3 hónapos kisbabának anyatejen kívül mit lehet még adni?
Tápszert vizet kamillateát.
pépet tejpépet leveket még nem mert nem tudják megemészteni.
Megkövezés terhe mellett írom.
Megvan az én táplálási naplóm,a férjemé és vezettem a nagyobbnak is, most a kicsiét is.
Az enyém: 1 hónaposan kaptam almalevet. 1 hónapos és 2 hetesen répalevet, 2 hónaposan paradicsom lé, 2 hónapos és 2 hetesen őszibaracklé, 3 hónaposan őszibarack krumplival, majd alma krumplival, és 4 hónaposan kaptam sütőtököt.
A férjem: 1 hónaposan almalé, majd 1 hónapos és 1 hetesen narancslé, 1 hónapos 2 hetesen répalé, 2 hónaposan banán, 3 hónaposan krumplipüré, sütőtök püré.
A nagyobbik fiam - 3 éves most - mivel kevés volt a tejem, és pótolni kellett tápszerrel, viszont nem akartam neki sok tápszert adni, így hamar kiváltottam neki egy étkezést. 2,5 hónaposan kapott almát, 3 hónaposan répát, majd krumplit és sütőtököt. Így 3,5 hónaposan már kiváltottam egy tápszeres étkezést neki.
Biztos a mai tudomány állása szerint óriási bűn a gyerek 6 hónapos kora előtt bármit is adni, és lehet, hogy szerencsénk van, mert se allergiánk, se érzékenység bármire, nincs! Soha nem fájt a hasa a fiamnak, és nem hányt. Nem volt székrekedése és hasmenése sem. Válogatós sem lett, és mindenféle étel bevezetése könnyű volt. Mondom, lehet, hogy a szüleimnek, a férjem szüleinek é nekünk is szerencsénk volt. Minden esetre én nem vagyok a minden szakirodalom betartásának híve. A védőnőnk és a gyerekorvosunk is szorgalmazta, hogy a tápot váltsam ki. Most a kicsivel ugyanezt fogom csinálni. 2 hónapos lesz lassan, és elkezdem vele is az almát.
Nekünk nem lett bajunk. Mérlegeled, és eldöntöd, hogy megpróbálsz-e adni neki mást anyatejen kívül.
6 hónapos koráig a gyermek legideálisabb tápláléka az anyatej.
Hogy mi volt 30 éve... a férjem késsel megkapart szalonnát kapott, hát élni él, de én inkább nem követem a hagymányt.
Lehetni lehet - de szerintem nagyon nem éri meg! Az okok:
Folyadékok (víz, teák): foglalják a helyet az értékesebb anyatej elől. Üresek, nincs tápértékük, fontos tápanyagot nem tartalmaznak (csak párat). Ezen túl az a mellékes hatásuk is megvan, ami a továbbiaknak is, csak ebben az esetben az anyukák számára ez kevésbé nyilvánvaló: lemosogatják a bélfalról azt a védőréteget, amit az anyatej épít oda és ami véd a testidegen anyagok ellen. (!)
Tápszer: Csak akkor szabadna, ha valóban nincs elegendő anyatej és semmilyen (alapvető és kiegészítő) módszerrel sem lehet többet "gyártani". Illetve nincs mód a saját anyatejes vagy donortejes táplálásra.
Szilárd ételek: Nagyon megterhelik az emésztést, minél kisebb a baba, annál inkább. Az emésztőrendszer (ami nagy részben azonos az immunrendszer "székhelyével is!) kb. 6 hónapos korra érik meg annyira, hogy már (nagyobb) gond nélkül fel tudja dolgozni az anyatejnél komolyabb táplálékokat. Ezáltal a kórokozókkal, allergénekkel is hatékonyabban tud megküzdeni. Ha, főleg allergiára veszélyeztett babáknál, erre nem figyelnek eléggé, azzal feleslegesen meg lehet növelni az allergia és ebből kifolyólag számos egyéb betegség kialakulásának a veszélyét. (Hogy mi az összefüggés-sor, arra most nem térnék ki.)
Mindenki maga dönti el, mit tesz - de nem véletlen a szakmai ajánlás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!