?:(

2011. ápr. 13. 16:29
 1/10 anonim ***** válasza:
szerintem előfordulhat,igen.az én picim mondjuk tápszeres baba,de hasfájós volt ő is.az espusisant adtam neki én is és az infacolt.mellette az édeskömény teát.gyógyszertárba vettem édeskömény magot és abból főztem neki...mit mondjak,pukizott tőle,de hasfájós volt,ami csak 3 hónapos kora után múlt el teljesen:)
2011. ápr. 13. 17:08
 2/10 xStefix ***** válasza:
Ha gondolod, továbbítom egy szakértőnek; mi nem voltunk hasfájósak, így nem tudom biztosan. De erősen arra hajaznak a tünetek... :-S
2011. ápr. 13. 19:52
 3/10 anonim ***** válasza:
Üvölt este 3 órát, semmi sem vígasztalja... nálunk 3hetesen kezdődött, most 7 hetes... az infacol segít picit... ringatjuk, picit bealszik kézben, aztán jön a köv. hasgörcs, arra felébred, megint ringatjuk, megint bealszik, és így tovább... az elején este 10től hajnal egyid... most változó, hogy este, vagy akár napközben is...
2011. ápr. 13. 21:57
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!nektek is szopizás/evés közben jelentkezett a hasfájás? Azt olvastam, hogy a kolikára vagy típikus hasfájásra az esti órák a jellemzőek, nálunk viszont délelőtt jön elő. Ezért sem tudom, hogy ez az-e?

Tehát akkor az édeskömény hasfájás ellen lenne? Akkor a laktoherb miért okozhat hasfájást-az édesköménytartalmára szokták fogni. Lehet, hogy van valami baj a felfogásommal, de ezt nem értem! Valaki elmagyarázná nekem hogy is van ez? Nagyon sokat szenvedtem, hogy legyen elég tejcsi ezért feleslegesen nem szívesen kockáztatnám meg a tea elhagyását! Tapasztalatok ez bügyben?

2011. ápr. 14. 08:25
 5/10 A kérdező kommentje:
Kedves 21:57-es válaszoló, ha megtennéd a továbbítást megköszönnem. Biztos nem vagyok egyedül ezzel a problémával!:(
2011. ápr. 14. 08:26
 6/10 xStefix ***** válasza:

Az édeskömény változóan hat a babákra! Van, akinek segít (főleg szélhajtó hatása van), de van, akinél meg pont ez okozza a görcsöket! Attól függ, ki mire érzékeny. Ezért olvashatod mindkét véleményt.

Szerintem először hagyd el a teát pár napig, hátha javulna a helyzet.

Egyébként nem szaporodtak meg a szopik mostanában? Nem lehet, hogy gyakrabban szopiztok és ezért inkább több elsőtejet szív ki? Az is okozhat ilyesmit. Feltűnt, hogy pont most járnátok a 6 hetes ugrás körül/után...

2011. ápr. 15. 16:21
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Igen, többet szopizunk! Lehet,hogy ez okozta! Legalábbis jó lenne, ha miután visszaállunk a rendes szopi időre elmúlnak a panaszai!
2011. ápr. 17. 08:36
 8/10 xStefix ***** válasza:

Kérdező, úgy sejtem, értelek.

Az ilyen jellegű hasfájásnál általában az szokott lenni a gond, hogy az egyszerre egy mellből(!) szoptató anyuka - a "mindig a másik mellre"-elvét követve - minden egyes szopinál a soron következő mellére teszi a babát; akármilyen gyakran is szopizik, ÉS ÍGY (sokszor) akármennyire is ürült ki az adott mell.

Emiatt előfordulhat, hogy így nem ürül ki rendesen semelyik melléből sem a hátsó, zsírdús tej, ami miatt tényleg kialakulhat hasfájás.

Erre az én javaslatom: Nem a szopizás gyakoriságán kellene változtatni, hanem inkább arra figyelni, hogy a hátsó tejet is kiegye!

Ha most valóban ugrotok, akkor hagyd neki, hogy gyakrabban szopizzon, ha ő úgy szeretné. Így lesz meg leggyorsabbab a több tejcsi.

De, arra tehát próbálj figyelni, hogy csak akkor válts mellet szopi közben / következő alkalommal, ha az adott melled teljesen kiürült! Lehet, hogy ez már 1 szopin belül megtörténik (ugrásnál ez a gyakoribb), de olyan is megeshet (még ilyenkor is), hogy csak 2-3 rövid "ivás" után. Nekem anno úgy mondta egy szakember, hogy ha mondjuk 3 órán belül újra kér szopit a baba, akkor rá lehet nyugodtan tenni a kezdő mellre, amíg az teljesen ki nem ürül. És csak a következő nagy evős szopinál rátenni a másikra.

Szóval, én inkább ezt ajánlom neked módszernek, mint azt, hogy megpróbáld kihúzni a szopiidőt a korábban megszokottig. (Ami valószínűleg nem is menne, hiszen nincs most annyi tejed, amivel kibírná annyi ideig.) - Nem írtad egyértelműen, hogy erre gondolsz-e a szopiidő visszaállásánál, de inkább leírtam neked, ha nem baj.

Remélem, ez így segíteni fog!

2011. ápr. 19. 14:24
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, igen erre gondoltam!
2011. ápr. 21. 10:30
 10/10 xStefix ***** válasza:
Szívesen. :)
2011. ápr. 21. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!