Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogy is van az hogy inger éri...

Hogy is van az hogy inger éri a cicit akkor akár egyszeri szopival is lehet tejünk?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem , mer 3 hónapos a kisfiam, és kb két hete napról napra kevesebb a tejem, már ne is elég neki. Ha mindíg cicire teszem akkor elvileg nem apadhatna el, akkor miért van ez? Hogy lehet hogy valki egyszer szopiztat és akár 18 hónapig is megmarad az egy szopi?
2011. márc. 9. 11:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Igyál tejserkentő teát, nálam bevált ( Laktoherb ).

A mennyiségét sokminden befolyásolja, de a minőségét méginkább.Fehérjedús táplálkozás ajánlott, mert gyakran a kevesebb a több, szóval nem biztos, hogy azzal van a baj, hogy kevés a tejed, hanem inkább a töménységével, azzal nem lakik jól a babád.

2011. márc. 9. 12:08
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem esetleg fejlődési ugrásról van nálatok szó? 3 hónapos kor körül szokott jelentkezni... Tedd a babádat sűrűbben mellre, így több inger éri a mellet, tehát egy idő után beáll a kereslet kínálat. Általában 6 hetes korra áll be a tejtermelés, eddig a hormonok, onnantól pedig az inger hatására termelődik a megfelelő mennyiségű tej. "Hat hetes korra stabilizálódik a tejtermelés és a baba tejmennyiség igénye is. Bármennyire meglepő, 1 hónapos és 6 hónapos kor között nem változik a baba táplálékigénye, kivéve a növekedésugrások okozta kilengéseket. (Növekedésugrások bármikor bekövetkezhetnek, ilyenkor a baba nyűgösebb és többet enne mint máskor. A “nagykönyv” szerint 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban vannak nagyobb növekedésugrások, ezekre érdemes lelkiekben felkészülni. Ha a baba ilyenkor igény szerint egész nap cicin lóghat, akkor pár nap, max 1 hét alatt felnöveli a tejmennyiséget. Ha nem ehet igény szerint, akkor általában 3 hónapos korra az anyuka tápszerkiegészítésre kényszerül.)" Tehát, ha túlvagytok a 6. héten, akkor már mindenben a babád igényeihez idomul a termelés... persze, ha nem esel kísértésbe és nem pótolsz, hanem igény szerint szoptatsz a nehzebb időszakokban is.
2011. márc. 9. 12:43
 3/11 A kérdező kommentje:
Sajnos ő nem egy cicin lóg típus, nem kéri többször a cicit, és próbáltam sűrűbben cicire tenni, de nem kell neki. naponta 5x eszik, az éjszakát átalussza. 6 hetesen 6x evett, és kb tényleg uenyit mit most, de most ezt 5 alaklommal enné meg, de nem termel ilyen sokat ilyen hamar a cicim. reggel 7, 10, 14, 17, 20 h körül vanna k az étkezések, ahogy ő kéri, de nagyjából ilyen időtájt, és időközönként, napi 650-700 ml enne meg, de sajnos 5 napja pótolni kényszerülök, mert nincs elég tejem, mindent próbáltam már, és még mindíg előbb icire teszem, és aztán pótlás.
2011. márc. 9. 13:06
 4/11 anonim ***** válasza:
Nálunk is ugyanez van. Én is raknám sűrűbben cicire a 3 hónapos kisfiamat, de nem kell neki. De én éjszaka felkelek fejni és azt adom neki pótlásként.
2011. márc. 9. 14:07
 5/11 xStefix ***** válasza:
100%

De figyuka! Miből gondolod, hogy nem elég a babádnak az 5x-i adag? Sír utána, elégedetlen? Vagy netán méregeted? Hány mellből szoptatod, mennyire üríti ki? Vagy az tűnt fel, hogy már nem annyira telt a melled a szopi idejére? (Ezek mind félreértelmezhetik a helyzetet!)

Nem lehet, hogy esetleg nem is kevés a tej? Mert ha kevés lenne neki, tutira jelezné neked!

Ha ilyenkor rögtön adsz neki pótlást, akkor tutira nem is lesz több tejed, mert a szervezeted nem kap plusz ingert.

Ha viszont nem adsz, hanem picit próbálsz türelmes lenni, akkor rövid úton biztosan gyakrabban fog kérni a babád enni, mert valamennyire éhes marad mindig. De pont ez lesz a jó, a szükséges, mert csakis így lehet majd több tejed!

Szóval ne ugorj rögtön pótlásért.

2011. márc. 9. 15:38
 6/11 xStefix ***** válasza:
100%
Ha túlesnétek a gyakori szoptatásos és/vagy fejéses időszakon (ami csak pótlás nélkül lehetséges, ugye), akkor valószínűleg be tudna állni az a tejmennyiség, ami már elég lenne a babádnak. De ahhoz, hogy a tested tudja, milyen gyakran és mennyit kell majd termelnie, először meg kellene "tanítanod" neki, hogy hogyan. Ahhoz pedig gyakorítás kell...
2011. márc. 9. 15:41
 7/11 anonim ***** válasza:
Kérdező, nem egészen értem, hogy ha 3 óránként etetsz, hogyhogy nem termel addigra a melled újabb adagot.Főként, hogy teljesen kiszopja a babád a szopáskor - az enyém nem, így a maradékot lefejem mindig, de én inkább lefagyasztom, nap végén, hogy legyen tartalék majd anno - 3 óra múlva ki kéne csattanniuk a tejtől, a másik melledről nem is beszélve, ami elvileg fullon kellene, hogy legyen, addig, amíg az egyikből szoptatsz.Ha csak nem két mellből adsz neki, ami nem túl jó ötlet, lehet, hogy itt borul fel az egész egyensúly...
2011. márc. 9. 17:03
 8/11 xStefix ***** válasza:
Miért lenne gond a két mellből szoptatás?? Ha mindkettő ki is ürül teljesen, akkor is lesz majd benne elég következő alkalomra. (Legalábbis ha ehhez szokik hozzá a szervezet.)
2011. márc. 9. 18:53
 9/11 A kérdező kommentje:
kiürül mindkét cicim, de sajnos nincs a következő szopinál elegendő. Mérem hogy mennyit eszik, mert jelzi ő hogy kevés, nem tudom kivárni, hogy gyakrabban tegyem mellre, mert addig sírna. (megpróbáltam)Nagyon nagy baba, nagy étvággyal. Sajnos nem elég a tejem, de nem értem miért, pihenek , eszek, iszok...... ha igényli megetetem, de valami történt 3 hete, és már jobban érdekli minden más mint a szopi, nézelődik a szobájában.....
2011. márc. 11. 13:35
 10/11 xStefix ***** válasza:

Jahá, hát ez a helyzet! :)

Kérdező, nyugodj meg, semmi gond nincs, ez így teljesen normális! Kb. ebben az életkorban kezdenek el a babák felfedezni, elforogni, nézelődni. Ekkorra érik meg ugyanis az idegrendszer arra, hogy "komolyabban" foglalkozzanak már a külvilággal. A tied is épp ezt csinálja; minden rendben van vele és veled is! ;)

És igen, ez a nagy viselkedésibeli változás azzal is jár, hogy a szopási szokásai is megváltoznak. Elforog, hamarabb abbahagyja a szopit, nem eszi ki rendesen a tejet stb. És emiatt néha éhen is marad egy kicsit, mert még nem tanulta meg, hogy először türelmesen(!) eszünk, utána mehetünk játszani.

Ilyenkor a következőket érdemes tenni, amivel segíteni tudod az átállást:

Teremts neki ingerszegény környezetet a szopi idejére: külön szoba, félhomály, csend - amennyire megoldható. Te se beszélj hozzá, ne piszkáld menet közben. Ha megy, szoptasd gyakrabban fekve, ilyenkor muszáj lesz feléd fordulni és így nem lát át melletted/feletted.

Vagy, ha ez szimpatikusabb, tegyél valami érdekeset a hátad mögé, amit szopi közben a hónod alatt nézegethet (ha ülve szoptatsz). Vannak, akik pl. egy színes láncot tesznek a nyakukba, amivel a baba el tud bíbelődni evés közben.

Ezekkel tudod támogatni a folyamatot - de mással nem érdemes! Tudd, hogy ez egy átmeneti szakasz, ami magától is meg fog oldódni, csak legyél türelmes kivárni. Ilyenkor is érdemes igény szerint szoptatni - és most, amint látod, megváltoztak az igényei, szokásai. Amíg ez a folyamat tart, addig ehhez kell alkalmazkodnod.

De ne aggódj, amint megtanulja összehangolni a viselkedését, el fog múlni ez a "szétszórtság". :)

2011. márc. 11. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!