Ha 1 éves korig szoptatok, utána már egyáltalán nem kell adnom a babámnak tápszert?
Mennyi idős koráig van szüksége anyatejre, vagy tápszerre?
Kb egy éves koráig szeretném szoptatni, ugye utána már nem kell tápszer?
Anyatej 1 éves korig fontos, utána már nem annyira. Egyéves kor után ihat tehéntejet, abból fél liternél többet nem adható naponta, mert korlátozott mértékben tudják csak megemészteni, tehát reggel egy bögre, meg este egy bögre tejes ital adható. A WHO javasolja a szoptatást kétéves korig, de nem azért, mert ezzel ki lehet váltani a tejtermékeket. Van olyan baba aki egyéves korára már nem is igényli a szoptatást, mert mondjuk 9 hósan elutasítja a cicit.Őnáluk kell a tápszer. Egyéves kor után nem kell, felesleges, mert iszik tejet. Ha mellette még van igénye a szopizásra, akkor meg pláne. Ennyi idős gyerekek már esznek rendesen, annyit amennyi kell nekik, nem a tejből/anyatejből/tápszerből fedezik a napi táplálékbevitelüket.
Az hogy reklámozzák a tápszereket egyéves kor után is, az reklámfogás. Ugyanaz a kategória, mint a három hósan adható csirkehúsos bébiétel esete. Rá van írva a dobozra, pedig nem ajánlott, sőt kifejezetten káros.
Mostanában meg anyatejes babáknak adható probiotikumos tápszereket reklámoznak, amikben az anyatejhez hasonló probiotikum van. Minek? Ha egyszer az anyatejjel már megkapja a probiotikumot, ami ráadásul nemcsak hasonló, hanem pontosan az ami a gyereknek kell, akkor minek a tápszer? Ez üzlet.
1,5 százalékos tej nem ajánlott, 2,8-as tej adható a gyereknek. Ha egy mód van rá, akkor zacskós, ha pedig hozzáférhető a házi tej, akkor az mégjobb, forralva. Én 2,8-as dobozos tejet is adtam egyéves kortól, kb kétéves koráig, mellette szopizott. Viszont, egyéves korára, már rég be van vezetve a sajt, a joghurt, a túró, szóval már tejtermékekből is eszik eleget. A lányom pl imádta a sajtokat, mindenfélét, azt ette nasinak cukorka helyett. Felkockáztam neki, és étkezés után azt rágcsálta. Tízóraira joghurtot evett, meg gyümölcsöt mellé.Reggelinél kapott tejet, meg este vacsi után azt ivott. Tápszert ő nem kapott soha, de nem is volt rá szükség. Az más ha tehéntejallergia miatt tápszert kap egyéves kora után, de ha nincs ilyen gond, felesleges a tápszer.
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!