A sima cumi nem okozhat cumizavart?
Mi az, hogy sima cumi?
Mindenféle cumi okozHAT cumizavart, főleg olyan babánál, aki még nem szopik stabilan. Ha szopik, minek neki cumi? Ott az anyamell, a tejtermelésnek és a babának is az a legjobb, ha a cumizást is a mellen éli ki, nem a cumin.
Igen.
Játszócumi (sima cumi), üveg és még a bimbóvédő is!
Az első hónapban a legnagyobb az esély rá, hogy bekavarnak, de jobb lenne egyáltalán nem használni őket, legalább az első 6 hónapban, amíg csak szopik a baba.
Akkor én vagyok az ellenérv!
3 hónapos koráig tudtam szoptatni a lányomat rendesen ,de közben néha-néha(doktornő tanácsára) cumit dugtam a szájába.Egyik mellemből csak bimbóvédővel tudtam szoptatni,mert befelé fordult a mellbimbóm.3 hós korától 4 hós koráig szopizott és pluszban tápszerrel pótoltam,mert nem volt elég a tejem.Közben cumisüvegből teát is kapott.
De ugyanúgy szopizott és ugyanúgy elfogadta minden nap és nem lett cumizavaros!!!Nem tett különbséget cumisüveg és cici között!
Attól, mert te vagy xy az ellenérv, a nagy átlag és a szakmai ajánlás még a fenti. (Mindig van 1-2 ember az ilyen kérdéseknél, aki bejelentkezik, hogy de nem is igaz.)
Az én lányom pl. érzékeny volt az üvegre az első fél évben, de utána már nem. Azóta abból issza a tejet és a kakaót. Sőt, játszócumija van a mai napig. De mellette még szopik is, 3 éves. - Akkor ez most azt jelenti, hogy nekünk van igazunk és a szakemberek tudják rosszul? Nyilván nem.
Az ajánlás azért született, hogy felhívja az anyukák figyelmét az esetleges kockázatokra. Aki ezzel nem akar élni, ne tegye, de esetleg nagy problémát szerezhet miatta magának. Aki viszont csökkenteni szeretné a szoptatási nehézségeket, az inkább fogadja meg. Cumizavart és/vagy szopási sztrájkot kijavítani nem egy sétagalopp...
Mindezt nem ellened mondom, válaszoló, csak jelezni szeretném, hogy azért, mert vannak, akiknek nem okozott gondot, még nem erre kellene törekedni. Nem tudhatjuk, hogy a kérdező babájánál lesz-e kockázat.
Igen, sima cumi alatt a játszócumit értettem.
Csak érdekelt a dolog, hála a jó Istennek mi is ellenérvek vagyunk, 3 hónapos a lányom, 2 hetes kora óta van cumija. Csak sokat olvasgattam mostanában és kíváncsi voltam. De egyébként azoknál is cumizavart okozhat, akik pl bimbóvédővel szoptatnak? Mert akkor ugye a babának nincsen mell-élménye, amibe belezavarna...
Nem a mell-élmény a leglényeg a cumizavarnál (bár tény, hogy annak se tesz jót), hanem a mellre harapás és a szopómozgás módja!
Minden műanyag dologra másképpen harap rá a baba, mint a mellre. Másképp kell a szájába vennie, benne tartania és kinyerni belőle a tejet/tápszert.
A védő és az üveg egy előre formázott műanyag kütyü, amit sokkal könnyebb már a szájba is venni és megtartani benne. Szopni sem úgy kell, mint a mellet, hanem simán az állkapcsával, ínyével nyomja össze a baba. Najó, a mostaniak egy részét már szívni is kell közben - de ez még így sem ugyanaz. A mellet ezzel szemben rendesen fejnie kell a babának, úgy, ahogy a tehén tőgyét is fejik: rácuppant és közben sodró mozgással szívja. Ilyen bonyolult mozgássort csak egy bőrhöz hasonló puha valamin lehet kivitelezni, kemény műanyag cuccoson nyilván nem.
A játszócumi, mivel nem jön belőle folyadék, egy kicsit azért másképp hat. Ez sem tesz jót persze a szopómozgásnak, de ennél inkább a műanyag-ság és a mellen töltött idő rövidülése okozhat gondot. Utóbbi következmény miatt ténylegesen is csökkenhet a tejmennyiség (merthogy a baba nem fog annyit komfortszopizni), mindkettő miatt pedig itt már az anyával való intim együttlét ideje is korlátozódhat, lásd az általad is emlegetett mell-élményt és kötődést.
Mindez persze nincs kőbe vésve, nem azt jelenti, hogy juj, ez biztosan így történik, ha bármelyiket használod. De kockázatnak kockázat.
Hozzáteszem, mi is mindhármat használtuk a lányommal. :) De ettől még tudni kell, hogy mit okozhat és ezt másnak is szeretem elmondani.
Nekünk is részben szerencsénk volt velük, részben pedig nagyon odafigyeltem rá, mit mikor és hogyan használtunk. Nem mondom azt, hogy bármelyiket is szigorúan tilos (inkább úgy, hogy az első 4-6 hétben biztosan nagyon nem ajánlott), de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindenki ismeri a veszélyeiket és épp ezért sokszor nem használják őket elég körültekintően.
Kedves xStefix! Nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat, te szoptatási tanácsadó vagy? Olvasgatom itt a kérdéseket-válaszokat, nem semmi, amennyi mindent tudsz a szoptatásról!
11 hetes a lányom, 2 hete kap cumit, mert nagyon hasfájós volt kb 2 héttel ezelőttig. Minden este. A hasfájásra pedig a mellemet nem mertem neki odaadni, nehogy a tej miatt még jobban fájjon, ha nem éhes. Egyébként igény szerint szoptatom, bimbóvédővel. Olyan borzasztó, hogy sem a védőnő, sem a nőgyógyász nem vizsgálja meg az anyukák mellét a terhesség alatt, hogy van-e esélyük a sima szoptatásra. Nekem nagyon apró mellbimbóim vannak, ráadásul akkor sem nőnek meg, ha megpróbálom előtte mellszívóval megnagyítani (eleinte ezt próbáltam, de nem ment így sem), ezért is tanácsolták a kórházban a védőt. Hála Istennek, ezzel is eszik, nagyon is jól, van, hogy 180 grammot egy mellből.
Mindenesetre elgondolkodtam, hogy lehetett volna-e baj abból, hogy cumit adok neki, de remélem, már túl vagyunk a kritikus időszakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!