Újabb teherbeesésedkor csökkent a tej mennyisége? Ha még nem vagy alig kezdted el a hozzátáplálást, hogy adtál pótlást a babádnak?
5 hónapos a kislányom, eddig csak anyatejes.
Kb 7 hetes terhes vagyok, kicsit korai, nem terveztük, de így alakult.
Bár az orvos az elválasztást javasolta, sajnos egyelőre nem tudom a babát leszoktatni.
Most 1szer adok tépszert szopi helyett, általában vagy a délutáni vagy a kora esti szopi helyett.
Azonban egyre többször ébred éjjel (eddig csak max. 1szer ébredt), valószínű éhes, és őszintén szólva engem is teljesen kimerít a sok kelés. Sajnos fizikailag nem fogom sokáig bírni, mert émelygek is, de a szoptatást még ameddig lehet, szeretném folytatni, hisz nagyon pici még a babám.
Aki hasonló cipőben járt, adna tanácsot?Hogy alakíthatnám, hogy sem a baba, sem a magzat, sem pedig az én egészségem ne szenvedjen kárt?
Előre is köszönöm.
Szia!
Bŕr terhes nem vagyok, de a babŕm 3.5 honapos korŕban csökkent a tejem mennyisége! Vettem tápszert, de nem ette meg, igy elkezdtem a "hozzátáplálást". Vagyis annyit csináltam, hogy almapépet meg tápszert összekevertem, ugy megette! Mást nem adtam 4hos koráig, onnantol vezettem be több gyümölcsöt meg a tejpépet. Most 5 hos ö is!
Igy néz ki egy napunk:
5:30kor szopi
9 h körül tejpép vagy gyümi
12 h körül szopi
15h körül szopi
17 h körül fözelék
19-20h tejpép+ szopi
20:30tol alszik vagy kel éjszaka 1 max. 2x, vagy nem és alszik fél6ig!
Szerintem nyugodtan elkezdheted a hozzátáplálást!
Sok eröt, kitartást és boldog babavárást kivánok!!! :-)
Én ilyenkor szoktam szaktanácsadót javasolni, mert ők még jobban tudják, mikor lehet valóban indokolt az elválasztás.
Alapból az a "szabály", hogy akkor lehet szükség a leválasztásra, ha az előző terhességed vagy a mostani alatt tiltva voltál/vagy a szexuális élettől, az orgazmustól. Mindkét esetben ugyanaz a hormon, az oxitocin termelődik, ami egyébként vajúdás alatt az összehúzódásokat is okozza. Ha a kockázat mérlegelése után úgy tűnik, hogy esély van arra, hogy akár a szex, akár a szoptatás miatt görcseid lesznek, akkor indokolt lehet a dolog.
De mondom, ez csak egyetlen kitétel, egyfajta alapszabály. Én se vagyok szakember, úgyhogy azt mondanám neked, hogy ha további kételyeid vannak, inkább hívj fel egy profit. A beszélgetés során aztán úgyis kiderülne, hogy nálad van-e egyéb kockázati tényező.
De alapjáraton valóban nincs szükség az elválasztásra - a lényeg, hogy figyelj a tested jelzéseire és próbálj együttműködni a babáddal és magaddal is.
Az éjszakázás tényleg előfordul (újra) ebben az életkorban, a második válaszoló nagyon jól összefoglalta! Sokszor a tápszeres pótlás sem hoz ilyenkor könnyebbséget - mert nem az éhség okozza legtöbbször a kelést, hanem egyéb élettani változások (amiket kívülről nem lehet befolyásolni).
Az éjszakai ébredés biztosan jobban megvisel most, elhiszem. Nekem egyetlen és ugyanaz a tanácsom van neked is, mint amit másoknak szoktam mondani: együttalvás. Ez a legcélszerűbb módja annak, hogy minimális energiával is meg tudd szoptatni a babádat éjjel. És persze a napközbeni pihenés, amikor csak lehet.
Kitartást neked és jó pocakosodást! :)
Köszönöm a tanácsokat!
Próbálok úgy tenni, ahogy leírtátok, segítségem sajnos nem sok van. de azt a keveset is próbálom kihasználni...:-)
Azért mielőtt együttalváshoz szoktatnád a kicsit, gondolkodj el rajta, hogy hozzá akarad-e e szoktatni (mert nehéz leszoktatni róla) valamint a házaséletetek nem sínyli-e meg.
Amúgy ilyenkor még a méhed nem húzódott teljesen össze és méhszáj sem olyan, mint "alapesetben", a koraszülésnek is nő az esélye ha nincs meg legalább a fél év szülés után, ezért szokták javasolni a szoptatás abbahagyását.
Szóval szerintem fokozatosan lehet tápszerezni, és tejpépezni (azért azért nagyon szeretik a picit), fél évesen már úgyis hozzátáplálsz, tehát mint táplálék, nem lesz akkora az igénye a tejcire. Esetleg cumit bevethetsz.
Persze ugye lehet szoptatni, csak mint állapotos nő, gondolom félted a picit (jogosan) én is inkább tápra szoktatnám, mint kockáztatnám. Jobb egy tápos baba (eddig meg úgyis anyatejes volt), mint egy sérült koraszülött..., de ezzel tudom, hogy sokan nem értenek egyet.
Amúgy ha táp után kap cicit, könnyebb a leszoktatás. A tejpép tényleg egy jó átmenet (hipoallergén, vaníliás Milupa elég jó), és aztán ha belekóstol az őszibarackos-almás üveges bébiételbe, akkor már nem kell sokáig aggódnod, hogy cici után ácsingozik:)
A lányom 9 hónapos volt, amikor terhes lettem.
Nekem szinte azonnal elkezdett csökkenni a tejem, kb 3-4 hét alatt el is apadt.
DE: az orvosom azt mondta, nyugodtan szoptathatok, ha a baba is akar szopizni, és tejem is van.
Sajnos nehéz volt így is. Már mellétápláltam a lányomat, de azért szopizott még (reggel és este), és nem akarta eleinte elfogadni a cumisüveget.
Ha van tejed, szoptass szerintem tovább. Ha kevesebb, akkor szopi után adj neki tápit. Eleve, 5-6 hós korukban meg is ugrik az étvágyuk, lehet, nincs is összefüggsében a terhességet a tejmennyiség csökkenésével. Én pl. pont ilyenkor álltam át a 2 cicis szopira, addig váltott mellből szoptattam csak.
És szedj minden képpen kismama vitamint, most már 3-an osztoztok rajta :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!